Κόντρα μέχρι τέλους ΔΝΤ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος
- 15/05/2018, 15:51
- SHARE
Βαρύ το κλίμα σε Washington Group και Euroworking Group, με το Βερολίνο να αρνείται κάθε συζήτηση για το θέμα. Μια εβδομάδα προθεσμία δίνει ο Τόμσεν.
Για οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του Πόλ Τόμσεν και του εκπροσώπου της Γερμανίας κατά τη συνεδρίαση του Washington Group στις Βρυξέλλες κάνει λόγο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα κριθεί εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει και θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του για την Ελλάδα.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου οργάνου στη βελγική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι αν η Γερμανία δεν υποχωρήσει στην απαίτηση της για ελάφρυνση χρέους σε δόσεις, το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι από την Παρασκευή η συζήτηση για το χρέος είναι δύσκολη. Οι Γερμανοί λένε ότι δεν γίνεται αυτόματος μηχανισμός χωρίς όρους, οι οποίοι θα πρέπει να ψηφιστούν από τη γερμανική Βουλή, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που θέλει αυτόματη εφαρμογή των μέτρων, διαφορετικά δεν μπορεί να κάνει θετική έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του χρέος.
Θέση της πλειοψηφίας των θεσμών και των άλλων χωρών του Washington Group (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του Ιουνίου του 2017 που αναφέρει αυτόματη εφαρμογή των μέτρων, για να δοθεί καθαρό σήμα στις αγορές.
Τόμσεν: Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να βρεθεί λύση
Tην ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο Πόλ Τόμσεν, από τις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του ΔΝΤ για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, ο Π. Τόμσεν επανέλαβε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ στενεύουν καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM. «Αυτό εξαρτάται από την εύρεση συμφωνίας στο θέμα του χρέους», ανέφερε ο Π. Τόμσεν, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη γιατί υπάρχουν ακόμα «κάποια ανοιχτά ζητήματα». «Ελπίζω ότι οι λύσεις θα βρεθούν σύντομα», κατέληξε ο Π. Τόμσεν.
Μιλώντας στο CNBC, ο Πολ Τόμσεν έθεσε τα πράγματα διαφορετικά, δίνοντας λίγες μόλις μέρες προθεσμία για την ανεύρεση τελική λύσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πραγματικά χρειαζόμαστε μια συμφωνία στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας».
«Ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου, θα υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε εμείς να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα προκειμένου να συμπέσει με το υφιστάμενο πρόγραμμα του ESM», συμπλήρωσε ο Τόμσεν.
Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών, σημείωσε πως «τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί σημαντικά οι διαφορές, αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορετικοί υπολογισμοί για την ανάπτυξη μεσοπρόσθεσμα».
Κανένα σημείο επαφής για το χρέος στο Euroworking Group
Το βαρύ κλίμα μεταξύ του ισχυρότερου παίκτη των θεσμών (Γερμανία) και των υπόλοιπων παραγόντων επιβεβαίωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος όσον αφορά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group. Ο παράγοντας της ευρωζώνης που συμμετείχε στο EwG ανέφερε ότι η Γερμανία προέβαλε πλήρη άρνηση για οποιαδήποτε ενασχόληση με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι αυτό το οποίο τελικά συζητήθηκε ήταν η επιλογή μιας «υβριδικής λύσης» στην οποία το ΔΝΤ θα μετέχει ως τεχνικός σύμβουλος.
Όπως όμως είπε, και αυτό ενέχει κάποιους κινδύνους. «Υπάρχει θέμα στο πώς θα λειτουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Θα συμμετέχει το Ταμείο στις τριμηνιαίες επισκέψεις της Κομισιόν και του ESM στη μετά μνημόνιο εποχή (το ερώτημα τίθεται γιατί αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σε κανένα κανονισμό), ή θα είναι ξεχωριστός τεχνικός σύμβουλος που θα πραγματοποιεί δικές του αξιολογήσεις, με σοβαρό κίνδυνο να μην ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά όργανα, δημιουργώντας εκ νέου πρόβλημα αξιοπιστίας;».
Ντομπρόβσκις: Ζήτημα μηνών η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
«Ζήτημα μηνών» είναι η απόφαση για τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Politico στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, παρατήρησε ότι γίνεται όλο και πιο σαφές πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν προϋποθέτει και τη χρηματοδότηση από την πλευρά του Ταμείου.
Ερωτηθείς για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι αυτήν τη στιγμή εξετάζονται τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς και ο μηχανισμός που συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με την αποπληρωμή του χρέους.
«Όλα βρίσκονται υπό συζήτηση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα λάβει αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όσο τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους της και δεν κάνει πίσω στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Είναι σαφές ότι με το επίπεδο του χρέους που έχει η Ελλάδα, πάνω από 180% του ΑΕΠ, πρέπει να είμαστε συνετοί για να διασφαλίσουμε την ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές» σημείωσε. Γι’ αυτό, εξήγησε ότι η χώρα είναι σημαντικό να παραμείνει στον σωστό δρόμο όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και το έχει αποδείξει, μέχρι τώρα, με τις προσπάθειες που έχει κάνει για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και για να ανακάμψει την οικονομία της.
Όταν ρωτήθηκε πότε θα αποφασιστεί το ζήτημα του χρέους ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε: «Νομίζω ότι είναι ζήτημα μηνών. Τον Μάιο-Ιούνιο, αφού η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».
Δείτε ακόμη:
Αυτή είναι η λύση της ΕΚΤ για τον «πονοκέφαλο» των κόκκινων στεγαστικών δανείων
ΔΝΤ: Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει η ανταγωνιστικότητα