Τα 5+1 ονόματα στο τραπέζι για τα Σκόπια
- 18/05/2018, 11:34
- SHARE
Σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ το 6ο όνομα που πρότεινε ο πρωθυπουργός της χώρας είναι το «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Έκτο όνομα ήρθε να προστεθεί στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, έπειτα από την τελευταία σειρά επαφών μεταξύ της ηγεσίας της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, επικαλούμενη υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, αυτό το 6ο όνομα ικανοποιεί και τους δύο όρους που έχει θέσει ως κόκκινες γραμμές η Αθήνα.
Σύμφωνα με το σκοπιανό μέσο a1on.mk, πρόκειται για το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» (Ilindenska Republika Makedonija), το οποίο φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της χώρας για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.
Αναλυτικά τα υπόλοιπα πέντε ονόματα που είναι επίσημα στην διαπραγμάτευση είναι:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)
Οι δύο πλευρές εξετάζουν μια συνολική πρόταση που αποτυπώνεται σε κείμενο 19 σελίδων το οποίο βέβαια θα χρειαστεί περισσότερη επεξεργασία αλλά και πολιτική διαβούλευση στο εσωτερικό και των δύο χωρών για να φτάσουμε σε τελική συμφωνία, η οποία –αν και εφόσον επιτευχθεί- θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια και σε κύρωση από τη Βουλή στην Αθήνα, μετά την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Μαξίμου: Ούτε ένα βήμα πίσω όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση
Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς το Σάββατο και την Κυριακή.
Διαβάστε ακόμη: Πιο κοντά Τσίπρας και Ζάεφ για το ονοματολογικό