Η Βενεζουέλα οδεύει στις κάλπες – Ισχυρός ο Μαδούρο
- 19/05/2018, 11:24
- SHARE
Παρά το γεγονός ότι στη χώρα επικρατεί πείνα, έξαρση της βίας, και με μία οικονομία σε ελεύθερη πτώση, ο σοσιαλιστής πρόεδρος κρατά σφιχτά τα ηνία.
Ο Χένρι Φαλκόν μάχεται απέναντι σε έναν πανίσχυρο πολιτικό αντίπαλο. Παρόλα αυτά δεν εμφανίζεται ηττοπαθής. «Η λύση της κρίσης βρίσκεται στις εκλογές. Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, αλλά για τη μοίρα του έθνους. Αυτή ενδέχεται να είναι η τελευταία δημοκρατική ψηφοφορία», δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.
Την ίδια ώρα ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο έχει καλές πιθανότητες να επανεκλεγεί, παρά το γεγονός ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της και πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι από το έργο της κυβέρνησής του. Ο αυταρχικός ηγέτης ελέγχει το σύνολο των κρατικών θεσμικών οργάνων και έχει καταργήσει τις εξουσίες του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση διέθετε την πλειοψηφία.
Πολυάριθμοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί, τους έχει απαγορευθεί να συμμετάσχουν στις εκλογές ή έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Παρατηρητές εκτιμούν ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν με ελεύθερο και διαφανή τρόπο. Ο σημαντικότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης MUD θέλει να μποϋκοτάρει τις εκλογές. «Αυτές δεν είναι εκλογές», σχολίασε η Λίλιαν Τιντόρι. Ο σύζυγός της Λεοπόλντο Λόπες, ένας από τους ισχυρότερους αντιπάλους της κυβέρνησης, βρίσκεται αυτό το διάστημα σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Απέναντι στον Μαδούρο είναι υποψήφιοι, εκτός του Φαλκόν, ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι και ο σοσιαλιστής Ρεινάλντο Κιχάδα. Κανείς από αυτούς δεν φαίνεται να έχει σοβαρές πιθανότητες να απειλήσει την εξουσία του προέδρου της Βενεζουέλας.
Ενώ κάποιοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης καλούν τους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές, ο Χένρι Φαλκόν αγωνίζεται να πετύχει το αντίθετο. «Όποιος καλεί σε αποχή από τις εκλογές συμβάλλει στην πράξη στον θρίαμβο του Μαδούρο», τόνισε. Ο ίδιος θέλει να δώσει φωνή στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, οι αντίπαλοί του όμως του επιρρίπτουν ότι με την υποψηφιότητά του νομιμοποιεί μια μη δημοκρατική εκλογική αναμέτρηση.
Την περσινή άνοιξη χιλιάδες άνθρωποι κατέβαιναν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά μιας ολοένα και πιο αυταρχικής κυβέρνησης. Οι διαδηλώσεις κόπασαν πάντως ενόψει των εκλογών. «Η κυβέρνηση κατόρθωσε να διασπάσει την αντιπολίτευση», λέει ο Φιλ Γκάνσον από το ερευνητικό ινστιτούτο International Crisis Group. Όπως επισημαίνει, «όσοι συνιστούν πραγματική απειλή (σ.σ. για την κυβέρνηση) κλείνονται στη φυλακή, στέλνονται στην εξορία ή αποκλείονται από τις εκλογές. Τους υπόλοιπους επιχειρούν να τους εξαγοράσουν».
Η Βενεζουέλα οδεύει στην κάλπη ευρισκόμενη σε τροχιά καταστροφής. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια, στα νοσοκομεία πεθαίνουν παιδιά λόγω έλλειψης φαρμάκων. Η βία και η εγκληματικότητα βρίσκονται εκτός ελέγχου. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός το τρέχον έτος πρόκειται να εκτοξευθεί στο ασύλληπτο 13.800%, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 15%.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Μαδούρο είναι απολύτως αποφασισμένος να συνεχίσει στον δρόμο του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, που χάραξε ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες. Πίσω από την καταστροφική οικονομική κατάσταση της χώρας του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βλέπει συνωμοσίες των ελίτ και του εξωτερικού. «Στη Βενεζουέλα είμαστε ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι. Την πατρίδα δεν την ξεπουλάμε, την υπερασπιζόμαστε», τόνισε ο Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε παρία της διεθνούς κοινότητας.