Πόσο θα κοστίσει η «έξοδος» από το μνημόνιο σε μισθωτούς και συνταξιούχους
- 21/05/2018, 12:24
- SHARE
Με μειωμένο αφορολόγητο και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα μπει η χώρα στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή.
Έως και 350 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στους συνταξιούχους η εφαρμογή των προαπαιτουμένων που έχουν ήδη ψηφιστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για το κλείσιμο της τέταρτης, και τελευταίας, αξιολόγησης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», το κόστος θα είναι βαρύ για όσους λαμβάνουν σήμερα συντάξεις εξαιτίας της μερικής ή πλήρης κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, καθώς και την κατάργηση μιας σειράς οικογενειακών επιδομάτων.
Παράλληλα, η μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 θα φέρει επιπλέον φόρο που αναμένεται να φτάσει στα 650 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τους μισθωτούς, έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση του ορίου φορολόγησης από τα 8.636 ευρώ στα 5.685 ευρώ. Για φορολογούμενο με ένα παιδί το όριο αυξάνεται στα 5.905 ευρώ και με δύο παιδιά στα 9.090 ευρώ.
Το μέτρο αυτό χτυπά τους πλέον χαμηλόμισθους πλήρους απασχόλησης, καθώς όπως προκύπτει από τις κυβερνητικέ αποφάσεις, ένας μισθωτός των 614 ευρώ το μήνα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 643 ευρώ για το εισόδημά του. Κάτι το οποίο μεταφράζεται σε έναν ολόκληρο μισθό.
Σχετικά με τους συνταξιούχους, υπολογίζεται ότι 1,1 εκατ. πολίτες θα δουν από τον Δεκέμβριο να μειώνεται η σύνταξή τους έως και κατά 18%, μέσω της μερικής ή ολικής κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, το 2019, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται σε 2,13 δισ. ευρώ.
Τέλος, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει 1 εκατ. συνταξιούχους, ενώ σύμφωνα με τον νόμο το ανώτερο ποσό της μείωσης των επικουρικών συντάξεων δεν μπορεί να ξεπεράσει το 18% της συνολικής επικουρικής, κι αυτό προ περικοπών του 2016.
Τα φορολογικά αντίμετρα
Σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μικρή μείωση της φορολόγησής τους, καθώς παράλληλα με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20%, θα πραγματοποιηθεί ευνοϊκότερος υπολογισμός της εισφοράς αλληλεγγύης.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος, με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ πληρώνει συνολικά 6.176. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ο φόρος θα ανέλθει στα 6.826 ευρώ. Με μειωμένο τον πρώτο φορολογικό συντελεστή και τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης ο φόρος διαμορφώνεται στις 5.750 ευρώ, δηλαδή προκύπτει όφελος 426 ευρώ ετησίως.