Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα: Τι υπόσχεται για την ανάπτυξη, ποια είναι τα κενά
- 22/05/2018, 13:23
- SHARE
Σε ποια σημεία στέκεται το λεγόμενο ολιστικό σχέδιο και ποια σημεία χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου 106 σελίδων που εκπόνησε η κυβέρνηση και αφορά τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζει ότι οι τομείς που θα επικεντρωθούν οι αναπτυξιακές πολιτικές αφορούν μεταφορές και εφοδιασμό, ενέργεια, γεωργικά είδη και διατροφή, μεταποίηση, ναυτιλία, φάρμακα, υγεία και περιβάλλον, τουρισμός και πολιτισμός. Πάντως, με βάση το ίδιο δημοσίευμα, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να ξεκαθαρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθούν οι συγκεκριμένοι κλάδοι, ούτε αναλυτικές λεπτομέρειες με τις παρεμβάσεις οι οποίες πρόκειται να γίνουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις λίγες επενδύσεις αφορούσε την ιατρική κάνναβη, όπου στο πρώτο κείμενο γινόταν αναφορά για 1,5 δισ. Ευρώ, αλλά μετά από παραίνεση της Κομισιόν το ποσό αφαιρέθηκε για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα της Καθημερινής, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση του σχεδίου «θα γίνεται από μια πολιτική επιτροπή υψηλού επιπέδου, υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού», αναφέρεται στην τελευταία σελίδα του σχεδίου, ενώ σε τεχνικό επίπεδο την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Συντονισμού.
Σε άλλο σημείο του κειμένου, γίνεται αναφορά για το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης και της ψήφισης των προαπαιτούμενων το αργότερο στις 12 Ιουνίου, καθώς και την έγκριση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου για τη διετία 2019-2020.
Όσον αφορά τη φορολογία, τονίζεται από πλευρά της κυβέρνησης ότι η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η δημιουργία ενός σταθερού και φιλοεπενδυτικού πλαισίου με μείωση των συντελεστών φορολόγησης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ούτε σε αυτό το σημείο, όμως, γίνεται κάποια συγκεκριμένη αναφορά με στοιχεία και νούμερα.
Σχετικά με το ΕΝΦΙΑ, ο στόχος της είσπραξης 2,65 δισ. Ευρώ παραμένει, ενώ στόχος είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ο οποίος θα προχωρά σε τακτική αναπροσαρμογή των φορολογικών αξιών και σε περαιτέρω βελτιώσεις στο σύστημα φόρων ακίνητης περιουσίας. Ούτε εδώ υπάρχουν περισσότερα στοιχεία ή νούμερα.
Σχετικά με το μέτωπο των εργασιακών, η κυβέρνηση επιμένει στην εξαγγελία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη θέσπιση συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, ο νέος κατώτατος μισθός θα προκύψει από ένα βελτιωμένο σύστημα και από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, «ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους αρμόδιους φορείς εφαρμογής». Όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τ ο σχέδιο αναφέρει ότι θα γίνει η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης μεταχείρισης, με τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις να υπερισχύουν έναντι των δυσμενέστερων.
Στο κυβερνητικό σχέδιο γίνεται επίσης αναφορά για σταδιακή άρση των capital controls, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σημειώνεται ο οδικός χάρτης για την πορεία των παρεμβάσεων, με στόχο να καταλήξει στην άρση των περιορισμών αναλήψεων, του ανοίγματος νέων λογαριασμών, της κίνησης των εγχώριων συναλλαγών και αύξηση του ορίου μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό για επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Στο σχέδιο της επόμενης μέρας γίνεται και πάλι αναφορά στη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας η οποία θα παρέχει ρευστότητα και συμβουλευτικές υπηρεσίες, θα εκδίδει τίτλους και θα συγκεντρώνει κεφάλαια. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η αναπτυξιακή τράπεζα θα αποτελέσει εξέλιξη του ETEAN, το οποίο θα αναδιαρθρωθεί και θα ενισχυθεί η διοικητική του ικανότητα. Η αναπτυξιακή τράπεζα θα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαια που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα και θα χρησιμοποιήσει επίσης υπάρχοντα κονδύλια από άλλους οργανισμούς όπως (π.χ. TANEO). Δεν θα επικεντρωθεί στη λιανική τραπεζική, αλλά θα επιδιώξει να ενισχύει τις εμπορικές τράπεζες, τους ιδιώτες επενδυτές και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Τέλος, το σχέδιο αναφέρει ότι μέχρι το 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο και τα χωροταξικά σχέδια. Γίνεται επίσης αναφορά για την πορεία της οικονομίας, όπου προβλέπεται για την περίοδο 2018-2022 πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,3%.