Έφτασε το τέλος των μεγάλων γαλλικών ελλειμμάτων

Έφτασε το τέλος των μεγάλων γαλλικών ελλειμμάτων
Photo:

Ο Κομισιόν πρότεινε μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια την έξοδο της χώρας από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος.

Την έξοδο της Γαλλίας από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) έπειτα από εννιά χρόνια πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της δημοσίευσης των συστάσεων για τη σύγκλιση της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Εξάμηνο). Την ίδια στιγμή η Επιτροπή έστειλε μήνυμα στην υπό διαμόρφωση ιταλική κυβέρνηση ότι αναμένει μια «αξιόπιστη» απάντηση για τη μείωση του δημοσίου χρέους της, κρίνοντας, ωστόσο, ότι το 2017 η Ιταλία ήταν «ευρέως συμβατή» με το προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το κριτήριο του χρέους.

Το τέλος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία σηματοδοτεί την «έξοδο από την κρίση» και την «εξομάλυνση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη», δήλωσε κατά την παρουσίαση του πακέτου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι «προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν» προκειμένου να «εδραιωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μετά την έξοδο της Γαλλίας από τη ΔΥΕ, μόνο η Ισπανία θα βρίσκεται στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε σχέση με 24 χώρες το 2011, ενώ όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν το 2018 έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, μετά τη μείωσή του στο 2,6% του ΑΕΠ το 2017, το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας θα φθάσει το 2,3% το 2018 και στη συνέχεια το 2,8% το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις τελευταίες οικονομικές της προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η ανάλυση της Επιτροπής δείχνει ότι το κριτήριο του χρέους θα πρέπει να θεωρηθεί ότι τηρείται επί του παρόντος, καθώς η οικονομική της πολιτική ήταν «ευρέως συμβατή» με το προληπτικό σκέλος του Συμφώνου το 2017. Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή είναι επιεικής με την Ιταλία, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, το ιταλικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 130,7% του ΑΕΠ το 2018, έπειτα στο 129,7% το 2019, έναντι 131,8% το 2017. Ως εκ τούτου, σημείωσε, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής για το 2016 και το 2017 η Ιταλία συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις του Συμφώνου, ωστόσο προειδοποίησε ότι πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος της.

«Το ιταλικό χρέος είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της Ιταλίας. Αυτό απαιτεί μια αξιόπιστη απάντηση», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Το πολιτικό μας μήνυμα είναι σαφές. Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος της, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ΕΕ έπειτα από εκείνο της Ελλάδας», υπογράμμισε επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, κάνοντας λόγο για ανάγκη λήψης μέτρων ύψους 0,6% του ΑΕΠ το 2019.

Ο Π. Μοσκοβισί σχολίασε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή «σέβεται τη δημοκρατική νομιμότητα» και αναμένει το σχηματισμό κυβέρνησης. «Δε σχολιάζουμε ανακοινώσεις, θα σχολιάσουμε πράξεις, δηλαδή νόμους και προϋπολογισμούς» σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, δηλώνοντας, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την επόμενη ιταλική κυβέρνηση, όπως με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Όσον αφορά το Βέλγιο, το οποίο σύμφωνα με την Επιτροπή αντιμετωπίζει επίσης ζήτημα υπερβολικού χρέους, η τρέχουσα έκθεση σημειώνει ότι δεν υπάρχουν «επαρκώς ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Βέλγιο δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις του προληπτικού σκέλους». Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα επανεξετάσει το προσεχές έτος τη συμμόρφωση των δύο χωρών με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με βάση τα εκ των υστέρων στοιχεία για το 2018, τα οποία θα ανακοινωθούν την άνοιξη του 2019.

Τέλος, η Επιτροπή απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση προς την Ουγγαρία και τη Ρουμανία ότι, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζουν, θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους, καθώς αποκλίνουν από τους στόχους για το 2017.