Πόσο ενωμένο είναι το ευρωπαϊκό μπλοκ απέναντι στις εμπορικές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ;
- 24/05/2018, 13:10
- SHARE
Ο ρόλος της Γαλλίας στις διαπραγματεύσεις, ο φόβος της Γερμανίας και η θέση των υπόλοιπων «παικτών» σε ένα παιχνίδι που παίζεται σε πολλά ταμπλό.
Μία Γαλλία που ανεβαίνει στην πρώτη γραμμή, μία Γερμανία με μια τάση να παίξει σόλο και στην μέση οι Βρυξέλλες που διστάζουν: ακόμη και αν δεν παίζουν όλοι την ίδια παρτιτούρα, η ευρωπαϊκή ενότητα ανθίσταται προς το παρόν στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ.
«Μέχρι σήμερα έχουμε κρατήσει καλά», δηλώνει στο AFP ο ευρωβουλευτής Εντουάρ Μαρτέν, που φοβόταν «ότι η Γερμανία θα προσπαθούσε να διαπραγματευθεί μία διμερή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες» καθώς πλησιάζει η 1η Ιουνίου, η καταληκτική ημερομηνία των εξαιρέσεων από τους δασμούς του 25% επί του χάλυβα και του 10% επί του αλουμινίου που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο από τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Παρά την διάσταση απόψεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε ενωμένη προς το εξωτερικό και παραμένει και σήμερα δύο εβδομάδες πριν», βεβαιώνει ευρωπαϊκή πηγή.
Την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει νέους δασμούς επί των εισαγωγών αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μέτρο θα πλήξει κυρίως την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Στο μέτωπο των εμπορικών συναλλαγών, όπως και στο μέτωπο των κυρώσεων κατά του Ιράν, η Γαλλία ανέβηκε από την αρχή στην πρώτη γραμμή για να αντιταχθεί στην Ουάσινγκτον: ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ απαίτησε επανειλημμένως «εξαίρεση χωρίς όρους» από τους δασμούς.
Από την πλευρά της η Γερμανία, η οποία έχει να χάσει τα περισσότερα από έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έδωσε την εντύπωση ότι κάνει μόνη της παιγνίδι, αρχικά στέλνοντας την δική της αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον τον Μάρτιο -πριν από την αντιπροσωπεία της ΕΕ- για να διαπραγματευθεί απευθείας την πιθανότητα μίας προνομιακής μεταχείρισης…για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Οι Γερμανοί επιδεικνύουν ανήκουστη δειλία μπροστά στην φίλη της (Ουάσινγκτον) στο όνομα της υποτιθέμενης realpolitik», έγραψε ο Jakob Augstein στο κύριο άρθρο του Der Spiegel, κατηγορώντας την Αγγελα Μέρκελ ότι δίνει νομιμοποίηση στο σύστημα Τραμπ που αντικαθιστά τον νόμο με την ισχύ και υπενθυμίζοντας ότι αυτό αποτελεί έναν από τους πυλώνες του φασισμού.
Παρά την επίσημη ενότητα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ απηύθυνε ωστόσο προειδοποίηση την Τρίτη στις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Εμπορίου. «Σε περίπτωση κλιμάκωσης όχι μόνο ως προς τον χάλυβα, αλλά και ως προς άλλα προϊόντα, και λόγω των προβλημάτων με το Ιράν και την Ρωσία, διακινδυνεύουμε περισσότερα από τις απλές οικονομικές συνέπειες», είπε.
«Οι μεγάλοι αφελείς»
Για το Ιράν, ο Εμανουέλ Μακρόν πρωτοστατεί στην εφαρμογή του «νόμου του αποκλεισμού» για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ιράν για να αντιμετωπισθούν οι εξωεδαφικές συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων. Και πέτυχε την εκκίνηση της διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή.
Όμως, η καγκελάριος Μέρκελ υποβάθμισε την κίνηση αυτή την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις» για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού αυτού να πείσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να παραμείνουν στο Ιράν.
Και εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας, η ευρωπαία επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε έτοιμη να συζητήσει μία «περιορισμένη» εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ με επίκεντρο μία μείωση των δασμών επί ορισμένων βιομηχανικών, αλλά όχι και αγροτικών, προϊόντων καθώς και για το άνοιγμα των δημοσίων συμβάσεων.
Μία ιδέα που παραπέμπει στην Tafta, την υπό διαπραγμάτευση μεγάλη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, που είναι πολύ αντιδημοφιλής τόσο στην Γαλλία όσο και στην Γερμανία.
Η Σεσίλια Μάλστρομ εξέφρασε αμφιβολίες κυρίως για την πρόταση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ οι οποίοι συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στην Σόφια για τα μέτρα που είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν για να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς.
«Η πρόταση της ΕΕ θα είναι αρκετή; Ειλικρινά, δεν είμαι βέβαιη», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος από τις Βρυξέλλες.
«Η αντίδραση της κας Μάλστρομ προκαλεί έκπληξη», παραδέχεται ευρωπαϊκή πηγή που διαπιστώνει ότι οι άλλες χώρες που απειλούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υποχωρήσει στην πίεση προς το παρόν. «Υπάρχει βέβαια μία συμφωνία με την Κίνα για την αμοιβαία διακοπή των αυξήσεων των δασμών, αλλά δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο», πρόσθεσε η πηγή.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Μαρέν απαιτεί την αλλαγή τόνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι βρίσκεται πάντα σε αμυντική θέση στο μίνιμουμ επίπεδο και ότι επιδεικνύει κάποια αδυναμία», λέει.
«Τολμώ να ελπίσω ότι αυτό το επεισόδιο θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για να σταματήσουμε να είμαστε οι μεγάλοι αφελείς του πλανήτη των εμπορικών συναλλαγών», δηλώνει προσθέτοντας ότι θέλει «περισσότερη Ευρώπη» στον τομέα αυτόν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP