Γιατί η Uber είπε όχι στα 3 δισ. δολάρια του Γουόρεν Μπάφετ

Γιατί η Uber είπε όχι στα 3 δισ. δολάρια του Γουόρεν Μπάφετ

Και πώς αυτό μπορεί να είναι καλό για την εταιρεία.

 

Ο CEO της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, επιβεβαίωσε ότι «βρισκόταν σε συζητήσεις» με την Uber, έπειτα από σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι ο μεγαλοεπενδυτής εξέφρασε την επιθυμία να «ρίξει» 3 δισ. δολάρια στην εταιρεία, αλλά τελικά απέτυχε να την πείσει να τα δεχτεί.

Όμως ο Μπάφετ τόνισε ότι το ρεπορτάζ με έφερε στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση, είχε κάποια κενά. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα χρήματα δεν ήταν το μόνο που θα ενίσχυε τη θέση της Uber. Η ίδια η κίνηση ενός επενδυτή του δικού του μεγέθους, θα αποτελούσε «συμβόλαιο» εμπιστοσύνης για την εταιρεία.

Το ίδιο είχε κάνει ο Μπάφετ την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης με την Goldman Sachs, στην οποία επένδυσε 5 δισ. δολάρια βγάζοντάς την εκείνη την περίοδο από ένα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Όμως ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway πήρε πάρα πολλά ανταλλάγματα: αδιάθετες προνομιούχες μετοχές αξίας 5 δισ. δολαρίων (με 10% μέρισμα) και επιπλέον 43,5 εκατ. μετοχές υπό τη μορφή εγγυήσεων, οι οποίες στην πορεία ενίσχυσαν πάρα πολύ τη θέση του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Το άρθρο του Bloomberg ανέφερε ότι ο Μπάφετ ήθελε να βάλει «πολύ περισσότερα από 3 δισ. δολάρια» στην Uber, αλλά ο επικεφαλής της εταιρείας, Dara Khosrowshahi, επιχείρησε να ρίξει το ποσό στα 2 δισ. δολάρια. Πιθανότητα είχε στο μυαλό του μια παλαιότερη επένδυση της ιαπωνικής SoftBank στην Uber, ύψους 9,3 δισ. δολαρίων, η οποία είχε ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το άνοιγμά της στον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα.

Η αλήθεια είναι ότι, υπό τη νέα διοίκηση, η Uber τα πάει πολύ καλύτερα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν υπό την τότε ηγεσία του Τράβις Κάλανικ. Ο Khosrowshahi έχει βάλει τα δυνατά του για να επαναφέρει την εταιρεία, και η πρόσφατη άρνηση να δεχτεί τα χρήματα του Μπάφετ δεν μπορεί παρά να παραπέμπει στο πρόσφατο παρελθόν του μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος φημίζεται για τις επιλογές του να «χτυπά» εκεί που ο άλλος «πονά» και να εξασφαλίζει υπερκέρδη.