Εθνική Τράπεζα: Επιστροφή στην οργανική κερδοφορία το α’ τρίμηνο του 2018
- 31/05/2018, 18:35
- SHARE
Η ΕΤΕ αναμένει να συνεχίσει παράγει θετική κερδοφορία για το υπόλοιπο του έτους, τονίζει ο Π. Μυλωνάς.
Κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 20 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε επίπεδο Ομίλου έναντι ζημιών 60 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα.
Η οργανική κερδοφορία στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (-6,6% σε τριμηνιαία βάση) και τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου (-83 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση).
Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 269 εκατ. (-11,2% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας την αρνητική επίπτωση από την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9, τις αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του χαρτοφυλακίου Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας.
Τα εγχώρια καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 57 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018 (-5% σε τριμηνιαία βάση), λόγω εποχικότητας. Σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2017, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 4,8% σε ετήσια βάση.
Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 36,% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 121 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018, οδηγώντας την Τράπεζα σε οργανική κερδοφορία (14 εκατ.ευρώ).
Επίσης ανακοίνωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 10 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2018 στην Ελλάδα έναντι ζημιών ύψους 55 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε δηλώσεις του ο εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου Παύλος Μυλωνάς αναφέρει ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2018 σηματοδοτούν την επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στην οργανική κερδοφορία, κεφαλαιοποιώντας στον ισχυρό ισολογισμό και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας.
Αναφορικά με τις επιδόσεις της τράπεζας σε επίπεδο κερδοφορίας, η ΕΤΕ κατέγραψε οργανικά κέρδη ύψους 26 εκατ.ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, μετά τη συντηρητική πολιτική προβλέψεων και την εφαρμογή του ΔΠΧΠ. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου αναμένεται να παραμείνει στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου για το 2018. Οι πρωτοβουλίες εξορθολογισμού του κόστους και η βελτίωση στα έσοδα από προμήθειες θα αντισταθμίσουν τη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους. Ως αποτέλεσμα, η Εθνική Τράπεζα αναμένει να συνεχίσει παράγει θετική κερδοφορία για το υπόλοιπο του έτους, τονίζει ο Παύλος Μυλωνάς.
Η ρευστότητα της Τράπεζας συνιστά ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς η ΕΤΕ παραμένει η μοναδική Ελληνική Τράπεζα που αποδεσμεύτηκε από τον ELA, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αντανακλά αποκλειστικά το πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης.. Με δείκτη δάνεια προς καταθέσεις μόλις στο 75% στην Ελλάδα, η ΕΤΕ παραμένει σε πλεονεκτική θέση ενόψει της ισχυροποίησης της ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας κυρίως στη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων, προσθέτει ο κ. Μυλωνάς.
Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η Εθνική Τράπεζα κατόρθωσε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο, διατηρώντας παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του εγχώριου τραπεζικού κλάδου στο 60%. Η υπεραπόδοση της τάξεως των 0,9 δισεκ. ευρώ. έναντι του στόχου για το πρώτο τρίμηνο του 2018, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη πώληση χαρτοφυλακίου δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, θέτει τις βάσεις όχι μόνο για την επίτευξη του στόχου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για το 2018 νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά και για τη διατήρηση ενός σημαντικού αποθέματος για το 2019, τονίζει ο Π. Μυλωνάς. Και προσθέτει: Τα υψηλά ποσοστά κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων παρέχουν στην ΕΤΕ ευελιξία στην υλοποίηση της στρατηγικής μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.
Από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 16,5%, μη ενσωματώνοντας τη θετική επίπτωση από τις εναπομείνασες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς και διαφόρων θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη, να αναμένεται να συμφωνηθεί εντός του β’ εξαμήνου του 2018.