Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ νέος πρωθυπουργός στην Ισπανία
- 01/06/2018, 13:14
- SHARE
Τέλος ο Μαριάνο Ραχόι, καθώς υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του - Τα σενάρια για την επόμενη μέρα.
Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι από την ισπανική Βουλή.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδωσε 180 ψήφους υπέρ της καταψήφισης της συντηρητικής κυβέρνησης του Ραχόι, έναντι 169 βουλευτών που τάχθηκαν κατά.
Υπήρξε και μια αποχή.
✊? Un gran día para la democracia. Sale adelante la moción de censura al gobierno de Rajoy. Vamos a trabajar con responsabilidad para recuperar la dignidad que merece nuestro país.
Un #GobiernoDeLaDignidad con @sanchezcastejon. pic.twitter.com/vFdTGuOCcd
— PSOE (@PSOE) 1 Ιουνίου 2018
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2011, παραδέχθηκε νωρίτερα την ήττα του ενόψει της διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές.
«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.
Ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας πρότεινε στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών του PSOE Πέδρο Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.
Τη δυσκολία τούτη του Σαντσεθ να αναλάβει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης βασισμένος στην ισχνή κοινοβουλευτική του δύναμη, υπογραμμίζουν και στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ): «Γνωρίζουμε καλά πως είναι δύσκολο να κυβερνάς με 137 βουλευτές (του ΡΡ), πολύ δε περισσότερο όταν καλείσαι να κυβερνήσεις με 84».
Οι ίδιες πηγές από το συντηρητικό κόμμα προειδοποιούν το PSOE πως τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρόκειται να κάθονται «και να πλέκουν στα έδρανα», παρακολουθώντας τις κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες της νέας κυβέρνησης. «Θα χρειασθούν άλλους 92 ψήφους για να κυβερνούν», υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη, υπογραμμίζοντας πως για να εγκριθούν τα νομοσχέδια απαιτείται πλειοψηφία 176 ψήφων στο Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, η πρόταση του Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ για κοινοβουλευτική συνεργασία είχε και κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόθεση του σοσιαλιστή ηγέτη να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που είχε ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ραχόι.
«Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε πως το κυβερνητικό σας πρόγραμμα είναι ο προϋπολογισμός του ΡΡ», τόνισε ο Ιγκλέσιας στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Σάντσεθ. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο δήλωσε πως εάν ο Σάντσεθ κυβερνήσει με «τον προϋπολογισμό της απάτης» του Ραχόι θα βρει μπροστά του τους Podemos και τους συμμάχους τους, όπως σήμερα τους βρίσκει αντιμέτωπους ο Ραχόι.
«Με αυτόν τον προϋπολογισμό, ο Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ένας Ραχόι νο 2. Πρέπει άμεσα να αποσύρουμε από τους θεσμούς το ΡΡ. Εμείς δουλεύουμε πάνω από έναν χρόνο γι’ αυτό», έγγραψε η ίδια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Απεναντίας, την ικανοποίησή τους για τη εκπεφρασμένη διατήρηση του ψηφισμένου προϋπολογισμού από τον Σάντσεθ εκφράζουν κύκλοι του ΡΡ, επισημαίνοντας πως τόσο τα PSOE, όσο και οι Podemos τον είχαν πολεμήσει λυσσαλέα στο Κοινοβούλιο: «Είναι θριαμβευτικό» που επιβεβαιώνεται η προφητική φράση που εκστόμισε χθες ο Ραχόι για τους Podemos, λέγοντας πως τώρα «θα χρειασθεί να φάνε τον προϋπολογισμό με πατάτες».
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως το PP δεσμεύεται να μην τορπιλίσει την εφαρμογή του προϋπολογισμού, μόνο και μόνο για να κάνουν δύσκολη τη ζωή στη νέα κυβέρνηση. «Το ΡΡ είναι ένα σοβαρό κόμμα», υποστηρίζουν, επισημαίνοντας πως η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί από την πρόταση μομφής έχει επηρεάσει το ισπανικό Χρηματιστήριο κι ευελπιστούν πως αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή άλλοι κύκλοι του ΡΡ δηλώνουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθούν μία σειρά από τροποποιήσεις για τον προϋπολογισμό, προκειμένου να καταστεί δύσκολη η έγκρισή του, εκμεταλλευόμενες όλες τις επιμέρους διαφορές μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων που αρχικά τον υπερψήφισαν.
Το άλλο μέτωπο, που ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσκολίες στον Σάντσεθ είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στην Καταλωνία, καθώς η τοποθέτηση του εν αναμονή πρωθυπουργού δεν είναι σαφής.
Ο Σάντσεθ στη χθεσινή του ομιλία απευθύνθηκε στην κυβέρνηση της Καταλωνίας (αλλά και στις άλλες Αυτόνομες περιοχές) προτείνοντας διάλογο, αλλά καλώντας και την καταλανική κοινωνία να πράξει το ίδιο, όμως επί τη βάσει κοινών συνιστωσών, όπως είναι το Σύνταγμα και το Καθεστώς για την Αυτονομία. Παρά τον σκεπτικισμό που εξέφρασαν, οι καταλανοί συντηρητικοί PDeCAT αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Σάντσεθ, ενώ το καταλανικό ERC και το βασκικό Bildu επεσήμαναν πως η στήριξη που προσφέρουν στον Σάντσεθ στην παρούσα πρόταση μομφής δεν θα πρέπει να προσληφθεί ως «μία στήριξη στο PSOE», αλλά μία «απόρριψη του ΡΡ».
Διαβάστε ακόμη: Πέδρο Σάντσεθ: Το προφίλ του νέου Ισπανού πρωθυπουργού
Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ