Αλεξάντερ Γκερστ: Ποιος είναι ο αστροναύτης που θα ταξιδέψει για δεύτερη φορά στο διάστημα;

Αλεξάντερ Γκερστ: Ποιος είναι ο αστροναύτης που θα ταξιδέψει για δεύτερη φορά στο διάστημα;
epa06727157 Members of the International Space Station expedition 56/57, NASA astronauts Serena M. Aunon-Chancellor(L), Roscosmos cosmonaut Sergey Prokopyev (C) and ESA astronaut Alexander Gerst (2n-R) attend final exams at the Russian cosmonaut training center in Star City outside Moscow, Russia, 11 May 2018. The launch of the mission is scheduled on 06 June from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan. EPA/SERGEI ILNITSKY

Ο «άστρο-Άλεξ», όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά, προετοιμάστηκε δύο χρόνια για την αποστολή αυτή, που θα διαρκέσει έξι μήνες.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Σήμερα, το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ εκτοξεύεται στο διάστημα με τον Γερμανό αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ, τον «άστρο-Άλεξ», όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά, με τη χαρά για την πτήση στο διάστημα ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του.

Μετά από πτήση δύο ημερών ο Σογιούζ θα πιάσει στον διαστημικό σταθμό. Και τότε αρχίζει για τον Γκερστ το ωραίο κομμάτι της δουλειάς, μέσα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Εμπειρία έχει από την προηγούμενη αποστολή στο διάστημα το 2015, όπου έμεινε 165 ημέρες στον διαστημικό σταθμό. Αυτή τη φορά θα παραμείνει και πάλι 6 μήνες. Και τα Χριστούγεννα θα επιστρέψει και πάλι στη γη.

Υπερήφανος. παίρνει πόζα στο ρωσικό κοσμοδρόμιο σταθμό Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, μπροστά από το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, το οποίο σήμερα  θα ξεκινήσει το ταξίδι του για τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS. Επί δύο χρόνια ετοιμάζεται εντατικά γι’ αυτό το ταξίδι. Έχει ολοκληρώσει ασκήσεις σε 50 πειράματα, που θα πρέπει να κάνει στο διεθνή διαστημικό σταθμό ISS και στην τεχνολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει. Έχει περάσει πολλά ιατρικά τεστ και μια σειρά από δοκιμές που θα του χρειαστούν αργότερα.

Ο Γκερστ έμαθε να πλοηγεί το Σογιούζ και να το δένει στον ISS. Ασκήθηκε σε περιπάτους στο διάστημα και μυήθηκε σε όλα τα τεχνικά συστήματά του, πέρασε από σενάρια εκτάκτου ανάγκης και έμαθε κανόνες συμπεριφοράς. Κι όλα αυτά, σε στενή συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό, που σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και της παραμονής του στο διάστημα θα τον παρακολουθεί και θα τον συμβουλεύει.

Στο διάστημα δεν θα είναι μόνος, αλλά μαζί με τον Ρώσο κοσμοναύτη Σεργκέι Προκόπιεφ και την Αμερικανίδα ιατρό, Σερένα Αουνιόν Σάνσελορ. Μαζί με φοιτητές γραφικών τεχνών του Ντάρμστατ σχεδίασε το λογότυπο της αποστολής του, το «Horizons». Ακόμη και για το φαγητό του προετοιμάστηκε. Έχει παραγγείλει σπεσιαλιτέ από την ιδιαίτερή του πατρίδα, το Σβέμπιχ. Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα επικοινωνίας, βελτίωσε τα ρωσικά του.

Παρά το σκληρό πρόγραμμα, ο Γερμανός αστροναύτης βρήκε καιρό να ασχοληθεί με τους οπαδούς του μέσω Twitter και να τους κεντρίσει τον ενθουσιασμό για το διάστημα. Έχει ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο followers, πέντε φορές περισσότερους από ό,τι είχε στην πρώτη του αποστολή στο διάστημα.

Μαζί στο ταξίδι του, θα πάρει και μια μεταλλική μπάλα με κείμενα και επιθυμίες μαθητών από όλη τη Γερμανία. Επίσης έναν μίνι υπολογιστή, με τον οποίο οι μαθητές μαθαίνουν να προγραμματίζουν. Τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα σήμερα στην εκτόξευση. Το συναίσθημα κατά την εκτόξευση είχε περιγράψει κάποτε ο «άστρο-Άλεξ» ως εκπληκτικό χωρίς να μπορεί να το απολαύσει ένας αστροναύτης πλήρως.

«Καθόμαστε σε μια αναπαυτική καρέκλα και αφηνόμαστε, αλλά παράλληλα πρέπει να ελέγχουμε συνεχώς όλα τα συστήματα» είχε πει αρχές του χρόνου κατά τη διάρκεια άσκησης στη Μόσχα. «Το 90% της πνευματικής μας δύναμης πρέπει να αφιερώνουμε στην επιχείρηση και το υπόλοιπο 10% για να απολαμβάνουμε το ταξίδι κοιτώντας έξω από το παράθυρο».

ΠΗΓΗ: DW