ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Προωθεί δύο μεγάλες επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ
- 07/06/2018, 12:06
- SHARE
Ο επικεφαλής του ομίλου Γ. Περιστέρης στάθηκε στις καθυστερήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μονάδων αντλησιοταμίευσης.
Οι δυσκολίες στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μονάδων αντλησιοταμίευσης δεν θα σταθούν εμπόδιο στις επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σε Κρήτη και Αμφιλοχία.
Σύμφωνα με δηλώσεις των στελεχών της διοίκησης, στην ετήσια τακτική Γ.Σ. των μετόχων της, η εταιρεία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω απουσίας του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, προωθεί δύο μεγάλες επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, οι μέτοχοι της εταιρείας έκαναν δεκτή την πρόταση της διοίκησης για τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή ή 4,36 εκατ. ευρώ συνολικά.
Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα, τα στελέχη της αναφέρθηκαν στο υβριδικό έργο που προωθείται στο Αμάρι Κρήτης και το οποίο περιλαμβάνει υδροηλεκτρική μονάδα 93 MW και αιολική 90 MW. Επίσης, η εταιρεία προωθεί δύο έργα ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία.
Πρόκειται για τρία έργα που βασίζονται στη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, για την οποία ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Γεώργιος Περιστέρης, δεν υπάρχει ακόμη το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.
Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης επισήμανε πως «επειδή η στροφή στις ΑΠΕ είναι γεγονός εδώ και χρόνια, η περαιτέρω ανάπτυξη και διείσδυσή τους παγκοσμίως προϋποθέτει να αρχίσουν να λειτουργούν παραλλήλως και συστήματα αποθήκευσης. Πολλές χώρες προάγουν διάφορα συστήματα αποθήκευσης, είτε με μπαταρίες είτε με αντλησιοταμίευση σε χώρες όπου το επιτρέπει η τοπογραφία τους όπως σε Γερμανία, ΗΠΑ κ.α. Από τις πιο προικισμένες χώρες για τέτοιους είδους αποθήκευση είναι η Ελλάδα. Δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο και τις επενδύσεις. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με τις εισαγόμενες μπαταρίες. Η πολιτεία πρέπει να βάλει ένα χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου το κανονιστικό πλαίσιο να είναι νομοθετημένο, ώστε να αρχίσουμε τις επενδύσεις».
Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας σημείωσε ακόμη ότι πολλές χώρες, όπου το επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους, προωθούν τη λύση της αντλησιοταμίευσης. Επίσης χαρακτήρισε την Ελλάδα, ως μία από τις πιο προικισμένες χώρες για τέτοιους είδους αποθήκευση ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στην ατελέσφορη προσπάθεια της εταιρείας να μεταφέρει τη μικρή μονάδα της Ηρων, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια του νησιού. Η πρόταση, ωστόσο, απορρίφθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ενεργειακή καλωδιακή σύνδεση της νήσου θα πρέπει να ολοκληρωθεί, όχι μόνο για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια, αλλά και για να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ.