ΔΝΤ: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το χρέος, αλλά ο χρόνος τελειώνει
- 07/06/2018, 18:29
- SHARE
Επιμένει το Βερολίνο σε σκληρή στάση για το χρέος – Άκαρπο το Washington Group, δεν άνοιξε τα χαρτιά του το ΔΝΤ, που επιδιώκει «βελούδινο» διαζύγιο.
Μπορεί αξιωματούχοι της κυβέρνησης να δηλώνουν αισιόδοξοι για συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους τον Ιούνιο, όμως οι προσδοκίες είναι πλέον μικρές όσον αφορά στο «βάθος» αυτής της παρέμβασης. Και αυτό γιατί για ακόμη μια φορά το Washington Group, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι, δεν έφερε κάποια λύση λόγω σκληρής στάσης του Βερολίνου…η οποία οδηγεί το Ταμείο στην έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα.
Η στάση του Ταμείου αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί κατά την διάρκεια της απογευματινής συνέντευξης Τύπου του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Τ. Ράις.
Η γερμανική κυβέρνηση λέει «όχι» σε ένα εμπροσθοβαρές πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, αποδέχεται επιμήκυνση των λήξεων των δανείων από τον EFSF μόλις κατά πέντε χρόνια (ενώ το Ταμείο θέλει 10 με 15 έτη) και επιμένει ότι η τμηματική ελάφρυνση δεν θα πρέπει να είναι αυτόματη αλλά να παραχωρείται στην Ελλάδα μετά από πολιτικές αποφάσεις (π.χ Eurogroup ή ευρωπαϊκά κοινοβούλια).
Η Ελλάδα είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές μιας συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους τον Ιούνιο που θα καταστήσουν αξιόπιστη τη μεταμνημονιακή της επιστροφή στις αγορές ομολόγων, παράλληλα με την εποπτεία της ΕΕ και ένα ταμειακό απόθεμα, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα είχε σήμερα συνομιλίες στο Παρίσι με τους πιστωτές της από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ αναφορικά με την επεξεργασία μιας συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους αργότερα αυτό το μήνα.
«Απέχουμε εβδομάδες από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, δηλαδή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει βιώσιμη και διαρκή πρόσβαση στις αγορές πέραν του 2018 και 2019», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δεν ανοίγει τα χαρτιά του το ΔΝΤ
Το Ταμείο πάντως απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το ελληνικό ζήτημα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι ο χρόνος πλέον λιγοστεύει, παρατείνοντας έτσι το…σήριαλ της παραμονής ή αποχώρησης του. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ακόμα κι αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά, θα συνεχίσει να εμπλέκεται με άλλους τρόπους, πυροδοτώντας εκ νέου τις φήμες για περιορισμό του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και τη δημοσίευση μιας Ανάλυσης Χρέους που θα απέχει από τις προβλέψεις των Ευρωπαίων.
«Ακόμα και στο σενάριο της μη χρηματοδότησης, θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε στη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, με τις εκθέσεις του άρθρου 4, με την παροχή συμβουλών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τ. Ράις, υπενθυμίζοντας ότι αν και το Ταμείο δεν έχει εκταμιεύσει από το 2014, εμπλέκεται ακόμα ενεργά στο ελληνικό ζήτημα. Πλέον είναι πολύ πιθανόν να ξεκαθαρίσει το θέμα στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου θα είναι παρούσα η ίδια η Κ. Λαγκάρντ για να παρουσιάσει την έκθεση του Ταμείου για την Ευρωζώνη.
Με φόντο την πρωινή συνεδρίαση του Washington Group, στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους του Ταμείου ο Πόουλ Τόμσεν και ο νέος εκπρόσωπος στο Κουαρτέτο, Πέτερ Ντόλμαν, ο Τζέρι Ράις δεν έδωσε λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ούτε εκείνης που προηγήθηκε σε επίπεδο υπουργών G7, παρά τις πληροφορίες από πηγές των Βρυξελλών, που αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά είναι αμετακίνητη από τις θέσεις της για περιορισμένες παρεμβάσεις στο ελληνικό Χρέος κι ότι η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ- Γερμανίας, παραμένει μεγάλη.
Ως «κλειδί» χαρακτηρίζεται η Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου να αποφεύγει να επιβεβαιώσει ότι σχεδιάζεται μια κοινή Ανάλυση με τους Ευρωπαίους. Αντιθέτως, μάλλον προετοίμασε το έδαφος για μια ξεχωριστή Ανάλυση Βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της Έκθεσης του Άρθρου 4, που όπως τόνισε θα στηρίζεται στις «καλλίτερες παραδοχές», για την οικονομία μιας χώρας όπως η Ελλάδα.
«Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από το ΔΝΤ» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, τονίζοντας, όμως, ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. «Εμπλεκόμαστε ενεργά», συμπλήρωσε ο Τ. Ράις, με φόντο τις πληροφορίες που συγκλίνουν στο ότι το Ταμείο θα παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου κι ότι λόγω της αδιαλλαξίας του Βερολίνου, αναζητείται τρόπος για ένα «βελούδινο» διαζύγιο…