LIVE: Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ
- 14/06/2018, 18:29
- SHARE
Όπως αποφάσισε η πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τις 2.00 μ.μ. του Σαββάτου.
Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που έχει καταθέσει η ΝΔ.
Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί ως τις 2.00 μ.μ. του Σαββάτου. Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αφήνει το περιθώριο σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα, η συζήτηση να ολοκληρωθεί νωρίτερα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μμ έχει τη σημασία του».
Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης αφήνοντας αιχμές ότι η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η συζήτηση το Σάββατο το μεσημέρι για να αποφύγει τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί. «Ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που εφαρμόστηκε επί της δικής σας πρότασης δυσπιστίας όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω τον περιορισμό χρόνου. Αφού είστε περήφανοι, δώστε χρόνο να διαφημίσετε τη πολιτική σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Ο κ Βούτσης αντέτεινε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση χρονικού περιορισμού και πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι κάθε πολιτική δύναμη θα ασκήσει τα καθήκοντα της.
Πρόταση δυσπιστίας: Τι αναφέρει η Νέα Δημοκρατία στο κείμενο που κατέθεσε στη βουλή
Τσιάρας: Θα αποδειχθεί η δυσαρμονία μεταξύ των επιλογών της κυβέρνησης και του λαού
Πρώτος ομιλητής ήταν ο γραμματέας της ΚΟ και βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τσιάρας, που κατέθεσε και το σχετικό αίτημα. Όπως είπε, από τη διαδικασία που άνοιξε σήμερα, με την πρωτοβουλία του κόμματος του, θα αποδειχθεί η δυσαρμονία ανάμεσα στις επιλογές της κυβέρνησης και τις επιλογές του ελληνικού λαού και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από κομματικές γραμμές. Ο εισηγητής της πρότασης της ΝΔ είπε ακόμη πως όσοι καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας.
Ο κ. Τσιάρας κατέδειξε ποιους στοχεύει η πρόταση δυσπιστίας: “Η πολιτική ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης είναι συλλογική για ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν είναι απρόσωπη. Επιμερίζεται αφενός στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού που φέρει την ευθύνη συγκρότησης της κυβέρνησής του, επιμερίζεται και στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης, επιμερίζεται στους ίδιους τους βουλευτές που στηρίζουν μια κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της”.
Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ δεν παρέλειψε να επισημάνει ταυτόχρονα, δείχνοντας στην ουσία τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ότι η εμπιστοσύνη δεν παρέχεται σε μια κυβέρνηση αλά κάρτ “ιδίως όταν πρόκειται για πολιτικές επιλογές που καθορίζουν το μέλλον και την ιστορία της πατρίδας”.
“Μόλις πριν από λίγο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψηφίσατε το δεύτερο μνημόνιο επί θητείας σας και θέσατε τη χώρα σε επιτροπεία για πολλά χρόνια ακόμη” είπε ο κ. Τσιάρας και τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρουν στο ακέραιο την πολιτική και ιστορική ευθύνη για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. “Κυβερνητικοί εταίροι περιορισμένης ευθύνης και κυβερνητικοί εταίροι μειωμένης ευθύνης προφανώς δεν υπάρχουν. Αυτό το παραμύθι δεν περνάει πουθενά” είπε ο κ. Τσιάρας επισημαίνοντας ότι από το 2015 και από την πρώτη ημέρα συγκρότησης αυτής της ερμαφρόδιτης πλειοψηφίας, άρχισαν παρατράγουδα με τον μικρότερο από τους κυβερνητικούς εταίρους να αίρει κατά το δοκούν και κατά περίσταση την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.
Κανονική κυβέρνηση που προσέρχεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με δύο γραμμές και κυβερνά με δύο κυβερνητικές πλειοψηφίες δεν γίνεται, είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι “στη συμφωνία αυτή παραβιάζονται όλες οι κόκκινες γραμμές” προβλέποντας ότι “ενισχύεται ο αλυτρωτισμός στα Σκόπια και ακραία στοιχεία της γειτονικής χώρας διαθέτοντας, με τη βούλα της Ελλάδας, τον αυτοπροσδιορισμό «Μακεδόνες», θα νομιμοποιούνται και έναντι της Ελλάδας να ισχυριστούν, στο μέλλον, ότι το μακεδονικό έθνος εκτείνεται και πέραν των δικών τους συνόρων”.
“Από τη διαδικασία που ξεκινά σήμερα θα καταδειχθεί η δυσαρμονία ανάμεσα στις επιλογές της κυβέρνησης και τις επιλογές της κοινωνίας και θα αποκαλυφθεί σύντομα και στις κάλπες. Αυτή τη φορά δεν μπορέσετε να κρυφτείτε πίσω από τις κομματικές γραμμές. Όλο θα αποκαλυφθείτε ένας ένας μπροστά στον ελληνικό λαό. Δεν κρύβετε την προσωπική σας ευθύνη ως βουλευτές απέναντι στην ιστορία” είπε ο κ. Τσιάρας.
Κατρούγκαλος: Πρόταση πολιτικής αυτοκτονίας από τη ΝΔ
«Πρόταση πολιτικής αυτοκτονίας» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγορώντας την ότι «σύρεται σε ακροδεξιές ατραπούς».
Καλώντας το Σώμα της Ολομέλειας να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι «προφανώς είναι πολύ καλύτερη από την ενδιάμεση συμφωνία το 1995» ενώ έκανε λόγο για «κίνηση εκκρεμούς του αρχηγού της από την αρχική θέση της παράταξης».
«Αρνείστε τον εαυτό σας και τους συνδιαμορφωτές της ενδιάμεσης συμφωνίας, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ξεχάσατε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς και αυτούς που καθύβριζε. Η παράταξη σας σύρθηκε σε ακροδεξιές ατραπούς» επεσήμανε ο κ Κατρούγκαλος και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπενθυμίζοντας τη στάση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
«Στα ζητήματα πολιτικής παράδοσης δικαιούται να είναι πατροκτόνος. Είναι όμως δικές του αυτές οι ιδέες; Αυτή η ταύτιση του με ότι πιο αντιδραστικό έχει να επιδείξει η νομιμοφροσύνη..» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αρχικά η ΝΔ προσπάθησε να θέσει τον πήχη ψηλά, και όταν τα καταφέραμε και κερδίσαμε πιο ψηλά στάνταρ, έκανε το μαύρο άσπρο. Ταυτίζεται με τις εθνικιστικές γραμμές. Σαν να θέλει να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιβάνοφ. Πλήρης υπονόμευση της θέσης της».
Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει ακόμα τη λύση σύνθετης ονομασίας, ενώ έκανε λόγο για πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας από τον εισηγητή της για το «erga omnes».
«Το άρθρο 1 παράγραφος 9 της συμφωνίας λέει ότι οποιοδήποτε έγγραφο εκδοθεί θα λέει “Βόρεια Μακεδονία”. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος» τόνισε. Ακόμα, χαρακτήρισε της αιτιάσεις της ΝΔ για την ταυτότητα, την εθνότητα και τη γλώσσα «προφάσεις εν αμαρτίαις», τονίζοντας ότι τα συνταγματικά θέματα τίθενται σε ισχύ μόνο μετά την κύρωση. «Ο ισχυρισμός ότι δεσμεύεται ένα κράτος με την υπογραφή της συμφωνίας και υπάρχουν τετελεσμένα, είναι αναληθής. Εμείς θα φέρουμε προς κύρωση τη συμφωνία στη Βουλή μόνο όταν η άλλη πλευρά θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία» τόνισε.
Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «καμία αναφορά σε εθνότητα ή εθνικότητα δεν υπάρχει στη συνθήκη αλλά σε ιθαγένεια και υπηκοότητα». Και αυτό, όπως είπε, είναι ο νομικός δεσμός του πολίτη με το κράτος. «Αυτό που πετύχαμε είναι να αποσυνδεθεί η ταυτότητα του κράτους από κάθε επιχείρημα αλυτρωτισμού της Μακεδονίας. Ξεχωρίζει η γεωγραφία από την ιστορία και είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αρχαία Μακεδονία είναι ελληνική. Θέλαμε να άρουμε οτιδήποτε ενέχει αλυτρωτισμό και αυτό το καταφέραμε με τον καλύτερο τρόπο», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.