Μασούτης: Για να φτάσει η ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία χρειάζονται πολλά βήματα ακόμα

Μασούτης: Για να φτάσει η ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία χρειάζονται πολλά βήματα ακόμα

Η Ελλάδα δεν θα γίνει ελκυστική για παραγωγικές επενδύσεις όσο δεν υλοποιούνται μια σειρά από ουσιαστικές αλλαγές, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ. 

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ελκυστική για παραγωγικές επενδύσεις όσο δεν υλοποιούνται μια σειρά από ουσιαστικές αλλαγές, οι οποίες αφορούν -μεταξύ άλλων- τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Ιωάννης Μασούτης, διευθύνων σύμβουλος της γνωστής αλυσίδας λιανεμπορίου “Διαμαντής Μασούτης ΑΕ”. ‘

Όπως επισημαίνει,  παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαμορφώνεται κλίμα αισιοδοξίας, ωστόσο, για να μετουσιωθεί η αισιοδοξία σε ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα.

Ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας του λιανεμπορίου προσθέτει ότι εφικτές λύσεις για τα τρία πιεστικότερα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας -τα οποία είναι, κατά τον ίδιο, οι υπερβολικοί φόροι και εισφορές, το έλλειμμα ρευστότητας και η τεράστια γραφειοκρατία- υπάρχουν, αλλά είναι επώδυνες πολιτικά.

Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση ρευστότητας, τονίζει ότι πρέπει να επισπευστεί η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και των οφειλών των επιχειρήσεων και να θεσπιστεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, ενώ σχετικά με τη φορολογία επισημαίνει ότι  “αντί να εξοντώνουμε τις επιχειρήσεις, μπορούμε να περιορίσουμε δαπάνες του δημοσίου και κυρίως να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η παραοικονομία”.

Υπογραμμίζει πως όποιος θέλει να στραφεί στο επιχειρείν στην Ελλάδα σήμερα, πρέπει να έχει υπόψη του τις ευκαιρίες -στον αγροδιατροφικό τομέα, στις υπηρεσίες, ιδίως του τουρισμού, αλλά και στην αγορά ακινήτων- αλλά και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, που επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης (πολυνομία, αβεβαιότητα λόγω των συνεχών νομοθετικών αλλαγών κτλ). Σημειώνει ότι μετά τις επενδύσεις, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών είναι αυτές στις οποίες μπορεί να βασιστεί η Ελλάδα για να πετύχει την έξοδό της από την ύφεση.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τη Θεσσαλονίκη, σημειώνει ότι τα τρία έργα, που πρέπει να προωθηθούν “εδώ και τώρα”, αφορούν την τάχιστη αποπεράτωση του Μετρό, την ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo και την αξιοποίηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Συμπληρώνει ότι η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων στην πόλη -και συγκεκριμένα στο λιμάνι της και στο αεροδρόμιο- σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο και την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού, αλλά και μια σειρά από επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στην αφετηρία ή υπό εξέλιξη -π.χ., η ανάπλαση της Αγοράς Μοδιάνο, πρώην στρατοπέδων όπως του Γκόνου και η προωθούμενη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος- θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα στα επόμενα χρόνια.

Περιγράφει τις κυρίαρχες προτεραιότητες της διοίκησής του στο ΕΒΕΘ -στο οποίο στο πρώτο πεντάμηνο του έτους εγγράφηκαν 460 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 257- ενώ επισημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να αξιοποιήσει το “δυνατό χαρτί” που συνιστούν τα επιμελητήρια και “να τους επιτρέψει να λειτουργήσουν πραγματικά ώς θεσμοθετημένοι σύμβουλοί της”.  Το ΕΒΕΘ, προσθέτει, συνεχίζει να στηρίζει τις δράσεις του Γραφείου Διασύνδεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, στις 19 Ιουνίου διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, τo 3o Διεθνές Επιχειρηματικό Forum Black Sea Bridge.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Μασούτης εξελέγη πρόεδρος του ιδρυθέντος το 1918 ΕΒΕΘ τον Δεκέμβριο του 2017, διαδεχόμενος τον Δημήτρη Μπακατσέλο, που κατείχε το αξίωμα από το 1998. Με την εκλογή του βρέθηκε στο “τιμόνι” του δεύτερου μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας, με 20.000 ενεργά μέλη, που με τη δυναμική τους επιχειρηματική παρουσία έχουν εξασφαλίσει για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της το 50% των ελληνικών εξαγωγών. Ο συνδυασμός με τον οποίο είχε κατέλθει στις εκλογές, το «Νέο Επιμελητήριο», αναδείχτηκε με μεγάλη διαφορά ώς η πρώτη δύναμη, λαμβάνοντας ποσοστό 91,2% των ψήφων και εξασφαλίζοντας 37 από τις 41 έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ