Οπτικοακουστικά έργα στην Ελλάδα «κεντρίζουν» το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών
- 19/06/2018, 15:15
- SHARE
Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, παρεβρέθη στο Φεστιβάλ Τηλεόρασης και Κινηματογράφου της Κίνας.
Η παρουσίαση των νέων θεσμικών εργαλείων που διαθέτει η Ελλάδα για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα και της πολιτιστικής – δημιουργικής βιομηχανίας, ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, στη Σαγκάη (16-18/06/2018), στο πλαίσιο του αρχαιότερου και μεγαλύτερου Φεστιβάλ Τηλεόρασης και Κινηματογράφου της Κίνας, και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ασία.
Ο κ. Κρέτσος μετά από πρόσκληση του Φεστιβάλ της Σαγκάης παρευρέθηκε στην επίσημη τελετή έναρξης του Φεστιβάλ και παρουσίασε σε πάνω από 100 Κινέζους παραγωγούς, την πρόσφατη παροχή επενδυτικού κινήτρου για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα (cash rebate 25%, ν. 4487/ 2017) και απάντησε σε ερωτήσεις τους. Κατά την ελληνική παρουσίαση, πολλές κινεζικές εταιρείες και διευθυντικά τους στελέχη εξέφρασαν ενδιαφέρον για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα.
Μάλιστα, Κινεζικές εταιρείες συμφώνησαν να υλοποιήσουν τέσσερις παραγωγές ταινιών στη χώρα μας την επόμενη διετία. Στην ελληνική παρουσίαση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας οπτικοακουστικών Συμπαραγωγών Κίνας κ. Miao Xiaotian, ο Πρόεδρος της Ένωσης οπτικοακουστικών Παραγωγών Σαγκάης κ. Yu Zhiqing, ενώ την εκδήλωση στήριξαν η Πανκινεζική Ραδιοτηλέοπτική Αρχή (SARFT) και το νέο Γραφείο Κινηματογράφου της Κίνας (China Film Bureau) καθώς και η SARFT Πεκίνου.
Επίσης ο κ. Κρέτσος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Ένωσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών Σαγκάης (Shanghai Broadcasting & Television Producers Association), παρουσία των επικεφαλής Γραφείων Πολιτισμού, Ενημέρωσης, και Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Σαγκάης καθώς και 200 εταιρειών του χώρου. Στο τέλος της εκδήλωσης υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΓΓΕΕ και της Ένωσης Παραγωγών Σαγκάης για την αμοιβαία αρωγή σε θέματα προβολής παραγωγών οπτικοακουστικού περιεχόμενου.
Τέλος, ο κ. Κρέτσος επισκέφθηκε την μεγαλύτερη στην Κίνα διεθνή έκθεση τεχνολογικού εξοπλισμού οπτικοακουστικών παραγωγών, Shanghai International Culture Device Expo, και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρό της, ενώ επισκέφθηκε τον αρχαιότερο οργανισμό παραγωγής ταινιών κινηματογράφου της Κίνας, Shanghai Film Group, το εκεί Μουσείο Κινηματογράφου Κίνας, και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του οργανισμού κ. Ren.