Έντονη κινητικότητα στην Κομισιόν για το μεταναστευτικό: Μίνι Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή
- 20/06/2018, 13:32
- SHARE
Μετά τις εξελίξεις στη Γερμανία και άλλες χώρες τις κεντρικής Ευρώπης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Συμμετέχει και η Ελλάδα.
Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν προσκληθεί στις Βρυξέλλες την Κυριακή για μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συγκαλείται «άτυπη συνεδρίαση εργασίας» την Κυριακή στις Βρυξέλλες για το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές, λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής των 28.
«Ο πρόεδρος Γιούνκερ καλεί σε άτυπη συνεδρίαση εργασίας για τα θέματα των μεταναστευτικών ροών και του ασύλου ομάδα ενδιαφερομένων χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Συγκαλώ μια άτυπη συνάντηση εργασίας για τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου στις Βρυξέλλες την Κυριακή, προκειμένου να δουλέψουμε με μια ομάδα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι ενδιαφέρονται να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», αναφέρει σε tweet του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται επίσης στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής της Κυριακής.
«Στόχος της συνόδου, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή στην έδρα της Επιτροπής είναι η επεξεργασία ευρωπαϊκών λύσεων εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» της 28ης και 29ης Ιουνίου, κατά την οποία οι μεταναστευτικές ροές θα είναι ένα από τα κύρια θέματα, με φόντο τις βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των χωρών μελών.
Βασικό σημείο διαφωνίας αφορά την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και δύο χρόνια. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ορίσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος του Ιουνίου ως χρονικό όριο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αλλά αυτό πλέον δεν φαίνεται πιθανό.
Κύριο σημείο αντιπαράθεσης αποτελεί η τροποποίηση ου Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος αναθέτει το βάρος της διαδικασίας της αίτησης για την παροχή ασύλου στην χώρα πρώτης εισόδου στην Ένωση, επιβαρύνοντας κατά δυσανάλογο τρόπο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου με τη θέσπιση της αυτόματης κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίοδο κρίσης ανάλογης με την κρίση του 2015.
Ωστόσο, αυτή η πρόταση κρίνεται ανεπαρκής από την πλευρά των χωρών της Μεσογείου, που ζητούν μία μόνιμη κατανομή, και απορρίπτεται από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία με την υποστήριξη της Αυστρίας.
Αντίθετα, υπάρχει συναίνεση ως προς την ανάγκη «ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να περιορισθούν οι ροές παράτυπων μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου την δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης» εκτός του εδάφους της Ένωσης για τους μετανάστες που θα διασώζονται στην θάλασσα.
Διαβάστε ακόμη: Βίτσας: Στόχος η βελτίωση της διαμονής των προσφύγων και η αποσυμφόρηση των νησιών