Μάριο Σεντένο: «Νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ»
- 21/06/2018, 13:02
- SHARE
Σήμερα «κληρώνει» για χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία - Το Eurogroup καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας.
Aλλαγή ατζέντας επιχειρεί από σήμερα η κυβέρνηση, καθώς το κρίσιμο σημερινό Eurogroup βάζει -προσωρινά- στην άκρη τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και φέρνει στο προσκήνιο τα παζάρια της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος και την μεταμνημονιακή εποπτεία.
Το σημερινό Eurogroup θα απαιτήσει γερά νεύρα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αναμένεται να βγει από τη συνεδρίαση με μια παρέμβαση για το χρέος με τη λίστα των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων. Παρούσα στη συνεδρίαση που γίνεται στο Λουξεμβούργο θα είναι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στους δημοσιογράφους πριν από την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.«Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα αρωγής.
«Η σημερινή ημέρα θα σηματοδοτήσει έναν νέο σταθμό για την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε o Μάριο Σεντένο.
Αυστηρό μεταμνημονιακό πλαίσιο
Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες το Bloomberg περιέγραφε πως το μεταμνημονιακό μέλλον της Ελλάδας μπορεί να μη διαφέρει και πολύ από το μνημονιακό, αφού θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους, αξιολογήσεις συμμόρφωσης, ακόμη και εκταμιεύσεις χρημάτων.
Έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα περνά από αξιολόγηση κάθε τρίμηνο, έργο που θα φέρουν εις πέρας ελεγκτές από τον ESM, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Το περιθώριο που θα έχει η Ελλάδα να διαμορφώνει μόνη της τις πολιτικές της θα περιορίζεται από το συνεχιζόμενο δούναι και λαβείν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης θα διαφυλαχθούν, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του Bloomberg.
Από την άλλη, τα μηνύματα που έρχονται είναι διφορούμενα καθώς από τη μια στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο κάνουν λόγο για οριστική διευθέτηση του χρέους, ενώ τα ξένα δημοσιεύματα εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεσοβέζικη λύση που θα μπορούσε να περάσει και η Μέρκελ από το κοινοβούλιό της. Θα προβλέπει μικρή παράταση στην αποπληρωμή παλαιών δανείων, σίγουρα κάτω από τα δέκα χρόνια. Ενδεχομένως να προβλεφθεί κι ένα μαξιλάρι ασφαλείας κοντά στα 15 δις ευρώ ώστε να μη χρειάζεται να βγει στις αγορές η Ελλάδα μέχρι το 2020.
Το αρνητικό σενάριο
Για την κυβέρνηση, το αρνητικό σενάριο είναι να μετατεθούν οι αποφάσεις για τον Ιούλιο, καθώς και η απόφαση για το χρέος να μην είναι αυτή που θα δώσει στις αγορές το πιστοποιητικό αξιοπιστίας που χρειάζεται η χώρα για να δανείζεται φθηνά από τις αγορές.
Το τρίτο κακό σενάριο έχει να κάνει με την αιρεσιμότητα, αν δηλαδή δε γίνονται οι μεταρρυθμίσεις να παγώνουν και τα μέτρα ελάφρυνσης. Αυτό σημαίνει αυστηρή εποπτεία, σφιχτός εναγκαλισμός με την τρόικα και αποφάσεις υπό την πίεση των δανειστών.
Τέλος, το κακό σενάριο έχει να κάνει με τις ευαίσθητες ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας. Οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ δε θέλουν καν να ακούνε για ελάφρυνση ενώ η ίδια η καγκελάριος επιχειρεί να συνδέσει το χρέος με το προσφυγικό. Να υποσχεθεί το Βερολίνο μια καλή κι έντιμη συμφωνία με αντάλλαγμα η Ελλάδα να υποδεχθεί πρόσφυγες που ζουν στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση, πάντως, περιμένει ένα αρκετά θετικό αποτέλεσμα για το χρέος, αν και οι πιθανότητες δεν είναι πολλές. Το παζάρι ξεκινάει από το πρωί, με τη συνεδρίαση του Euro Working Group και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup στις 16:00.