Οι Έλληνες δουλεύουν 198 μέρες για να πληρώνουν το κράτος
- 26/06/2018, 12:10
- SHARE
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της μελέτης για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας του 2018.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης έκθεση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) για το κράτος και την εργασία των Ελλήνων. Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες ακόμα και οι άνεργοι (μέσω των έμμεσων φόρων) πληρώνουν για το κράτος.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι Έλληνες θα δουλέψουν φέτος 198 ημέρες τον χρόνο για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε φόρους και εισφορές. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα κατά την οποία θα εργαστούν αποκλειστικά για τον εαυτό τους θα είναι η 18 Ιουλίου.
Όπως προκύπτει από την έκθεση, οι φορολογούμενοι θα εργαστούν φέτος 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος (σε σχέση με το 2017), παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2018.
Η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φιλανδών και των Ιταλών. Αυτό που δεν είναι αντίστοιχο είναι το επίπεδο των υπηρεσιών που λαμβάνουν από το κράτος.
Ο κ. Τάσος Αβραντίνης, αντιπρόεδρος της Δράσης και μέλος διοικητικού συμβουλίου ΚΕΦίΜ επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους και ένα ριζικά απλούστερο φορολογικό σύστημα, ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ τόνισε ότι ο «μέσος Ελληνας δουλεύει από την Πρωτοχρονιά μέχρι τις 18 Ιουλίου για να πληρώσει φόρους και εισφορές. Καλούμαστε να απαντήσουμε ως χώρα αν τελικά θέλουμε ένα πιο μικρό, πιο συμμαζεμένο και αποδοτικό κράτος, ή αν επιθυμούμε να φτάσουμε μέχρι το φθινόπωρο».
Σημειώνεται ότι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) εισήχθη το 1947 από το ίδρυμα φορολογικών ερευνών Tax Foundation, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Είναι η ημέρα που ο μέσος εργαζόμενος σταματά να δουλεύει για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων και αρχίζει να εργάζεται αποκλειστικά για τον εαυτό του.
Στόχος του ΚΕΦίΜ, όπως αναφέρει η έκθεση, είναι «η δημιουργία ενός θεσμού μέτρησης των ημερών που δουλεύουμε για το κράτος που θα γίνει σημείο αναφοράς στη φοροδοτική – δημοσιονομική συνείδηση της Ελληνίδας και του Ελληνα φορολογουμένου».