Καμπανάκι από ΔΝΤ για τα «κόκκινα δάνεια»
- 30/06/2018, 10:22
- SHARE
Αυστηρές συστάσεις απεύθυνε στις τράπεζες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Έρχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμών.
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τα «κόκκινα δάνεια» έκρουσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα Πίτερ Ντόλμαν, απηύθυνε σύσταση προς τις τράπεζες για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων και για υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων στα NPEs.
Μπορεί οι τράπεζες να πέρασαν με επιτυχία τα stress test, πλην όμως, καλούνται να επιταχύνουν του ρυθμούς τους για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων, με πρώτιστο στόχο έως και το τέλος του 2019 να τα μειώσουν κατά επιπλέον 30 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ θεωρεί ως κρίσιμη σημασίας για την οικονομία τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια και υπογραμμίζει ότι χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες στην εφαρμογή τους.
Άλλωστε στην ανάγκη δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να δούμε τι κάναμε και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και εμπρός. Πρέπει να μειώσουμε δραστικά τα κόκκινα δάνεια αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμο τραπεζικό σύστημα».
Η δραστική μείωση αναμένεται να προέλθει από την αύξηση των πωλήσεων και του όγκου των πλειστηριασμών.
Έτσι, στη μεταμνημονιακή περίοδο θα αυξηθούν τα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία θα πωληθούν σε fund, με στόχο την τριετία 2019-2021 να πουληθούν δάνεια ύψους 20-25 δισ. ευρώ.
Την «τιμητική» τους έχουν και οι πλειστηριασμοί ακινήτων όπου σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από το 2019 θα υπάρξουν εκποιήσεις και για τα δάνεια 80.000 – 90.000 ευρώ, που αποτελούν την πλειονότητα των απλών στεγαστικών.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα φτάσουν τους 40.000 από το 2019 και μετά, ενώ ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει τον πλειστηριασμό 10.000 ακινήτων, στόχος που αναμένεται να ξεπεραστεί.
Διαβάστε ακόμη: Αστερίσκοι του ΔΝΤ για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους