Συνταγή ανάπτυξης για την Ελλάδα

Συνταγή ανάπτυξης για την Ελλάδα
Η ελληνική σημαία κυματίζει ανάμεσα στα αγάλματα της Αθηνάς και του Απόλλωνα στη στέγη της Ακαδημίας, Αθήνα, Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, ενώ κάνει αναφορά και στην ελληνική οικονομία.

«Ανάπτυξη για την Ελλάδα» επιγράφεται σχολιο στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) που αναφέρεται στη μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης και στις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη.

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής: «Ένα μέρος της παλαι ποτέ ευημερίας ήταν μία φούσκα, την οποία διόγκωσαν οι υπερβολικές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, η κατασπατάληση δανείων και οι υπέρμετρες εισαγωγές αγαθών. Στην ιδανική περίπτωση μία χώρα που έχει εξυγιανθεί και μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων θα έπρεπε να καταγράφει για τα επόμενα χρόνια δείκτες ανάπτυξης 4 με 5%, ώστε εντός πέντε ετών να μειώσει τον λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ από το 179% στο 150%. Δυστυχώς αυτά τα σενάρια αποτελούν ευχολόγιο. Το 2017 η Ελλάδα έμεινε πολύ πίσω από τις οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Αντί για το προβλεπόμενο 2,7% κατέγραψε έναν ισχνό δίκτη ανάπτυξης της τάξεως του 1,4%».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ωστόσο ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το υψηλό χρέος. Όπως επισημαίνει «οι δόσεις (αποπληρωμής) έχουν ρυθμιστεί για πολλές δεκαετίες, με χαμηλά επιτόκια. Εξ΄ αυτού προκύπτουν ευνοϊκές συνθήκες για τα δημόσια οικονομικά. Χωρίς να υπολογιστεί το κόστος δανεισμού ο κρατικός προϋπολογισμός στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει ένα πλεόνασμα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και 2% στα επόμενα χρόνια. Επί 13 χρόνια το Βέλγιο είχε καταφέρει να πετύχει πλεόνασμα 5%, κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα να μειώσει το δημόσιο χρέος του από 130% στο 90% του ΑΕΠ». Συνοψίζοντας, ο αρθρογράφος της FAZ εκτιμά οτι «η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερους φόρους, μικρότερο κράτος, μία πολιτική πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και επαγγελματική εκπαίδευση για τους νέους. Μόνο έτσι οι Έλληνες, με το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο και το κοσμοπολίτικο πνεύμα τους, θα εμπεδώσουν την οικονομική ανάπτυξη, επιτυγχάνοντας βιώσιμη ευημερία και αφήνοντας πίσω τους την κρίση».

«Οικογενειακή υπόθεση» η κυβέρνηση Ερντογάν

Στην Τουρκία ο παντοδύναμος πλέον πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Έκπληξη προκαλεί η ανάθεση του υπουργείου Οικονομικων στον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. «Επάγγελμα γαμπρός και υπουργός Οικονομικών» επιγράφεται το σκωπτικό σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία υπενθυμίζει ότι μέσα σε μία ώρα από τον διορισμό του Αλμπαϊράκ η τουρκικη λίρα υποτιμήθηκε κατά 4%. «Ο Ερντογάν ανακηρύσσει την Τουρκία σε οικογενειακή επιχείρηση» είναι ο τίτλος της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung, που επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν «υπολογίζει τους οικογενειακούς δεσμούς και την τυφλη υπακοή πολύ περισσότερο από τα αντικειμενικά προσόντα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ζυρίχης «ο Αλμπαϊράκ, σύζυγος της μεγαλύτερης κόρης του Ερντογάν, δεν έχει ξεχωρίσει μέχρι σήμερα για την εμπειρογνωμοσύνη του σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Εδώ και χρόνια στέκεται στο πλευρό του πεθερού του και τον υπερασπίζεται απέναντι σε κάθε είδους κριτική, έστω κι αν χρειάζεται να επινοήσει περιπετειώδεις θεωρίες συνομωσίας».

«Μη φοβάστε τον Ερντογάν» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, η οποία ακολουθεί μία διαφορετική προσεγγιση και επισημαίνει: «Η ομάδα Ερντογάν μπορεί να θυμίζει εν μέρει την κυβέρνηση Τραμπ, όπου οι πιστοί συνεργάτες και τα μέλη της οικογένειας ανταμείβονται με σημαντικά πόστα. Υπάρχει όμως μία διαφορά: η ομάδα Ερντογάν δεν είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να αποτελέσει κίνδυνο για την Ευρώπη. Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες καλά θα έκαναν να το αντιληφθούν αυτό. Και να μη διστάσουν να κάνουν ένα βήμα προς την Άγκυρα και ιδιαίτερα προς τον Ερντογάν».

Γυναίκες στην κυβέρνηση- με ή χωρίς μαντήλα

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι «στο υπουργικό συμβούλιο που έχει συρρικνωθεί από 26 σε 16 υπουργεία υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες. Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων είναι η Ζεχρά Ζουμρούτ, μία κοινωνιολόγος που φοράει μαντήλα, κάτι που πριν από λίγα χρόνια θα αποτελούσε εμπόδιο για την υπουργοποίησή της. Η δεύτερη γυναίκα (υπουργός) δεν φοράει μαντήλα: είναι η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκσάν, η οποία προέρχεται από τον χώρο των επιμελητηρίων.

Deutsche Welle