Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα – Στο στόχαστρο οι πολιτικές Ερντογάν
- 12/07/2018, 11:14
- SHARE
Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν, η απομάκρυνση των «φιλικών προς την αγορά» προσώπων και οι επιλογές που ασκούν ισχυρές πιέσεις στο νόμισμα.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό πέρασε αργά την Τετάρτη η τουρκική λίρα, πλησιάζοντας τις 5 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, εν μέσω απότομης υποχώρησης του επενδυτικού κλίματος.
Έφτασε να τελεί υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα από το 4,9221 που είχε φτάσει στις 23 Μαΐου. Στο πρωινό trading, με απώλειες 1,2%, καταλήγει στις 4,8175 λίρες ανά δολάριο.
Το νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ο Ερντογάν διαφαινόταν ότι θα επιλέξει πιο «φιλικούς προς την αγορά» πολιτικούς για τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου σημείωνε κέρδη, τα οποία όμως γρήγορα έχασε. Αιτία οι επιλογές του Τούρκου Προέδρου, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του γαμπρού του στη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το κλίμα επιβαρύνεται και από την απομάκρυνση του πρώην αναπληρωτή Πρωθυπουργού Μεχμέτ Σιμσέκ, στον οποίο δεν δόθηκε ρόλος στη νέα κυβέρνηση.
H οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι και τα επιτόκια θα υποχωρήσουν σύντομα, ενώ η αξία της τουρκικής λίρας θα ανατιμηθεί, τόνισε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, ενισχύοντας το αρνητικό κλίμα.
Ο κ. Ερντογάν, «εχθρός των επιτοκίων», μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη είπε ότι το υπουργείο του κ. Albayrak, του γαμπρού του, «θα κάνει φυσικά ό,τι είναι απαραίτητο» για να προστατεύσει το νόμισμα. Πρόσθεσε: «Την επόμενη περίοδο πιστεύω ότι θα δούμε τα επιτόκια να υποχωρούν».
«Σε αυτά τα επίπεδα πίεσης, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας έχει γίνει επείγον ζήτημα», τόνισε ο Alvaro Ortiz Vidal-Abarca, επικεφαλής οικονομολόγος για την Τουρκία, της ισπανικής τράπεζας BBVA, κάνοντας λόγο για αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε να «περιοριστούν οι αμφιβολίες» σχετικά με την ανεξαρτησία της.
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης καθώς και να αποδεχθεί ότι χρειάζεται μία περίοδο χαμηλότερης ανάπτυξης για να διορθωθούν οι ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού που ξεπέρασε το 15% τον Ιούνιο.