Γιατί οι επενδύσεις στην οnline αγορά είναι μονόδρομος για τις εταιρείες τροφίμων και ποτών
- 12/07/2018, 16:52
- SHARE
Τι δείχνουν τα στοιχεία δύο πρόσφατων ερευνών για το μέλλον στην αγορά και τις προοπτικές της ψηφιακής μετάβασης.
Σε ένα κόσμο που τα πάντα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού και ο τελικός καταναλωτής μπορεί να πραγματοποιήσει τα ψώνια του χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί, οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πως αν θέλουν να κρατήσουν την πελατεία τους πρέπει να επενδύσουν στο κομμάτι του online.
Από την αγορά ενός εισιτηρίου μέχρι την απόκτηση ενός ρούχου ή αγαθών από το σούπερ μάρκετ, ο καταναλωτής θέλει να έχει την επιλογή της αγοράς μέσω διαδικτύου. Το trend αυτό γίνεται ολοένα και πιο έντονο στον κλάδο των τροφίμων-ποτών με τις διοικήσεις των εταιρειών του λιανεμπορίου να θέτουν ψηλά στη λίστα την αξιοποίηση των δεδομένων και την υιοθέτηση ενός πολυκαναλικού μοντέλου διάθεσης των προϊόντων τους.
Η ανάδυση των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ανάδυση ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ, τα οποία προσπαθούν να επωφεληθούν από τη νέα γενιά καταναλωτών, η οποία λόγω φόρτου εργασίας, επιθυμεί να παραλαμβάνει τα ψώνια στην πόρτα του σπιτιού της. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη συγχώνευση των Care Market.gr και yoda.gr, από την οποία προκύπτει το μεγαλύτερο αμιγώς online σούπερ μάρκετ σε πελατολόγιο και όγκο πωλήσεων, με την κεφαλαιοποίηση ενός μεριδίου αγοράς που θα ξεπερνά το 25%.
Τα ευρήματα της eRetail Audit της Convert Group, η οποία καταγράφει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία πωλήσεων των ηλεκτρονικών σουπερμάρκετ, είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι το μέλλον της συγκεκριμένης αγοράς προδιαγράφεται λαμπρό. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων άγγιξαν το 2017 τα 37 εκατ. ευρώ, με ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 50%. Για το 2020 εκτιμάται ότι το μερίδιο των ηλεκτρονικών αγορών στο λιανεμπόριο τροφίμων θα ξεπεράσει στη χώρα μας το 1%, με πωλήσεις της τάξης των 180-200 εκατ. ευρώ και ένα μέσο «καλάθι» αγορών στα 88,5 ευρώ!
Σε ξεχωριστή έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τα data analytics και η αξιοποίηση δεδομένων καταλαμβάνουν την έκτη θέση ανάμεσα στις δέκα σημαντικότερες προτεραιότητες του λιανεμπορίου τροφίμων με ποσοστό 23%. Ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και η πολυκαναλική διάθεση των προϊόντων, ενώ η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αξιολογείται επίσης ως μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για τον κλάδο σε ποσοστό 21%.
Όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, πέρα από την αύξηση πωλήσεων και τη μείωση του κόστους λειτουργίας που είναι «το α και το ω» για την ανάπτυξη και την κερδοφορία μιας εταιρείας, γενναίες επενδύσεις γίνονται πλέον στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, την αναβάθμιση δικτύου και την αξιοποίηση δεδομένων.
Έπειτα από μια περίοδο ύφεσης που έφερε ανακατατάξεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, που άφησε «φέσια» σε προμηθευτές και έβγαλε εκτός παιχνιδιού παραδοσιακούς «παίχτες» με σημαντικά μερίδια αγοράς, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις τροφίμων και ποτών θα κινηθούν αυξητικά σε ποσοστά 31%, έναντι 28% ότι θα υπάρξει μείωση, ενώ 40% είναι το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα που πιστεύει ότι οι πωλήσεις θα μείνουν αμετάβλητες.
Επειδή όμως το εμπόριο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ελληνική οικονομία ένας από τους δείκτες που εξετάστηκαν αφορά στο πώς βλέπει η αγορά το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Ειδικότερα, το 53% των στελεχών του κλάδου θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας παρέμεινε αμετάβλητη, το 31% ότι χειροτέρεψε και μόλις το 16% ότι βελτιώθηκε.
Η αβεβαιότητα του κοινωνικού-οικονομικού περιβάλλοντος και ο υψηλός ΦΠΑ παραμένουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η χαμηλή κερδοφορία για την οποία το ποσοστό των ερωτηθέντων που την τοποθετούν υψηλά στη λίστα των επιχειρηματικών «αγκαθιών» αυξάνεται στο σε 43% από 38% προηγουμένως.
Τα κέρδη συρρικνώνονται εξαιτίας του ανελέητου «πολέμου» των προσφορών, του υψηλού κόστους δανεισμού και του υπέρμετρου ανταγωνισμού. Επιπρόσθετα, την πεντάδα των κύριων προβλημάτων συμπληρώνουν οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες (28%) που σχετίζονται με τις νέες κοινωνικές συνθήκες λόγω οικονομικής κρίσης, τα ανταγωνιστικά δίκτυα πωλήσεων, τις συνεχείς προσφορές, τα ψηφιακά μέσα.
Ωστόσο, αντιστροφή κλίματος παρατηρείται στο θέμα των μειωμένων πωλήσεων, καθώς καταγράφεται σταθεροποίηση της ζήτησης.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα καταγράφει τις προσδοκίες των στελεχών του κλάδου για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και διεξήχθη το διάστημα 20 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2018 σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.