Τα πρώτα θύματα του «μεγαλύτερου εμπορικού πολέμου στην ιστορία»
- 14/07/2018, 09:50
- SHARE
Ο Ντόναλντ Τραμπ, η Κίνα και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.
Προκαλώντας αυτό που η Κίνα αποκαλεί «τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία», οι ΗΠΑ στις 6 Ιουλίου επέβαλαν δασμούς 25% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα συνολικής αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Πεκίνο αντέδρασε αμέσως επιβάλλοντας δασμούς σε σόγια, κρέας και οχήματα που εισάγονται από τις ΗΠΑ.
Για ένα πλήθος εταιρειών στην περίπλοκη, παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που ορίζει τη σύγχρονη μεταποίηση, από κατασκευαστές αυτοκινήτων μέχρι παραγωγούς ουίσκι, αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή δεδομένου ότι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα υψηλότερα κόστη και τον αντίκτυπο ορισμένων από τις προηγούμενες επιχειρηματικές αποφάσεις τους.
Η ικανότητα των εταιρειών που πλήττονται από τους δασμούς να επιβιώσουν εν μέσω αυτής της εμπορικής σύγκρουσης εξαρτάται εν μέρει από το ύψος των αποθεμάτων που κατάφεραν να εξάγουν πριν θεσπιστούν οι δασμοί. Ωστόσο, όταν τα αποθέματα αυτά εξαντληθούν, οι εταιρείες θα κληθούν να απορροφήσουν τους δασμούς ή να μεταφέρουν το κόστος στους πελάτες τους, μέσω αυξήσεων στις τελικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους.
Πάρτε για παράδειγμα τη Ford Motor και την Tesla. Και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν περικοπές τιμών στην Κίνα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, καθιστώντας τα μοντέλα τους Lincoln και Model S πιο προσιτά για τους καταναλωτές αφότου η Κίνα μείωσε τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές ξένων οχημάτων στο 15%. Από τις 6 Ιουλίου, τα ίδια μοντέλα – εφόσον κατασκευάζονται στις ΗΠΑ – υπόκεινται σε δασμό 40%. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες – η BMW και η Daimler αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερα κόστη επειδή εξάγουν μοντέλα πολυτελείας στην Κίνα από τα εργοστάσια συναρμολόγησης που διατηρούν στις ΗΠΑ.
Η Tesla αύξησε τις τιμές για το μοντέλο S και το μοντέλο X κατά 150.000-250.000 γουάν λόγω των πρόσθετων δασμών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας. Μια εκπρόσωπος της Tesla αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Η Ford δήλωσε την Παρασκευή ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει – τουλάχιστον για την ώρα – να προβεί σε αύξηση των τιμών των μοντέλων Ford και Lincoln που εισάγονται στην Κίνα.
Το κορυφαίο μοντέλο Lincoln Navigator θα μπορούσε να καταλήξει να κοστίζει 1,16 εκατομμύρια γουάν στην Κίνα. Και μετά την τελευταία αύξηση, η τιμή του Model S της Tesla ίσως ανέβει στα 1,47 εκατομμύρια γουάν.
Η BMW China δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να απορροφήσει πλήρως τους υψηλότερους δασμούς και σ’ αυτή τη φάση υπολογίζει τις απαραίτητες αυξήσεις τιμών τις οποίες θα ανακοινώσει στη συνέχεια. Η Daimler δεν απάντησε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε το Fortune ζητώντας ένα σχόλιο.
Ο Πρόεδρος Nτόναλντ Τραμπ σκέφτεται να επιβάλλει δασμούς και σε άλλα κινεζικά αγαθά αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η συνολική αξία των προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι κινήσεις του Αμερικανού προέδρου σημαίνουν ότι τελικά περισσότερες εταιρείες των ΗΠΑ θα βγουν χαμένες στην Κίνα σε μια περίοδο που η χώρα ανοίγει την οικονομία της, ανέφερε η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, People’s Daily, σε άρθρο της την περασμένη Δευτέρα. Η νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος των υπεύθυνων παραγωγής πολιτικής των ΗΠΑ όχι μόνο θα πλήξει την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά θα φέρει και περαιτέρω αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.
Χωρίς καμιά από τις δύο πλευρές να εκφράζει πρόθεση να υποχωρήσει, η προοπτική επιβολής ενός φόρου – ουσιαστικά – σε περίπου κάθε κινεζικό προϊόν που εισάγεται στις ΗΠΑ και τα αντίποινα στα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προβεί η Κίνα σημαίνουν ότι πολλές περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.