ΝΔ: Χρειάστηκαν τέσσερις μέρες για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες
- 27/07/2018, 19:12
- SHARE
Νέα ερωτήματα για την καταστροφή στην Αττική έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό.
«Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός. Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις, είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα», σχολίασε η ΝΔ με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
Η Πειραιώς πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες: Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική; Και κυρίως: Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;».
Διαβάστε ακόμη: ΝΔ: Επτά ερωτήματα για για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς
Παραιτήσεις ζητά η υπόλοιπη αντιπολίτευση
«Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη , δεν το κάνει ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για την ομιλία του πρωθυπουργού.
«Ο κ.Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στο χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή» τονίζει η ανακοίνωση και προσθέτει «η προσπάθεια να βρει άλλοθι στο παρελθόν, «στη χώρα που παρέλαβε» είναι προκλητική, προσβλητική και αποδεικνύει τον πανικό τους».
«Πολιτική ευθύνη σημαίνει αναγνώριση λαθών και παραλείψεων και η ανάληψή της οδηγεί υποχρεωτικά σε παραιτήσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. «Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει» προσθέτει.
«Η πολιτική ευθύνη συνοδεύεται με παραιτήσεις αλλιώς είναι κενή περιεχομένου, ειδικά από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας ζήτησε να αναλάβει την ευθύνη όλη η κυβέρνηση” τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «H πολιτική ευθύνη απαιτεί πράξεις και όχι λόγια, για αυτό παραιτηθείτε τώρα» πρόσθεσε.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έκανε υπουργικό συμβούλιο για επικοινωνιακούς λόγους, για να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα από το επικοινωνιακό βατερλώ της σύσκεψης σε ζωντανή σύνδεση την ώρα που καίγονταν άνθρωποι και της συνέντευξης τύπου στην οποία δεν αναλήφθηκε καμία ευθύνη και δεν ειπώθηκε ούτε μία συγνώμη».
«4 ολόκληρες ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά και την εγκληματική ολιγωρία των αρχών έδειξε ότι δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί» σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «μίλησε για μακάβριες κομματικές σκοπιμότητες και συσκότιση της αλήθειας αναφερόμενος προφανώς στην επικοινωνιακή κυβερνητική προπαγάνδα των προηγούμενων ημερών. Μόνο έτσι εξηγείται γιατί η στάση της αντιπολίτευσης ήταν εξαιρετικά υπεύθυνη».
«Οι συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το “τα κάναμε όλα καλά” μέχρι το “αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη”, δεν μπορούν να κρύψουν την προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού, να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αν. Αττική. Ακριβώς ότι έκαναν και οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.
«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, στα τριάμισι χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησης του, πρόλαβε, όμως, να διατηρήσει και να επεκτείνει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, να συνεχίσει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Πρόλαβε κι αυτός να βάλει στα αζήτητα τα αναγκαία, για τη ζωή του λαού, έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί δεν προσφέρονται για κέρδη και επενδύσεις» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος, καταλήγοντας «όσο, για τη γνωστή τακτική της “καμένης γης”, που αντιγράφει από τους προηγούμενους, δεν πείθει πια κανέναν».