Mingl: Η επαγγελματική σας κάρτα online
- 31/07/2018, 17:16
- SHARE
O Daniel Caetanya Fossum μιλά για τη startup που αναμένεται να σηκώσει χρηματοδότηση ενός εκατ. ευρώ.
Η επαγγελματική μας κάρτα είναι, μετά το βιογραφικό, ο καθρέφτης των χιλιομέτρων που έχουμε διανύσει στην αγορά και ένας τρόπος για να συνδεθούμε με τον κόσμο του επιχειρείν. Δεν νοείται επαγγελματικό ραντεβού χωρίς την ανταλλαγή κάρτας για το γνωστό «φακέλωμα» και τη λήψη στοιχείων επικοινωνίας. Ωστόσο, πόσες φορές σας έχει τύχει να παραστείτε σε μια κοινωνική εκδήλωση, να κάνετε μια σημαντική γνωριμία και να έχετε στερέψει από κάρτες;
Με σύμμαχο την τεχνολογία και το βλέμμα στραμμένο στην ψηφιακή εποχή μία startup ονόματι Mingl σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία στελεχών της αγοράς, από το κινητό τους τηλέφωνο και το e-mail, μέχρι τους λογαριασμούς που διαθέτουν στα social media. Το κοινό-στόχος είναι κυρίως οι επαγγελματίες που έχουν την τάση να δικτυώνονται και εξακολουθούν να είναι ενεργοί χρήστες επαγγελματικών καρτών. Αυτή τη στιγμή η Mingl βρίσκεται στο στάδιο του Beta και μολονότι δεν έχει βγει κανονικά στην αγορά, ήδη διαθέτει περίπου 1700 χρήστες, μάλιστα με το 25% εξ αυτών να πληρώνουν συνδρομή, συμβάλλοντας έτσι στην επίσπευση του λανσαρίσματος της εφαρμογής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο.
«Η ιδέα μου ήρθε στο μυαλό πριν από δύο χρόνια, όταν ζήτησα από κάποιον την επαγγελματική του κάρτα. Αντί να μου τη δώσει, προτίμησε να στείλει μέσω μηνύματος και το link ενός δικτυακού τόπου που είχε όλες τις πληροφορίες του συγκεντρωμένες. Μπήκα σε αυτήν την εταιρεία και 12 μήνες αργότερα ανέλαβα τη διοίκησή της και την μετεξέλιξα στην Mingl» λέει ο Daniel Caetanya Fossum τον οποίο συναντήσαμε στη Νορβηγία.
Όπως εξηγεί ο 33χρονος επιχειρηματίας, η Mingl είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο διαχείρισης επαφών βασισμένο στην υπηρεσία cloud, το οποίο βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν πιο ουσιαστικές συνδέσεις προσφέροντας απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών επαφών και επικοινωνία τα επαγγελματικά δίκτυα.
«Θέλουμε το Mingl να είναι ψηφιακή επαγγελματική σας κάρτα, το ψηφιακό βιβλίο διευθύνσεων, το οποίο θα είναι πάντοτε ενημερωμένο και προσβάσιμο από οπουδήποτε και αν βρίσκεστε στην υπηρεσία cloud», σημειώνει ο Daniel σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο FortuneGreece.
Απαντώντας σε αυτούς που λένε ότι το Mingl βαδίζει στα χνάρια του LinkedIn, ο Daniel απαντά πως υπάρχουν αρκετοί ανταγωνιστές που προσπαθούν να αντικαταστήσουν ή ακόμη και να σβήσουν από το χάρτη τη βιομηχανία των επαγγελματικών καρτών. Η σιγουριά για το δικό του επαγγελματικό εγχείρημα πηγάζει από τη διαφορετική στρατηγική και προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί.
«Η πλατφόρμα μας δεν προσπαθεί να “σκοτώσει” την επαγγελματική κάρτα, αλλά να βοηθήσει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν ισχυρότερες και πιο ουσιαστικές επαγγελματικές σχέσεις μέσω ενός νέου διαύλου επικοινωνίας». Εξηγεί πως το Linkedin είναι μια πλατφόρμα προσέλκυσης, όπου οι επαγγελματίες παρουσιάζουν και μοιράζονται το βιογραφικό τους ως πρόσωπα και δεν συνδέονται απαραίτητα με την εταιρεία ή τον εργοδότη τους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο οι επαγγελματικές κάρτες εξακολουθούν να αποτελούν μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων, καθώς οι εταιρείες και οι εργοδότες θέλουν να εκπροσωπείται η εταιρεία τους με το λογότυπο και τις σχετικές πληροφορίες.
«Το Mingl είναι μια πλατφόρμα που πατάει πάνω σε λύσεις όπως αυτή του Linkedin. Προσφέρουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ψηφιακά προφίλ που θα βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους στις πωλήσεις και στη δικτύωσή τους. Θέλουμε να είμαστε η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο σε αυτά τα πεδία, βοηθώντας τους χρήστες μας να αποκτήσουν τον έλεγχο και να οργανώσουν καλύτερα τους ανθρώπους στη ζωή τους».
300.000 ευρώ χρηματοδότηση και κρατικά grants
Μέχρι στιγμής η Mingl έχει συγκεντρώσει 300.000 ευρώ και έχει λάβει 100.000 ευρώ από κρατικά grants. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να κλείσει χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ προτού προβεί σε ένα νέο γύρο χρηματοδότησης (Seed Round) το φθινόπωρο, μέσω του οποίου φιλοδοξεί να σηκώσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.
Μιλώντας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων που θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ο Daniel επισημαίνει πως θα επιβιώσουν οι πιο αποδοτικές και παραγωγικές επιχειρήσεις. «Η ουσία της ψηφιοποίησης έγκειται στο να παίρνεις κάτι που συνήθως γίνεται με το χέρι και να το βελτιώνεις, κάνοντάς το πιο αποτελεσματικό, αυτοματοποιώντας το. Δεν είναι τυχαίο που η επόμενη βιομηχανική επανάσταση θα προέλθει μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη».
«Την περασμένη εβδομάδα δημιούργησα ένα βίντεο από το τηλέφωνό μου, το οποίο στη συνέχεια επεξεργάστηκα στον υπολογιστή μου και το δημοσίευσα στο Linkedin, το Facebook και το Vimeo. Μου πήρε μόλις μερικές ώρες για να το υλοποιήσω και κόστισε μηδέν ευρώ για να το δημιουργήσω και να το διανείμω. Κάτι αντίστοιχο πριν δέκα χρόνια θα κόστιζε 10.000 ευρώ, ενώ θα έπρεπε για τη δημιουργία του να εμπλακούν 3-4 διαφορετικοί επαγγελματίες».
Στόχος η διείσδυση και στην ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια
Στο επίκεντρο θα βρεθεί αρχικά η αγορά της Νορβηγίας, η οποία θα αποτελέσει και ένα τεστ αναφορικά με το πώς θα αντιδράσουν οι πελάτες σε μια υπηρεσία που, αν μη τι άλλο, φέρει την υπογραφή ενός εγχώριου brand. Επιπρόσθετα, ήδη από πέρυσι έχει ανοίξει ένα μικρό γραφείο στη Silicon Valley, προκειμένου η διοίκηση της Mingl να έχει παρουσία στη «Μέκκα» των startups. «Έχουμε μπει στο παιχνίδι για να κερδίσουμε. Και για να γίνει αυτό πρέπει να είστε έτοιμοι να ανταγωνιστούμε τον καλύτερο».
Η Ελλάδα, ως αγορά, βρίσκεται στον επεκτατικό χάρτη των δραστηριοτήτων της Mingl και όπως αποκαλύπτει ο ιθύνων νους της πλατφόρμας, μέσα στα επόμενα χρόνια σκοπεύουν να προσλάβουν τοπικό διευθυντή, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος για την επιτυχημένη τοποθέτηση της υπηρεσίας στην ελληνική αγορά.
«Η εμπιστοσύνη στην ομάδα είναι το παν»
«Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο και το πιο ισχυρό θεμέλιο που μπορεί να έχει οποιοσδήποτε μάνατζερ. Σε όποιο ρόλο ή θέση και αν εργάζεστε , η έλλειψη εμπιστοσύνης θα είναι πάντα το μεγαλύτερο εμπόδιο για να κάνετε το επόμενο βήμα. Εάν είστε σε θέση να κερδίσετε την εμπιστοσύνη από τους ανθρώπους γύρω σας, είναι εκπληκτικό αυτό που μπορεί να προκύψει σε επίπεδο ομάδας», επισημαίνει.
Αν για κάτι είναι περήφανος, είναι που κατάφερε να διατηρήσει την εταιρεία ζωντανή, η οποία, όπως και οι περισσότερες start up εταιρείες, λίγο έλειψε να βιώσει την εμπειρία του «θανάτου». Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ήταν τα μέλη της ομάδας και φυσικά οι συνιδρυτές της Mingl, Sindre και Frida.
«Πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε εστιάστε στην εύρεση μιας ισχυρής ομάδας. Θα πρότεινα τρία άτομα. Ένα που θα ασχολείται με τα τεχνικής φύσεως θέματα, ένα άτομο που να είναι καλό στην οργάνωση και ένα που να έχει ταλέντο στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ. Ξεχάστε την ιδέα ή την αγορά, αυτό πάντα μπορεί να αλλάξει». Συνεχίζει λέγοντας πως όταν κάποιος έχει στελεχώσει σωστά την ομάδα του, μόνο τότε μπορεί να αρχίσει να αναλύει τα προβλήματα που ανακύπτουν και να βρίσκει λύσεις σε αυτά. Μια δυνατή ομάδα εξασφαλίζει πίστη και πάθος.
Καταλήγει πως για να μπορέσει ένα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, σε όποια χώρα και αν αυτό αναπτύσσεται να στρέψει πάνω του τα βλέμματα της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας θα πρέπει να έχει «τρελούς» οραματιστές που με τα καμώματά τους θα κεντρίσουν την παγκόσμια προσοχή.