Τελικά σχεδιάζει η Google μια λογοκριμένη μηχανή αναζήτησης ειδικά για την Κίνα;
- 05/08/2018, 16:22
- SHARE
Το πρόγραμμα Dragonfly και η απειλή για τα δικαιώματα των Κινέζων πολιτών.
του Don Reisinger
Η Google ίσως ετοιμάζεται να προβεί σε σοβαρές παραχωρήσεις προς την κινεζική κυβέρνηση, προκειμένου να τη διευκολύνει στο έργο της… λογοκρισίας του διαδικτύου, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ένα νέο δημοσίευμα.
Η εταιρεία, η οποία ανήκει στην Alphabet, δουλεύει πάνω σε μια λογοκριμένη έκδοση της μηχανής αναζήτησής της, η οποία θα είναι διαθέσιμη μόνο στην Κίνα, αναφέρει η ερευνητική ιστοσελίδα The Intercept, επικαλούμενη πηγές που ισχυρίζονται ότι έχουν γνώση του συγκεκριμένου σχεδίου.
Το πρόγραμμα της Google ονομάζεται Dragonfly και θα μπορεί να βάζει σε «μαύρη λίστα» όρους αναζήτησης και ιστοσελίδες που προωθούν την ελευθερία και τη δημοκρατία ή ασχολούνται με θέματα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εξουσία της κινεζικής κυβέρνησης, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η αναζήτηση στο Google έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια στην ηπειρωτική Κίνα, λόγω της μη συμμόρφωσης της εταιρείας με τους κανονισμούς της κυβέρνησης ως προς το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λογοκρίνεται στο Διαδίκτυο. Το Google Search, ωστόσο, είναι διαθέσιμο στο Χονγκ Κονγκ, όπου θέματα όπως η δημοκρατία και η ειρηνική διαμαρτυρία είναι προσπελάσιμα από τους χρήστες.
Η Κίνα μία από τις χώρες με την περισσότερη λογοκρισία στον κόσμο, έχει θέσει σε λειτουργία το αποκαλούμενο και «Μεγάλο Τείχος Προστασίας της Κίνας» (Great Firewall of China). Εκτός από το Google Search, η Κίνα μπλοκάρει τις ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Twitter, καθώς και ιστοσελίδες διαμοιρασμού βίντεο όπως το YouTube, το οποίο ανήκει στη Google. Η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι υπηρεσίες αυτές συνιστούν δημόσιο κίνδυνο.
Η Google άρχισε να δουλεύει πάνω σε μια λογοκριμένη μηχανή αναζήτησης την άνοιξη του 2017, αλλά ενέτεινε τις προσπάθειες αυτές τον Δεκέμβριο αφότου ο CEO της εταιρείας Sundar Pichai συναντήθηκε με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πηγές του The Intercept.
Η εταιρεία φέρεται επίσης να έχει δημιουργήσει μια ειδική εφαρμογή Android που έχει ήδη επιδειχθεί στην κινεζική κυβέρνηση και θα μπορούσε να λανσαριστεί το 2019.
Για τους υποστηρικτές της ιδιωτικότητας και για όσους ενδιαφέρονται για τη λογοκρισία στην Κίνα, η συγκεκριμένη κίνηση της Google είναι προφανώς ανεπιθύμητη. Επιπλέον, θα αποτελέσει μια σημαντική υποχώρηση της Google, η οποία αρέσκεται να αυτο-συστήνεται ως εταιρεία που υποστηρίζει τα ψηφιακά δικαιώματα.
Σε δήλωσή της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι εάν το δημοσίευμα του The Intercept είναι ακριβές, η πρωτοβουλία της Google θα αποτελέσει μια «σκοτεινή μέρα για την ελευθερία του διαδικτύου».
«Είναι αδύνατο να δούμε πώς μια τέτοια κίνηση είναι συμβατή με το σύνθημα “Κάνε το σωστό” της Google, και καλούμε την εταιρεία να αλλάξει πορεία», επεσήμανε ο ερευνητής κινεζικών θεμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, Patrick Poon, σε δήλωσή του. «Η υιοθέτηση τέτοιων ακραίων μέτρων από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο συνιστά μια επίθεση κατά της ελευθερίας της πληροφόρησης και του διαδικτύου. Αν θέσει τα κέρδη πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Google θα στείλει ένα επικίνδυνο μήνυμα».
Από την πλευρά της, η Google δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση και δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο. Αν το δημοσίευμα είναι ακριβές, η εταιρεία μάλλον θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις σε οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και σε υποστηρικτές των ψηφιακών δικαιωμάτων και της ελευθερίας στο διαδίκτυο.
Δείτε ακόμη: Η Google απασχολεί έναν στρατό «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων