Παραδοχή ESM: Από το 2014 η Ελλάδα ετοιμαζόταν για καθαρή έξοδο – Αλλά ήρθε ο Βαρουφάκης
- 07/08/2018, 13:32
- SHARE
«Δυστυχώς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, έστειλε πίσω την Ελλάδα αρκετά χρόνια», υπογράμμισε ο γ.γ. του ESM.
Την αισιοδοξία του ότι μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα πιο δυνατή εκφράζει σε συνέντευξή του στο ολλανδικό ραδιόφωνο NOS Radio 1 News, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικός γραμμάτεας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κάλιν ‘Ανεφ Γιάνσεν.
«Οι Έλληνες έπρεπε να κάνουν πολλά γι’ αυτά τα δάνεια. Μειώθηκαν οι συντάξεις τους, οι μισθοί έπεσαν κατά 20%-30%, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι μετά τη «δύσκολη περίοδο, τα πράγματα θα πάνε καλά ξανά». «Το είδαμε με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία. Και θα το δούμε και με την Ελλάδα», υπογράμμισε.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα η περίοδος Βαρουφάκη. Όταν ο Βαρουφάκης έγινε υπουργός Οικονομικών τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά για την Ελλάδα. Το 2014 εργαζόμασταν για μια “καθαρή έξοδο” της Ελλάδας. Θέλαμε να βγουν ( σσ οι Ελληνες) από το πρόγραμμα χωρίς δάνειο. Αλλά όταν έγινε υπουργός ο Βαρουφάκης δεν ήθελε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Προσπάθησε να μην προσαρμοστεί με όλες τις προϋποθέσεις που είχε βάλει ο ESM και το ΔΝΤ. Αυτό κόστισε αρκετά χρήματα στην Ελλάδα. Δυστυχώς έστειλε πίσω την Ελλάδα αρκετά χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάνσε.
«Πιστεύω ότι όσα έκανε δεν ήταν καλά για τους Έλληνες πολίτες» πρόσθεσε ο ΓΓ του ESM, απαντώντας στην ερώτηση αν θυμάται με χαρά τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Στην ερώτηση, τέλος, για το αν με την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ είναι «το τέλος της ιστορίας», ο κ. Γιάνσε απαντά: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αν η Ελλάδα υλοποιεί όλες τις προϋποθέσεις στο μέλλον. Τα δάνεια μας “τρέχουν” μέχρι το 2060. Οπότε τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ότι παραμένει μια μοντέρνα χώρα ώστε να μπορεί να μας αποπληρώσει τα χρήματα».
Ο γενικός γραμμάτεας του ESM, ο οποίος εξηγεί ότι εναπλάκη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης, το 2010, διαβεβαίωσε, απαντώτας σε σχετική ερώτηση, ότι «ούτε ένα ευρώ από τους φορολογούμενους πήγε στην Ελλάδα από το EFSF και τον ESM».
«Έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Αλλά αυτά τα χρήματα δεν προέρχονται από ολλανδούς ή γερμανούς φορολογούμενους. Τα έχουμε αποκτήσει από επενδυτές σε όλο τον κόσμο, από την Ασία, την Αφρική, αλλά και από την Ευρώπη. Έχουμε περισσότερους από 1.500 επενδυτές. Επενδύουν τα χρήματα αυτά με τον ΕSM, ο οποίος τα μεταφέρει στη συνέχεια σε χώρες που δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι λοιπόν αλήθεια ότι ούτε ένα ευρώ φορολογούμενων δεν πήγε στην Ελλάδα», απάντησε.