Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων: Η απόφαση του ΣτΕ δεν ακυρώνει τον ΕΦΚ στο κρασί
- 05/09/2018, 16:45
- SHARE
Η Ένωση προχωρά σε διευκρινίσεις έπειτα από όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Συνδέσμος Ελληνικού Οίνου.
Ανακοίνωση, μέσω της οποίας διευκρινίζει πως η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου δεν αφορά την επιβολή ή μη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί αλλά τον τρόπο προσδιορισμού του, εξέδωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).
Χαρακτηρίζει την εν λόγω απόφαση από το ΣτΕ «ως ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί» που όμως δεν πρόκειται για την άρση της νομολογίας, όπως άφηνε να εννοηθεί ο Συνδέσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) σε χθεσινή ανακοίνωσή του.
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθ.1734 απόφασή του που εξέδωσε στις 3/9 ακύρωσε την αντίστοιχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, που καθορίζει τους όρους, τις διατυπώσεις και την παρακολούθηση των προϊόντων για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί, πλέον, να εισπράξει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, καθώς η ΔΕΦΚΦ 5026381/2015 που ακυρώθηκε από το ΣτΕ, «καθορίζει βασικές έννοιες για την επιβολή του ΕΦΚ, όπως οι ορισμοί των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, τον χρόνο επιβολής, την παρακολούθηση σε καθεστώς αναστολής ή φορολογικής αποθήκης, τις φύρες κ.ά.».
Παράλληλα, η ΚΕΟΣΟΕ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις σχετικές διευκρινίσεις προς τα οινοποιεία, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρερμηνείες της απόφασης.
Τέλος, η ΚΕΟΣΟΕ υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να μηδενίσει μόνο τον ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και να μειώσει τον ΕΦΚ των γλυκών κρασιών στα επίπεδα του 2009, αφού η υπερφορολόγησή τους έχει πλήξει την παραγωγή και την οικονομία, κυρίως των νησιών του Αιγαίου». «Μετά την εξέλιξη αυτή καλούμε τον πρωθυπουργό να απαλλάξει τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο από έναν φόρο που μόνο έσοδα στέρησε από το ελληνικό Δημόσιο, δημιούργησε όμως, παράλληλα, νοοτροπίες που δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος» προσθέτει.