Πακέτο μέτρων με προεκλογικούς όρους θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας
- 06/09/2018, 11:42
- SHARE
Γράφουν και σβήνουν στην κυβέρνηση τις ελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός – Στο τραπέζι ΕΝΦΙΑ και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
Έντονο προεκλογικό άρωμα θα έχει η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο. Μπορεί ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στα Χανιά να διαβεβαίωσε ακόμη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, τον Σεπτέμβριο του 2019, ωστόσο οι εξαγγελίες που ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι η χώρα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εκλογές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πακέτο που θα εξαγγείλει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν υπολογισμούς και θα καταλήξουν στο οριστικό πακέτο μόνο όταν διαπιστώσουν ότι βγαίνουν οι αριθμοί με βάση του δημοσιονομικούς στόχους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μαξίμου βρίσκεται πλέον η προοπτική καθολικής μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.
Συγκεκριμένα, μελετά το σενάριο επαναφοράς του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% (που ισχύει σήμερα) στο 13%, προκειμένου να ικανοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου που θεωρεί ότι ο χαμηλότερος ΦΠΑ θα ευνοήσει συνολικά την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ήδη για φοροελαφρύνσεις και έχει προϊδεάσει πως μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από τα 29% στο 26%.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην πρωθυπουργική ομιλία θα υπάρχει ειδική αναφορά στον ΕΝΦΙΑ. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα ανακοινωθεί μια μείωση στον ΕΝΦΙΑ, σε πρώτο στάδιο, τηs τάξης του 10% και σε δεύτερο χρόνο ακόμη μεγαλύτερη.
Ειδικότερα, ως προς τον ΕΝΦΙΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει αφενός την πλήρη απαλλαγή των πολύ χαμηλής αξίας κατοικιών και αφετέρου τη μείωση των συντελεστών κυρίως στις περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης και όχι τόσο στις ακριβότερες. Αλλωστε, αυτό προκύπτει και από το προβλεπόμενο κόστος του μέτρου. Δεδομένου ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ διαμορφώνονται στα 2,65 δισ. ευρώ (και οι βεβαιωθέντες φόροι στα 3,1 δισ. ευρώ) το ποσό των 250 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε μειώσεις μόλις 10% κατά μέσον όρο.
Θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα συμβάλει στην αύξηση των εισοδημάτων τους ακόμη και σε ποσοστό 25%, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος -που ανέρχεται σε 650 ευρώ ετησίως- για όσους έχουν «μπλοκάκι», προστίθεται στο δημοσίευμα του «Έθνους».
Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να αναφερθεί στο θέμα ανακοινώνοντας αύξηση ακόμη και κατά 50 ευρώ, ενώ θα επισημοποιήσει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που ισχύει σήμερα για νέους ηλικίας έως 25 ετών.
Το επίμαχο θέμα της κατάργησης των περικοπών στις συντάξεις θα περιλαμβάνεται στην ομιλία του πρωθυπουργού, με τέτοιον τρόπο όμως ώστε να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με τους θεσμούς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Η ανοδική πορεία στις αποδόσεις των ομολόγων από την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος και μετά –συνέπεια και της διεθνούς αστάθειας και των ισχυρών αναταράξεων σε Τουρκία, Ιταλία και Αργεντινή– καθιστά απαγορευτική την έξοδο στις αγορές. Και μένει να φανεί εάν η εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, η παρουσίαση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα, θα πείσει και θα συμβάλει στην εκτόνωση της κατάστασης ή θα εκληφθεί ως μήνυμα αναστροφής μεταρρυθμίσεων και εκτροχιασμού της δημοσιονομικής πορείας.