Αυτές είναι οι δέκα πιο φιλόξενες χώρες για πολυεθνικές εταιρείες
- 14/09/2018, 14:41
- SHARE
Και όμως οι ΗΠΑ δεν κατέχουν την πρώτη θέση.
Επενδυτές και επιχειρηματίες λαμβάνουν υπόψιν τους μια ποικιλία παραγόντων όταν αποφασίζουν πού θα επενδύσουν τα χρήματά τους. Έτσι, το Forbes δημιούργησε τη λίστα με τις φιλικότερες χώρες προς τις πολυεθνικές εταιρείες, συγκρίνοντας χαρακτηριστικά όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας και το βαθμό στον οποίο η κάθε χώρα καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις και προστατεύει την προσωπική ιδιοκτησία. Επίσης, συγκρίθηκε το κόστος διαβίωσης στις μεγάλες πρωτεύουσες και η ποιότητα της ζωής για όσους είχαν μεταναστεύσει εκεί, βάσει μιας μεγάλης έκτασης έρευνα γνώμης.
10. Κίνα
Η χώρα κατέκτησε την 8η θέση όσον αφορά το κόστος ζωής και την 9η θέση στην ανάπτυξη της οικονομικής αγοράς, ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε σε τομείς όπως ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, η ευκολία στην επιχειρηματικότητα, τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία, η χρήση του διαδικτύου, οι υποδομές και η έρευνα μεταξύ των εκπατρισμένων. Η Κίνα είναι η τέταρτη χώρα που δέχεται τις περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες οδηγούνται από την υπόσχεση ότι θα έχουν πρόσβαση στη 2η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και σε μια χώρα που έχει χαρακτηριστεί ως ηγέτης στις εξαγωγές.
9. Ιρλανδία
Η χώρα κατατάσσεται στην 5η θέση στην ευκολία επιχειρηματικότητας και στο κόστος ζωής. Οι χαμηλότερες θέσεις που κατέχει βρίσκονται στους τομείς της ανάπτυξης της εμπορικής αγοράς (10η θέση), του παγκόσμιου ανταγωνισμού (9η θέση), των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας (9η θέση), αντιληπτής διαφθοράς (9η θέση), υποδομών (9η θέση) και στην έρευνα μεταξύ εκπατρισμένων (9η θέση). Από όταν εντάχθηκε στην ΕΕ, η Ιρλανδία ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, διαθέτοντας έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές φόρου εισοδήματος εταιρειών στην Ευρώπη (12,5%).
8. Ην. Βασίλειο
Βρίσκεται σε υψηλές θέσεις της κατάταξης σε τομείς όπως η αντιληπτή διαφθορά (3η θέση) και η χρήση του διαδικτύου (3η θέση), ενώ βρίσκεται χαμηλότερα όσον αφορά την έρευνα μεταξύ εκπατρισμένων (8η θέση), τον παγκόσμιο ανταγωνισμό (7η θέση), τις υποδομές (7η θέση) και την ανάπτυξη της οικονομικής αγοράς (7η θέση). Η παγκόσμια θέση που κατείχε στο παρελθόν ως οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης φαίνεται να κλονίζεται τον τελευταίο καιρό ενόψει του Brexit. Μερικοί θεώρησαν ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μια προσπάθεια του Ην. Βασιλείου να επιστρέψει στην παλιά του «δόξα» και σε μια πιο κλειστή οικονομία. Μια θετική συνέπεια από το επερχόμενο Brexit για τους εύπορους επενδυτές είναι ότι οι τιμές στα ακριβότερα ακίνητα του Λονδίνου έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά και η αξία της στερλίνας είναι πεσμένη, κάνοντας το Ην. Βασίλειο ένα φθηνότερο μέρος για επενδύσεις.
7. Καναδάς
Η χώρα κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά το κόστος ζωής και την τρίτη στην αντιληπτή διαφθορά. Αντίθετα, βρίσκεται χαμηλά στη χρήση του διαδικτύου (9η θέση), στον παγκόσμιο ανταγωνισμό (8η θέση) και στις υποδομές (8η θέση). Ο Καναδάς αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα ανοιχτής προσέγγισης και φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ειδικευμένοι μετανάστες συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τα εκεί σε μεγάλους αριθμούς, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας είναι γεννημένο στο εξωτερικό.
6. Γερμανία
Η χώρα κατατάσσεται υψηλά όσον αφορά το κόστος ζωής (2η θέση) και την έρευνα μεταξύ εκπατρισμένων (2η θέση), αλλά αντίθετα χαμηλά «σκοράρει» στην ευκολία της επιχειρηματικότητας (7η θέση) και στα δικαιώματα ιδιοκτησίας (7η θέση). Η Γερμανία με την πάροδο των χρόνων έχει γίνει πιο κοινωνικά ποικιλόμορφη και λιγότερο κομφορμιστική. Ένα αποτέλεσμα από αυτό το άνοιγμα είναι ότι η κοινωνία εμφανίζει πλέον περισσότερη ποικιλία, ιδιαίτερα το Βερολίνο. Η Γερμανία διαθέτει, επίσης, τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, χάρις στο ισχυρό βιομηχανικό της δίκτυο, τη στρατηγική της θέση στο κέντρο της ηπείρου και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της.
5. Χονγκ Κονγκ
Κατέχει την πρωτιά στη χρήση του διαδικτύου και των υποδομών, αλλά βρίσκεται τελευταία όσον αφορά το κόστος ζωής (10η θέση). Ακόμα, έχει χαμηλή θέση όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας (8η θέση). Για όσους θέλουν να κάνουν δουλειές στην συγκεκριμένη περιοχή, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το εξαιρετικά υψηλό κόστος ζωής, το οποίο οφείλεται εν μέρει στο ότι το τοπικό νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο.
4. ΗΠΑ
Εμφανίζεται ψηλά στην κατάταξη σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομικής αγοράς (1η) και στον παγκόσμιο ανταγωνισμό (4η), αν και βρίσκεται στην 8η θέση της κατάταξης όσον αφορά την διαφθορά και στην 7η θέση στην έρευνα μεταξύ των εκπατρισμένων. Οι ΗΠΑ διαθέτουν την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και είναι η μεγαλύτερη αποδέκτης ξένων επενδύσεων. Επομένως, παραμένει ένας «μαγνήτης» ξένων επιχειρηματιών.
3. Ολλανδία
Κατατάσσεται ψηλά στον τομέα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας (3η), αντιληπτής διαφθοράς (3η), υποδομών (3η) και στην έρευνα των εκπατρισμένων (3η). Αντίθετα, χαμηλότερες κατατάξεις της εντοπίζονται σε κλάδους όπως η ανάπτυξη της οικονομικής αγοράς (8η) και στην ευκολία της επιχειρηματικότητας (8η). Η κατάταξη της Ολλανδίας στην τρίτη θέση αντανακλά την μακρά ιστορία της χώρας στο οικονομικό άνοιγμα ως ένα εξαιρετικό εμπορικό κράτος. Μέχρι σήμερα, άνθρωποι από όλο τον κόσμο καταγράφουν τις περιουσίες τους στη χώρα και στη συνέχεια τις επενδύουν εκ νέου στο εξωτερικό προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία.
2. Ελβετία
Η χώρα είναι πρώτη στην κατάταξη παγκόσμιου ανταγωνισμού, δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και αντιληπτής διαφθοράς. Οι χαμηλότερες κατατάξεις της ήταν στην ευκολία επιχειρηματικότητας (9η θέση) και στο κόστος ζωής (7η θέση). Η Ελβετία είναι από τις χώρες που «αναγκάστηκαν» να δημιουργήσουν μια παγκόσμια επιχειρηματική παρουσία καθώς διέθετε λίγους φυσικούς πόρους, πέρα από τα όμορφα τοπία που διαθέτει. Σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα ατού που διαθέτει είναι η εισαγωγή ταλέντων: το ένα τέταρτο των πολιτών της είναι γεννημένοι στο εξωτερικό, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία κατάγεται από την υπόλοιπη Ευρώπη.
1. Σιγκαπούρη
Η χώρα είναι πρώτη στην κατάταξη για την ευκολία που παρέχει στην επιχειρηματικότητα, όπως επίσης και στην έρευνα μεταξύ των όσων μετανάστευσαν εκεί. Η χαμηλότερη κατάταξή της είναι στο κόστος ζωής (9η θέση) και στη χρήση του διαδικτύου (7η θέση). Είναι εντυπωσιακό το ότι η Σιγκαπούρη άλλαξε από μια από τις φτωχότερες χώρες το 1963, σε μια από τις πλουσιότερες σήμερα, με «καθαρό και πράσινο» περιβάλλον, και απουσία διαφθοράς.