Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προεξοφλούν οι επενδυτές
- 08/01/2014, 09:01
- SHARE
Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody’s εντός Ιανουαρίου.
Το θετικό σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται αποφάσεις ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές), αλλά και έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2014, προεξοφλούν οι επενδυτές.
Αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα που στέλνει το Χρηματιστήριο Αθηνών και η αγορά ομολόγων στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Ο Γενικός δείκτης Τιμών βρίσκεται σε υψηλά 2,5 ετών (1.238,06 μονάδες) και στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους καταγράφει κέρδη 6,49%.
Το περιθώριο των δεκαετών ελληνικών ομολόγων, σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, κυμαίνεται πλέον κάτω από το 6%. Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες για νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody΄s , εντός του Ιανουαρίου.
Παράλληλα, αισιοδοξία προσφέρουν στο επενδυτικό κοινό τα θετικά μηνύματα για τον τουρισμό το 2014, αλλά και οι δείκτες της απασχόλησης που από τον Απρίλιο του 2013 και έπειτα εμφανίζουν αυξητική τάση και έτσι προβλέπεται πτώση της ανεργίας το 2014.
Διαβάστε επίσης: Υπάρχει ζωή µετά το χρέος;
Επίσης, με αισιοδοξία ξεκινούν το νέο έτος οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, μετά την ιστορική σε μέγεθος αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στη διάρκεια του περασμένου έτους. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ελέγχουν αθροιστικά πάνω από 90% του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος, έναντι 63% το 2008.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, παρά το χρηματιστηριακό ράλι που σημειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, το 2014 θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω υπεραξίες στους κατόχους ελληνικών μετοχών, ενώ εάν υπάρξει νέο «κούρεμα» του χρέους τότε ένα εντυπωσιακό ράλι των μετοχών θεωρείται δεδομένο.
Μοναδική ανησυχία για την πορεία της αγοράς θα μπορούσε να προκαλέσει τυχόν πολιτική αποσταθεροποίηση, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών τον Μάϊο. Πάντως μέχρι σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά δεν συμμερίζεται τον πολιτικό κίνδυνο και ο πήχης τώρα τοποθετείται στις 1.400- 1.450 μονάδες.
Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Beta Securities, με την εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου στο α΄ εξάμηνο του 2014 η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε ακόμη ένα επιτυχημένο έτος για τους μετόχους.
Διαβάστε το Σάββατο 11/1 στο FortuneGreece.com αποκλειστική συνέντευξη του CEO της BETA Χρηματιστηριακή
Και αυτό θα συμβεί κυρίως λόγω:
– της αύξησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών που θα στηρίξουν περαιτέρω την ελληνική οικονομία,
-της θετικής λειτουργικής μόχλευσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις που υποστηρίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ,
-της ενίσχυσης της λειτουργικής απόδοσης,
-της μείωσης στα χρηματοοικονομικά έξοδα λόγω της βελτίωσης στην πρόσβαση φθηνής χρηματοδότησης, και
-της εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που δημιουργεί ευκαιρίες για τους ιδιώτες επενδυτές.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας το 2014 είναι:
-H Ελλάδα έχει τη μοναδική αναπτυσσόμενη αγορά με σταθερό νόμισμα
-Έχει σημειώσει σημαντική προσαρμογή τα τελευταία τρία χρόνια: δημοσιονομική προσαρμογή, εκτέλεση προϋπολογισμού και αύξηση ανταγωνιστικότητας,
-Επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2001. Ο στόχος για το 2014 τέθηκε στο 1,6%,
-Οι ιδιωτικοποιήσεις θα κινηθούν με ταχύτερο ρυθμό, ενώ το περιβάλλον για επενδύσεις είναι φιλικό. Συνέχιση μεταρρυθμίσεων και το 2014,
-Επανεκκίνηση της οικονομίας: Θετικό momentum για τουρισμό, βελτίωση του επιπέδου των εξαγωγών, εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων,
-Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια αναμένεται να απορροφήσουν νέες προβλέψεις. Τα έσοδα από τόκους αναμένεται να βελτιωθούν, ενώ θα αρχίσουν να αποδίδουν οι συνέργειες και η αναδιάρθρωση,
-Βελτίωση στα περιθώρια EBITDA των εταιρειών, λόγω της μείωσης του λειτουργικού κόστους και της αναδιάρθρωσης, και
-Βελτίωση πιστωτικών αξιολογήσεων και πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Μείωση ή επιμήκυνση χρέους επίσημου τομέα (OSI).