Από την Ευρώπη στην Ασία: Συνεχίζεται το επενδυτικό σαφάρι για την προσέλκυση επενδύσεων
- 22/09/2018, 15:24
- SHARE
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο επαφών με επενδυτές στο εξωτερικό αναζητώντας συμμαχίες που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Ένα δύσκολο δεκαπενθήμερο, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη μη περικοπή των συντάξεων και τη διαμόρφωση πακέτου αντιμέτρων/μερίσματος, καθώς και για την προσπάθεια ενίσχυσης του επενδυτικού κλίματος, έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Συγκεκριμένα, την 1η Οκτωβρίου, την ημέρα που κατατίθεται το Προσχέδιο Προϋπολογισμού στη Βουλή, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι αναμένουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τα υπερπλεονάσματα και τον «δημοσιονομικό χώρο» που θα βρεθεί για φέτος, αλλά και το 2019.
Η επόμενη μεγάλη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 15 Οκτωβρίου, όπου η ελληνική πλευρά στείλει στην Κομισιόν το προσχέδιο με τη «μορφή» του αιτήματος ένταξης στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Σε αυτό το προσχέδιο, η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει το αίτημα μη περικοπής των συντάξεων και εφαρμογής σειράς αντίμετρων/μερίσματος.
Επενδυτικά σαφάρι
Σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών, έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο επαφών, την τελευταία εβδομάδα με επενδυτές στο εξωτερικό αναζητώντας συμμαχίες και επιδιώκοντας παράλληλα να προσελκύσει κεφάλαια που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και θα τοποθετηθούν στην έκδοση κρατικού ομολόγου όταν και εφόσον αποφασιστεί.
Στις 12-14 Οκτωβρίου ο ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην καθιερωμένη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξουν πολιτικές ζυμώσεις προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις του ΔΝΤ. Το Ταμείο εκφράστηκε εκ νέου μέσω του Τζέρι Ράις για την ανάγκη διασφάλισης του δημοσιονομικού χώρου που είναι αναγκαίος ώστε να γίνουν τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί από το 2017. Ωστόσο, το ΔΝΤ επιμένει πως δεν υπάρχει ο απαραιτητος δημοσιονομικός χώρος και εμμένει στην άποψη του, για την περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων.
Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει μπροστά του μία ακόμη επενδυτική αποστολή στην Ασία, με στόχο να πείσει τους επενδυτές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.