Κομισιόν: Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία κακοδιαχείρισης στη Μόρια
- 26/09/2018, 15:01
- SHARE
Η Κομισιόν πραγματοποίησε δυο επισκέψεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν κακοδιαχείριση, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει στοιχεία για κακοδιαχείριση κονδυλίων για το μεταναστευτικό από την Ελλάδα, ωστόσο αποφάσισε να ζητήσει από την OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης, να ξεκινήσει έρευνα, διότι υπήρξαν κατηγορίες οι οποίες δεν προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, ρωτήθηκε για ποιο λόγο η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από την ΟLAF να διεξάγει έρευνα για τα μεταναστευτικά κονδύλια προς την Ελλάδα.
Η Ν. Μπερτό ξεκίνησε λέγοντας ότι η ΕΕ έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη διαχείριση των κονδυλίων και πολύ αυστηρό σύστημα ελέγχου για να διασφαλίζει ότι όλα τα κονδύλια δαπανώνται σωστά και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει κάποιο στοιχείο κακοδιαχείρισης κονδυλίων καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Όλα τα μακροπρόθεσμα κονδύλια υπόκεινται σε ετήσιες εκκαθαρίσεις λογαριασμών, που σημαίνει ότι ελέγχουμε ετησίως ότι όλα έχουν δαπανηθεί σωστά».
Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης, για τα οποία και γίνεται λόγος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι υπόκεινται σε ξεχωριστό σύστημα παρακολούθησης και ότι σε αυτό το πλαίσιο οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επισκεφθεί δύο φορές τα εν λόγω έργα για να επαληθεύσουν ότι πράγματι πραγματοποιούνται. «Δεν βρήκαμε καμία απόδειξη κακοδιαχείρισης των κονδυλίων, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση αυτού του έργου», ανέφερε η Ν. Μπερτό και πρόσθεσε: «Εν τω μεταξύ αναφέραμε το θέμα στην OLAF επειδή δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες. Η OLAF είναι ο μόνος φορέας της ΕΕ που έχει εντολή να διερευνά ο,τιδήποτε σχετίζεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, γι’ αυτό το θέμα βρίσκεται τώρα στα χέρια τους».
Καταλήγοντας, η Ν. Μπερτό επεσήμανε ότι οι επιτόπιες επισκέψεις της Επιτροπής είναι να επαληθεύσουν πρώτα ότι το έργο πραγματοποιείται, ότι για παράδειγμα το φαγητό παρέχεται πράγματι, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του έργου. “Δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες περί παράνομων κερδών από εταιρείες τροφοδοσίας, γι ‘αυτό αναφέρουμε το θέμα στην OLAF”, είπε η ίδια, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κατηγορίες οι οποίες δεν προήλθαν από την Επιτροπή.