Παράταση ζωής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
- 09/01/2014, 14:47
- SHARE
Ως το 2024 θα λειτουργεί ο σταθμός, καθώς η NASA προσδοκά στη συμβολή του στην εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και στην εμπορική αξιοποίησή του.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί ως το 2024, τέσσερα παραπάνω χρόνια δηλαδή από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Σύμφωνα με τη NASA, ο αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σταθμός που βρίσκεται σε τροχιά σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην επιστημονική έρευνα και την εξερεύνηση του διαστήματος.
«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια θαυμάσια ανακοίνωση», δήλωσε ο Γουίλιαμ Γκερστενμάγερ, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, υπεύθυνος για τις επανδρωμένες αποστολές εξερεύνησης του διαστήματος.
Διαβάστε ακόμη: Ταξίδι 10 μηνών στον Άρη για το σκάφος «Maven» της NASA
Η απόφαση να δοθεί για δεύτερη φορά παράταση κατά τέσσερα έτη στο χρόνο λειτουργίας του Σταθμού βασίστηκε στις επιστημονικές δυνατότητές του ISS, ιδίως τη δυνατότητα εκτεταμένης χρήσης του εργαστηρίου του, του μεγαλύτερου που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά, εξήγησε ο Ντέιβιντ Γουίβερ, διευθυντής επικοινωνίας της NASA.
H NASA εκτιμά πως θα κερδίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο χρόνο ώστε να αναπτύξει τις τεχνολογίες εκείνες που θα επιτρέψουν επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, κάτι το οποίο αποτελεί τον μακροπρόθεσμο στόχο του διαστημικού προγράμματος της.
Ταυτόχρονα, διατηρώντας το Σταθμό σε τροχιά πέραν του 2020 ανοίγει ένα παράθυρο προκειμένου εμπορικές επιχειρήσεις και ερευνητές να επωφεληθούν από τη σημαντική αμερικανική επένδυση στο σταθμό.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά περίπου 3 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση για την επιχειρησιακή λειτουργία του ISS, ενώ άλλο ένα 1,5 δισ. δολάρια δαπανάται για να μεταφέρονται στο σταθμό προσωπικό και εφόδια.
Το σταθμό επανδρώνουν αδιάκοπα εναλλασσόμενα πληρώματα αστροναυτών και κοσμοναυτών από το 2000 ως και σήμερα.
Διαβάστε ακόμη: Ο «Μινώταυρος» της NASA στέλνει στο διάστημα 29 δορυφόρους