Ντράγκι, Γιούνκερ και ΔΝΤ τα βάζουν με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό
- 13/10/2018, 09:52
- SHARE
Συνεχίζονται οι πιέσεις στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό της. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν Ντράγκι και ΔΝΤ.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πυροβολούν εδώ και μέρες την Ιταλία μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της, που ξεφεύγει σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, δημιουργώντας έντονους φόβους για το μέλλον της οικονομίας.
Με ενίοτε οργισμένες δηλώσεις και αυστηρές προειδοποιήσεις η Ευρώπη προσπαθεί να πείσει τη λαϊκιστική και ευρωσκεπτιστική ιταλική κυβέρνηση να αλλάξει τα οικονομικά σχέδια της και να μην ρισκάρει δημοσιονομικό εκτροχιασμό και αύξηση του ήδη υπέρογκου χρέους της.
Και αν οι βίαιες αντιδράσεις των αγορών ανάγκασαν τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να μαλακώσουν λίγο τις αντιδράσεις τους και να προσέχουν οι δηλώσεις τους να μην σπέρνουν πανικό, το «κενό» στην ασκούμενη πίεση στην Ιταλία ήρθαν να καλύψουν το ΔΝΤ και ο Ντράγκι.
Σύμφωνα δε με τον ιταλικό τύπο, στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, μια ομάδα που θα απαρτίζεται από τουλάχιστο πέντε χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ολλανδία), ετοιμάζεται να απορρίψει ανοικτά τον δημόσιο προϋπολογισμό της Ιταλίας.
Τόμσεν: Σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνην των συμβουλών του ΔΝΤ
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, δήλωσε από το Μπαλί ότι «ο νέος προϋπολογισμός της Ιταλίας πάει σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνην των συμβουλών του ΔΝΤ».
Παράλληλα, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, πρόσθεσε ότι «θεωρεί πως δεν είναι η στιγμή για να εφαρμοστεί δημοσιονομική χαλάρωση, σε ομάδα χωρών στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ιταλία».
Μια ομάδα, η οποία «έχει περιορισμένα περιθώρια» όπως τόνισε.
Η Ιταλία πρέπει να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον προϋπολογισμό του 2019 και να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της εάν θέλει να δημιουργήσει το περιθώριο για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική της πολιτική κατά την επόμενη οικονομική επιβράδυνση, εξήγησε ο Πολ Τόμσεν.
Ο Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, πρόσθεσε πως η Ρώμη κάνει λάθος που θέτει ως στόχο μια αύξηση στο ονομαστικό και το διαρθρωτικό της δημοσιονομικό έλλειμμα τον επόμενο χρόνο παραβιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
«Συνεχίζουμε να προβλέπουμε σχετικά ισχυρή ανάπτυξη στην Ιταλία τον επόμενο χρόνο. Δεν είναι αυτή η εποχή για να χαλαρώσουμε τη δημοσιονομική πολιτική, είναι η εποχή για να έχουμε κάποια δημοσιονομική διαρθρωτική προσαρμογή», δήλωσε ο Τόμσεν στην ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ στο Μπαλί.
«Μια δημοσιονομική χαλάρωση αυτού του μεγέθους… δεν είναι σωστή. Η αντίδραση της αγοράς υπήρξε αρκετά μη ευνοϊκή και αυτό αποτυπώνει το σημείο που αφορά τον δημοσιονομικό χώρο», δήλωσε ο Τόμσεν.
Ντράγκι: Ζωτικής σημασίας η τήρηση των κανόνων
«Παραμένει βασικής σημασίας η διαφανής εφαρμογή, με συνοχή, του πλαισίου οικονομικής και φορολογικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μεγάλο διάστημα και για τις διάφορες χώρες -μέλη» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στη διεθνή σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί.
Σολτς: Να προσέχει τι κάνει η συμβουλή μου
Στην Ιταλία αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς που τις τελευταίες ημέρες έχει στείλει αρκετά μηνύματα στη Ρώμη, ξεκαθαρίζοντας της ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες της και να μεταθέσει τις επιπτώσεις λανθασμένων χειρισμών της στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
«Εάν είναι να δώσει κάποιος συμβουλή στην Ιταλία, είναι να προσέχει τι κάνει», δήλωσε ο Σολτς από το Μπαλί.
Επιμένει η κυβέρνηση
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα αλλά και ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία ακολουθώντας μετριοπαθή στάση προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή και κυρίως να διατηρήσουν τις καλές σχέσεις με την Ευρώπη. Την προσπάθεια τους όμως αυτή αρκεί μια δήλωση του Ντι Μάιο ή του Σαλβίνι για την τινάξει στον αέρα.
Έτσι ενώ ο Τζοβάνι Τρία επαναβεβαίωσε σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στο Μπαλί, την «πρόθεση να συνεχιστεί ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους εταίρους της ευρωζώνης» ο Ντι Μάιο και ο Σαλβίνι κρατούν αδιάλλακτη στάση.
Ντι Μάιο: Μόνο η ΝΑΣΑ δεν απέρριψε τον προϋπολογισμό μας
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε, με μήνυμά του στο Facebook, στις αντιδράσεις και κρίσεις διεθνών οργανισμών επί του ιταλικού προσχέδιου προϋπολογισμού.
«Λείπει μόνο η ΝΑΣΑ και μετά θα έχουν ολοκληρωθεί οι θεσμοί που απορρίπτουν τον προϋπολογισμό μας. Εμένα, όλα αυτά, με κάνουν να νιώθω περήφανος», τόνισε ο Ντι Μάιο.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Κόντε πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπές περιττών δαπανών στον τομέα της άμυνας και απευθύνθηκε στους Ιταλούς μαθητές λυκείων που διαδήλωσαν σήμερα σε πενήντα ιταλικές πόλεις:
«Ελάτε να μιλήσουμε. Συνεχίστε με τις διαδηλώσεις, γνωρίζω την αξία τους. Αλλά δεν είναι αλήθεια ότι κόβουμε τα κονδύλια για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μην πιστεύετε τις εφημερίδες», είπε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.
Συνεχίζεται ο πόλεμος Σαλβίνι-Γιούνκερ
Από την πλευρά του ο Σαλβίνι εξαπέλυσε νέα πυρά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που κατηγόρησε την Ιταλία για μη τήρηση δεσμεύσεων.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως η ιταλική κυβέρνηση δεν κρατάει τον λόγο της σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
«Δεν έχω τίποτα εναντίον της Ιταλίας. Τη λατρεύω», είπε σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ο χαρακτηρισμός μας ως ψυχρών τεράτων οχυρωμένων σε μπούνκερ και αναίσθητων στις εκκλήσεις του κόσμου πρέπει να σταματήσει», είπε.
Τόνισε, ωστόσο, πως το χρέος της Ιταλίας είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο της Γαλλίας και πως οι στόχοι της για το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να αλλάξουν.
«Η Γαλλία τηρεί τον λόγο της», είπε ο Γιούνκερ. «Η Ιταλία όχι.»
Οργισμένη η αντίδραση του αρχηγού της Λέγκα και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.
«Ο Γιούνκερ ας ασχοληθεί με τον φορολογικό παράδεισο, το Λουξεμβούργο και ας σταματήσει να καθυβρίζει τους Ιταλούς και την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνησή τους», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκα.
«Για μια ακόμη φορά εκπλήσσουν οι δηλώσεις του Γιούνκερ, ο οποίος από τη μια λέει ότι αγαπά την χώρα μας, και από την άλλη ζητά και πάλι λιτότητα, δικαιολογώντας την με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που είχε λάβει η κυβέρνηση Τζεντιλόνι», τονίζουν οι βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων.
Κατηγορούν, δε, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι «δεν έχει κατανοήσει τους μηχανισμούς της Δημοκρατίας».