ΗΠΑ: Πρώιμη η συζήτηση για κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία για την υπόθεση Κασόγκι
- 21/10/2018, 14:03
- SHARE
Αποκλεισμένο παραμένει στη διεθνή σκηνή το Ριάντ, καθώς ΕΕ, Γερμανία, Γαλλλία, Βρετανία και Καναδάς ζητούν διευκρινίσεις για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα πως είναι πολύ πρώιμο κάθε σχόλιο για ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, καθώς η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Θα ήταν πολύ πρώιμο να σχολιάσω για κυρώσεις και πολύ πρώιμο να σχολιάσω στην πραγματικότητα οποιοδήποτε θέμα έως ότου προχωρήσουμε περαιτέρω την έρευνα και ξεκαθαρίσουμε τι συνέβη», δήλωσε ο Μνούτσιν στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, ενώ πρόσθεσε πως οι μέχρι τώρα πληροφορίες για την έρευνα «είναι ένα καλό πρώτο βήμα αλλά όχι αρκετό» καθώς το Ριάντ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να απαντήσει τι συνέβη στον Κασόγκι, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να μελετήσουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε το Σάββατο πως δεν είναι ικανοποιημένος με τη διαχείριση της υπόθεσης από τους Σαουδάραβες. Ωστόσο επεσήμανε πως κατά τη γνώμη του η αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, σε αντίποινα για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, «θα έκανε περισσότερο κακό» στην αμερικανική οικονομία απ’ ό,τι στο Ριάντ.
«Πιστεύω ότι αυτό αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και δεν είναι εποικοδομητικό για εμάς να ακυρώσουμε μια παραγγελία σαν αυτήν», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Αυτό θα έκανε πολύ περισσότερο κακό σε εμάς απ’ ό,τι σε αυτούς», επέμεινε. «Μπορούμε να κάνουμε άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων».
Ο Μνούτσιν επιβεβαίωσε πως δεν θα συμμετάσχει σε μια επενδυτική διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη. Ωστόσο, είπε ότι θα επισκεφθεί το Ριάντ, όπως έχει προγραμματιστεί, για συνομιλίες με τον ομόλογό του όσον αφορά τις κοινές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τα σχέδια των ΗΠΑ να επαναφέρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν τον Νοέμβριο. Η επίσκεψη, είπε, είναι απαραίτητη καθώς η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Είπε πως δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει πως η Σαουδική Αραβία θα ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της να αντισταθμίσει οποιεσδήποτε ανεπάρκειες στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου καθώς οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου θα περιοριστούν βάσει των κυρώσεων. «Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω πως δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις αυτές», είπε ο Μνούτσιν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φάλιχ στη διάρκεια της παραμονής του στο Ριάντ.
ΕΕ-Γερμανία: Να διεξαχθεί διεξοδική έρευνα για τον «εξαιρετικά ανησυχητικό» θάνατο του Κασόγκι
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε σήμερα διεξοδική έρευνα για τον «εξαιρετικά ανησυχητικό» θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι εταίροι της, επιμένει στην ανάγκη για μια ενδελεχή, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα, που να ρίχνει φως στις συνθήκες του θανάτου, και απαιτεί όλοι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της.
Την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι καταδικάζουν κατηγορηματικά και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάικο Μάας και ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι δεν θεωρούν επαρκή τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.
Η Γερμανία δεν πρέπει να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε ο Χάικο Μάας. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Tagesthemen της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Μάας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκριθούν οι πωλήσεις, καθώς παραμένει ασαφές τι συνέβη στον Κασόγκι, σε μια κατά τα φαινόμενα επανεξέταση της απόφασης που είχε ληφθεί τον περασμένο μήνα για να επιτραπεί η πώληση συστημάτων πυροβολικού στο Ριάντ.
Βρετανία: Η κυβέρνηση θέλει να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο του Κασόγκι
Η εξήγηση που έδωσε η Σαουδική Αραβία για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι αξιόπιστη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ. Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια μιας συνέντευξης στην τηλεόραση του BBC αν πιστεύει την εξήγηση αυτή, ο Ράαμπ είπε: «Όχι, δεν νομίζω ότι είναι αξιόπιστη… Υποστηρίζουμε την τουρκική έρευνα για το θέμα και η βρετανική κυβέρνηση θέλει να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο αυτό».
Ο Ράαμπ είπε πως η Βρετανία χρειάζεται να ξέρει ποια είναι τα γεγονότα προτού μπορέσει να κάνει μια «λογική και σοβαρή επιλογή κρίσης» για το τι θα κάνει μετά. «Δεν πρόκειται να σηκώσουμε τα χέρια και να τερματίσουμε τη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία, όχι μόνο λόγω του τεράστιου αριθμού των βρετανικών θέσεων εργασίας που εξαρτώνται από αυτό αλλά και γιατί αν ασκείς επιρροή στους εταίρους σου πρέπει να μπορείς να τους μιλάς», είπε.
Γαλλία: Πρέπει να χυθεί άπλετο φως
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως η παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη είναι μια καλοδεχούμενη «πρόοδος», κάλεσε όμως το Ριάντ να συνεχίσει με μια πλήρη και διαφανή διερεύνηση. «Σημειώνω πως οι σαουδαραβικές αρχές έχουν αλλάξει τακτική, παραδέχθηκαν τα γεγονότα και δέχθηκαν κάποια ευθύνη, άρα σημειώνουμε πρόοδο», δήλωσε ο Λεμέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3. «Όμως πρέπει να χυθεί άπλετο φως.»
Το πώς θα αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις από εδώ θα «εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα γνωστοποιηθεί η αλήθεια, την έρευνα που διενεργείται και τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν», είπε ο Λεμέρ. «Αν εξακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση εγκαθιδρύοντας την αλήθεια με μια πλήρη διερεύνηση, νομίζω ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ισχυρή στρατηγική σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία», προσέθεσε.
«Αν δεν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα καταλάβει – ούτε η Γαλλία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας στρατηγικός εταίρος, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης που δεν βασίζεται στην αλήθεια.»
Καναδάς: Οι εξηγήσεις των σαουδαραβικών αρχών δεν είναι αξιόπιστες
Η διπλωματία του Καναδά καταδίκασε το Σάββατο τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και έκρινε ότι οι εξηγήσεις που έδωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι «ούτε αξιόπιστες, ούτε λογικά συνεπείς», αξιώνοντας να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την υπόθεση.
«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για μια έρευνα σε βάθος, που θα διενεργηθεί σε πλήρη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές», ώστε να δοθεί μια «πλήρης και ακριβής» εξήγηση για τις συνθήκες του θανάτου του Κασόγκι, υπογράμμισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΥΠΕΞ του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, προσθέτοντας ότι οι «υπεύθυνοι για αυτόν τον φόνο πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».