Η ιστορική Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- 23/10/2018, 20:31
- SHARE
Το πρόγραμμα της «Παλαιάς» περιλαμβάνει έργα κορυφαίων μουσουργών της Επτανήσου που συνδέθηκαν με την ιστορία της.
Η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, το μακροβιότερο και χαρακτηριστικότερο μουσικό σύνολο του είδους του στην Ελλάδα, θα εμφανιστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου (20.30).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα κορυφαίων μουσουργών της Επτανήσου που συνδέθηκαν με τη Φιλαρμονική, καθώς και έργα του σύγχρονου μπαντιστικού ρεπερτορίου. Η πλειονότητα των έργων θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Σπύρος Προσωπάρης και σολίστ είναι ο Μάριος Μουζακίτης (μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Μάλτας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Βερολίνο) και ο Νίκος Μεταλληνός (καθηγητής κρουστών και μέλος σημαντικών ελληνικών μουσικών συνόλων), αμφότεροι πολυβραβευμένοι και με συνεχή συναυλιακή παρουσία εντός και εκτός Ελλάδος.
Το πρώτο μέρος της συναυλίας είναι αφιερωμένο σε σημαίνοντες Κερκυραίους μουσουργούς που όρισαν την πορεία της ιστορικής Φιλαρμονικής: στον Νικόλαο Μάντζαρο με αποσπάσματα από την αρχική μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», στον Δομένικο Παδοβά με την Εισαγωγή από την όπερα «Δίρκη» του 1857, στον εκ των ιδρυτών της και συνθέτη της πρώτης ελληνικής όπερας «Ο υποψήφιος βουλευτής» Σπυρίδωνα Ξύνδα και στον επίτιμο καλλιτεχνικό διευθυντή της Σπύρο Σαμάρα, με τον «Χορό των Ξωτικών» από την όπερα «Φλόρα Μιράμπιλις».
Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην τωρινή δυναμική της ορχήστρας πνευστών της Φιλαρμονικής. Περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα για μπάντα, καθώς και διασκευασμένα αποσπάσματα πασίγνωστων έργων του κλασικού ρεπερτορίου, όπως η «Φανταστική Συμφωνία» του Μπερλιόζ και η «4η Συμφωνία» του Τσαϊκόφσκι.
H Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (γνωστή και ως «Παλαιά Φιλαρμονική») ιδρύθηκε επισήμως στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 και είναι ο παλαιότερος μουσικο-εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα. Ο αρχικός σκοπός των ιδρυτών της ήταν η δημιουργία μιας πλήρους μουσικής ακαδημίας, παρόμοιας με εκείνες της γειτονικής Ιταλίας. Στο πλαίσιό της μπορούσε κανείς να καταρτιστεί μουσικά τόσο σε πρακτικό επίπεδο (έγχορδα και πνευστά όργανα, πιάνο, φωνητική μουσική) όσο και σε θεωρητικό (από βασικά θεωρητικά μέχρι μουσική σύνθεση και αισθητική).
Κατά τον 19ο αιώνα και μέχρι τα χρόνια του Μεσοπολέμου την καλλιτεχνική ηγεσία της κατείχαν μερικές από τις σημαντικότερες μορφές της μουσικής της νεότερης Ελλάδας, όπως ο Νικόλαος Μάντζαρος, ο Δομένικος Παδοβάς, ο Διονύσιος Ροδοθεάτος, ο Δημήτριος Ανδρώνης και ο Σπυρίδων Δουκάκης.
Η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας είναι το μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης των σχολών πνευστών οργάνων του ιδρύματος και αναδείχθηκε στο πλέον δημοφιλές από τα μουσικά σύνολά του, αφενός μέσα από τη συναυλιακή δραστηριότητά του (ήδη από το 1841) και αφετέρου από τη συμμετοχή του σε δημόσιες και θρησκευτικές τελετές. Σήμερα αποτελείται από 300 μουσικούς, συνεχίζοντας μια αδιάκοπη παράδοση σχεδόν διακοσίων ετών, με δυναμική ματιά προς το μέλλον.