Αποκαλύψεις Κοτζιά: Ο Καμμένος είπε στο υπουργικό πως η κυβέρνηση πληρώνεται από τον Σόρος
- 24/10/2018, 09:54
- SHARE
Για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο υπουργικό, την παραίτησή του και το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης μίλησε ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς.
Για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο υπουργικό που οδήγησε στην παραίτησή του, το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης αλλά και το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου του ΠΡΑΤΤΩ στις εθνικές εκλογές μίλησε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Τα γεγονότα που εξελίχθηκαν δεν ήταν εν θερμώ, βέβαια κάποια πράγματα που ειπώθηκαν στο υπουργικό αντιμετωπίστηκαν εν θερμώ, αλλά τα γεγονότα υπήρχαν καιρό και αφορούσαν το ποιος κάνει εξωτερική πολιτική στη χώρα, αν το υπουργείο Αμυνας είναι ένα δεύτερο ΥΠΕΞ ή ένα υπουργείο που πρέπει να στηρίζει την εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Κοτζιάς στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτησή του την οποία παραχώρησε στην Crete TV.
«Στις 20/9 ενώ πήγαινα στη Νέα Υόρκη βγήκε μια ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας συναντήθηκαν και συμφώνησαν ότι θα συζητήσουν το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Μάρτιο. Εκεί μου δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρές απορίες, για να το πω ευγενικά. Δηλαδή, αν οι FYROMίτες τελειώσουν τον Δεκέμβριο, εμείς τι θα κάνουμε εδώ; Δεν μπορεί μια διεθνής συμφωνία να περιμένει για εσωτερικούς λόγους του μικρού εταίρου. Συναντήθηκα ένα πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα επί δύο ώρες και μιλήσαμε, αλλά δεν πείστηκα» είπε.
Για το επίμαχο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν γνώριζε ότι θα τεθεί θέμα των όσων είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ και ότι πληροφορήθηκε για το γεύμα Τσίπρα-Καμμένου στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων πηγαίνοντας στο υπουργικό. «Εκανα μια σκέψη που δεν θέλω να αποκαλύψω τώρα, όπως επίσης και ότι πάλι συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής απόντος εμού. Εμένα δεν έπρεπε να με πληροφορήσει κανείς γι’ αυτή τη συζήτηση;».
Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε ότι «δεν έχουμε κάνει υπουργικά συμβούλια για το θέμα της FYROM και δεν υπάρχει στην προγραμματική μας συμφωνία, άρα εμένα δεν με δεσμεύει» και τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς έγιναν τέσσερα υπουργικά, αλλά ο ίδιος ο κ. Καμμένος δεν προσήλθε.
Ο πρωθυπουργός έκανε γενικές αναφορές, είπε τα ουδέτερά του, ότι πρέπει όλοι να είναι στο πλαίσιο της ίδιας γραμμής και η άλλη πλευρά έλεγε ότι «τα συμφωνήσαμε χθες με τον πρωθυπουργό στη Λέσχη Αξιωματικών», εγώ δεν ήξερα τι ειπώθηκε, συνέχισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε πως κλείνοντας ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας διεκόπη από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος άρχισε να εξαπολύει έναν οχετό λάσπης.
Δεν είπε μόνο για μυστικά κονδύλια. Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Και εγώ είπα ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και ανέχεται αυτή η παραβίαση να καλύπτεται από ένα τόνο λάσπης, δεν μπορώ να είμαι. Αλλά αυτό δεν είναι προσωπικό ζήτημα, είναι ηθικό ζήτημα».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου του ΠΡΑΤΤΩ στις εθνικές εκλογές το άφησε ανοιχτό, ενώ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τονίζει πως ήδη κινείται για την επιλογή υποψηφίων σε όλη την Ελλάδα.
«Σήμερα όχι. Ρωτήστε με αύριο», ήταν χαρακτηριστικά η απάντηση του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όταν ρωτήθηκε αν θα κατέλθει αυτόνομη στις εκλογές η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ.
Για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης λέει πως εκείνος απλά ετοίμασε τα Προεδρικά Διατάγματα και δεν υλοποίησε την επέκταση. Για το «βιαστικό» της ανακοίνωσης απαντά πως δεν χρειαζόταν να ενημερωθεί η Βουλή και πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν όταν έρθει η ώρα.
Επαναλαμβάνει πως η επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς δεν χωράει τους ΑΝΕΛ, (ακόμα και αυτή θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς αυτούς) ενώ για τους εκβιασμούς του Πάνου Καμμένου λέει πως για να εκβιάζει κάποιος πρέπει και αυτός που υφίσταται τον εκβιασμό να τον δέχεται.
Συνολικά από την (αρχηγική) παρουσία του στην Κρήτη επιβεβαιώνεται η θέλησή του να παίξει ηγετικό ρόλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το μέλλον θα δείξει αν επιβεβαιωθεί ο στόχος του.
Διαβάστε ακόμη: Τζορτζ Σόρος: Γιατί είναι ο «αγαπημένος εχθρός» των Βαλκανίων