Παροχές Τσίπρα με φόντο τις εκλογές
- 01/11/2018, 10:11
- SHARE
Η κυβέρνηση ανοίγει το καλάθι των παροχών καταθέτοντας στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο σειρά νομοσχεδίων για επιστροφή αναδρομικών, φοροελαφρύνσεις και προσλήψεις.
Την ώρα που η Ελλάδα κατρακυλά στην παγκόσμια κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον, η κυβέρνηση ανοίγει το καλάθι των παροχών καταθέτοντας στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο σειρά νομοσχεδίων για επιστροφή αναδρομικών, φοροελαφρύνσεις και προσλήψεις. Πρόκειται για την υλοποίηση των εξαγγελιών Τσίπρα από τη ΔΕΘ με στόχο να αναστροφή του δυσμενούς για την κυβέρνηση πολιτικού κλίματος.
Στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας η χώρα βρίσκεται πλέον στην 72η θέση μεταξύ 190 κρατών, υποχωρώντας κατά πέντε θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά. Βρίσκεται πλέον πίσω από το Περού (68ο), το Βιετνάμ (69ο), το Κιργιστάν (70ο) και την Ουκρανία (71η), ενώ την ακολουθούν η Ινδονησία (73η) και η Μογγολία (74η), οι οποίες ωστόσο βελτίωσαν σημαντικά τη βαθμολογία τους σε σχέση με πέρυσι, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Στη γειτονιά μας, μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται πίσω από την Αλβανία (63η), την ΠΓΔΜ (10η), την Τουρκία (43η), την Κύπρο (57η) και τη Βουλγαρία (59η).
Έχοντας το βλέμμα στις κάλπες και υπολογίζοντας να κόψει το νήμα κλείνοντας την ψαλίδα, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην επιστροφή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και γιατροί του ΕΣΥ). Τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο για την περίοδο από 1/8/2012 έως 31/12/2016. Το ποσό ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών). Για τους αγρότες θα προβλέπεται διαφορετική διαβάθμιση στο ύψος των εισφορών έως το 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα είναι στο 12% το 2019, στο 12,66% το 2020, στο 13% το 2021 και στο 13,33% το 2022.
Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού.
Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους.
Σε σχέδιο νόμου θα περιληφθεί, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, ο αναδρομικός καταλογισμός των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου 2017 για 200.000 αυτοαπασχολουμένους στην ελάχιστη βάση υπολογισμού και η αποπληρωμή αναδρομικών σε 36 δόσεις. Η εισφορά για επικουρική σύνταξη ορίζεται σε 64,5 ευρώ και για πρόνοια στα 23,4 ευρώ.
Και φέτος αναμένεται να δοθεί κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες ομάδες από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού. Αν και οι τελικές αποφάσεις για το ποσό θα ληφθούν μέσα στον Νοέμβριο, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν ετοιμάσει σενάρια, καθώς οι σημερινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ. Το βασικό σενάριο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τη διατήρηση μέρους των περσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με τον ωφελούμενο αριθμό δικαιούχων να φτάνει τα 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Παράλληλα, ξεκινούν προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού σε δήμους και φορείς του Δημοσίου, ενώ η μισθοδοσία του Δημοσίου από το 2015 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ.
Επίσης, αναμένεται το νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και την προκήρυξη 5.500 προγραμμάτων απασχόλησης νέων επιστημόνων στο δημόσιο. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.