Ανάπτυξη υπό όρους 2,2% για το 2018 και 2,3% για το 2019 προβλέπει για την Ελλάδα η EBRD

Ανάπτυξη υπό όρους 2,2% για το 2018 και 2,3% για το 2019 προβλέπει για την Ελλάδα η EBRD
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σημειώνει τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα συνεχιστεί η ενίσχυση της οικονομίας.

 

Ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,2% φέτος και 2,3% το 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development , EBRD) στην έκθεσή της για την πορεία των οικονομιών στις οποίες επενδύει. Ίδιες ήταν οι προβλέψεις της EBRD και στην προ εξαμήνου έκθεσή της. Η οικονομική ανάκαμψη προϋποθέτει τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι «κάθε ανάκληση μεταρρυθμίσεων ή αυξημένη αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής της χώρας θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης».

Η έκθεση σημειώνει σχετικά: «Η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2017 συνεχίσθηκε το 2018. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2017 ακολουθήθηκε φέτος από την επιτάχυνση της ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2018 στο 2,2% σε ετήσια βάση, με συνεχή βελτίωση των εξαγωγών, που αποτελούν με διαφορά τον κύριο μοχλό της ανάπτυξης. Η ιδιωτική κατανάλωση είχε επίσης μία θετική συμβολή στην ανάπτυξη το 2018, αλλά οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο, όπως και οι επενδύσεις. Ωστόσο, η επενδυτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε από την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της, μετά από μία συνεχή περίοδο μεταρρυθμίσεων».

Η EBRD κάνει αναφορά στα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του μεσοπρόθεσμα και στη μείωση της ανεργίας στο 19,1% τον Ιούνιο του 2018, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, σημειώνει η έκθεση, βελτιώνεται αλλά οι τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Οι συστημικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας μία μεγάλη ποικιλία μέσων και σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος».