Ροχανί: Θα συνεχίσουμε να πουλάμε πετρέλαιο – Θα σπάσουμε τις κυρώσεις
- 05/11/2018, 09:34
- SHARE
Το διάγγελμα του Ιρανού προέδρου συμπίπτει με την ενεργοποίηση των αμερικανικών κυρώσεων, που βάζουν στο στόχαστρο τις εξαγωγές πετρελαίου και τον τραπεζικό τομέα.
Το Ιράν είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να πουλάει το πετρέλαιό του στη διεθνή αγορά, υπογραμμίζοντας πως οι αμερικανικές κυρώσεις αποτελούν μονομερή, επιθετική ενέργεια με κόστος συνολικά για την παγκόσμια οικονομία.
«Θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε το αργό μας. Θα σπάσουμε τις κυρώσεις» διεμήνυσε ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, που μεταδίδεται αυτή την ώρα ζωντανά στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.
Το διάγγελμα συμπίπτει με την ενεργοποίηση των αμερικανικών κυρώσεων, που βάζουν στο στόχαστρο τις εξαγωγές πετρελαίου και τον τραπεζικό τομέα. Αν και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξαιρούν οχτώ χώρες από την απαγόρευση, μεταξύ των οποίων είναι και οι έξι κορυφαίοι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, δεν έχουν διευκρινίσει τη διάρκεια της εξαίρεσης και σε τι βαθμό αυτή θα αναγκάζει τους αγοραστές να μειώσουν την ποσότητα, που εισάγουν.
Σημειώνεται ότι ήδη οι ιρανικές εξαγωγές έχουν μειωθεί από τα 2,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο στα 1,76 εκατ. βαρέλια τον Οκτώβριο.
Μία από τις πρακτικές που είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν οι Ιρανοί είναι τα λεγόμενα πλοία- φαντάσματα, που συνέχιζαν τη διακίνηση χωρίς να δίνουν σήμα για τον εντοπισμό τους. Ένα παράθυρο για συναλλαγές προσφέρει και το Όχημα Ειδκού Σκοπού, που έχει συστήσει η Ε.Ε.
Η Ουάσινγκτον επαναφέρει από σήμερα όλες τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ από σήμερα πετρελαϊκές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, εντείνοντας την πίεση στην Τεχεράνη με στόχο να περιορίσει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική και πολιτική της επιρροή στη Μέση Ανατολή.
Οι κυρώσεις αυτές είχαν αρθεί μετά τη διεθνή συμφωνία του 2015, την οποία είχε συνάψει το Ιράν με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Εξάλλου από σήμερα η Ουάσινγκτον θα προσθέσει ακόμη 300 νέες διατάξεις εναντίον του πετρελαϊκού, τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα του Ιράν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι η κυβέρνησή του αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία, την οποία έχει χαρακτηρίσει «τη χειρότερη που έχει υπογραφεί ποτέ». Οι υπόλοιπες χώρες που την έχουν υπογράψει –Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα—έχουν απαντήσει ότι θα εξακολουθήσουν να την τηρούν.
Οι λεπτομέρειες για τις αμερικανικές κυρώσεις θα γίνουν γνωστές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σήμερα στις 08:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας).
Η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Τουρκία –χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου—είναι μεταξύ των οκτώ κρατών που αναμένεται να λάβουν εξαίρεση από τις κυρώσεις προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθούν οι τιμές του αργού πετρελαίου.
Οι χώρες αυτές θα καταθέτουν τις πληρωμές τους για το ιρανικό πετρέλαιο σε έναν λογαριασμό υπό μεσεγγύηση, επεσήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Στη λίστα αυτή βρίσκεται και η Ελλάδα, καθώς και η Ιταλία με την Ταϊβάν
Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει ότι θα διασφαλίσει την επαρκή παροχή πετρελαίου στην αγορά με τη βοήθεια του συμμάχου της, της Σαουδικής Αραβίας.
Η επαναφορά των κυρώσεων εναντίον του Ιράν γίνεται λίγες ώρες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη.
Μιλώντας στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Τσατανούγκα του Τενεσί χθες Κυριακή ο Τραμπ τόνισε ότι η πολιτική του «μέγιστης πίεσης» εναντίον του Ιράν λειτουργεί.
«Το Ιράν είναι μια πολύ διαφορετική χώρα από τότε που ανέλαβα την προεδρία», επεσήμανε, προσθέτοντας: «Ήθελαν να καταλάβουν όλη τη Μέση Ανατολή. Τώρα απλώς θέλουν να επιβιώσουν».