Δεν βλέπουν σύντομα κάποια συμφωνία με τη Βρετανία οι 27

Δεν βλέπουν σύντομα κάποια συμφωνία με τη Βρετανία οι 27
epa07010545 The British (R) and the EU (L) flags fly in London, Britain, 10 September 2018. 10 September 2018 marks 200 days to go until the United Kingdom formally leaves the European Union, dubbed Brexit. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ηγέτες των μελών της ΕΕ εξακολουθούν να εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων του Brexit.

 

Επιφυλακτικές εμφανίσθηκαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις πιθανότητες επίτευξης σύντομα συμφωνίας για το Brexit, κατά την διάρκεια συνεδρίασης στις Βρυξέλλες παρουσία του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος διαπραγματεύεται για λογαριασμό τους τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Παρά τις εντατικές προσπάθειες, μία συμφωνία για το Brexit δεν έχει ακόμη βρεθεί», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ απευθυνόμενο τους υπουργούς των 27.

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά δεν έχει υπάρξει συμφωνία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ, εν μέσω των φημών για μία γρήγορη συμφωνία που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες.

Επιβεβαιώνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ιρλανδικό ζήτημα, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του Μισέλ Μπανριέ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε σε συμφωνία, μία καλή συμφωνία, και θεωρούμε ότι είναι εφικτή», δήλωσε προσερχόμενη στην συνεδρίαση η Ναταλί Λουαζό, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης. «Μένει λίγος χρόνος», υπενθύμισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ώστε να μην υπάρξει η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δύσκολη εξίσωση, με στόχο την διαφύλαξη των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο της διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχει κάποια δυναμική στις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι υπερβολικά νωρίς για να πούμε πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Γκέρνοτ Μπλούμελ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

«Θα δούμε τι θα πει ο Μισέλ Μπαρνιέ. Είμαστε έτοιμοι, αν υπάρξει ευκαιρία , να λάβουμε αποφάσεις. Αλλά, μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος. Ελπίζουμε ότι οι εξελίξεις θα κινηθούν προς την σωστή κατεύθυνση, διότι κανείς δεν θέλει ένα σκληρό Brexit».

Στο Λονδίνο, οι πληροφορίες για την σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σήμερα διαψεύδονται, καθώς κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε ότι τέτοια συνεδρίαση δεν έχει προγραμματισθεί για την σημερινή ημέρα, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ένωση.

Νωρίτερα, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Independent είχε δημοσιευθεί η πληροφορία για ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, μετά την κλιμάκωση των επικρίσεων συντηρητικών βουλευτών για το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την έξοδο από την Ένωση.

«Δεν μπορούμε να επισπεύσουμε. Οφείλουμε να επιτύχουμε την σωστή συμφωνία», δήλωσε από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, επίσης παρών στην συνεδρίαση των Βρυξελλών.

«Δεν υπάρχει θετική ένδειξη» επί των προτάσεων για την Ιρλανδία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ. «Ελπίζω ότι αυτό θα γίνει τις προσεχείς εβδομάδες», πρόσθεσε, ορίζοντας τα Χριστούγεννα ως χρονικό όριο.

Μία από τις λύσεις θα ήταν η διατήρηση της τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτή η λύση θα χρειασθεί περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Για παράδειγμα, στον τομέα της αλιείας, τίθεται το θέμα μίας ισορροπίας ανάμεσα στην πρόσβαση των βρετανικών προϊόντων στην αγορά της Ένωσης και στην πρόσβαση του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου στα βρετανικά ύδατα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήλπιζε στην εξεύρεση συμφωνίας μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου, ώστε αυτή να επικυρωθεί κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, αλλά η απουσία λύσης στο ιρλανδικό ζήτημα ανέβαλε τα σχέδια.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να καταλήξουν σε συμφωνία αρκετά πριν από την 29η Μαρτίου 2019, την προγραμματισμένη ημερομηνία για το Brexit, ώστε να δοθεί χρόνος στα κοινοβούλιά τους να την επικυρώσουν.