Τρίμηνη παράταση υπαγωγής στο πρόγραμμα για τους ενήμερους οφειλέτες

Τρίμηνη παράταση υπαγωγής στο πρόγραμμα για τους ενήμερους οφειλέτες

Για τρεις ακόμη μήνες θα μπορούν οι δανειολήπτες να ενταχθούν στον μηχανισμό που περιορίζει την καταβολή δόσεων στο  30% του καθαρού εισοδήματός τους.

Η δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα διευκόλυνσης που ισχύει για τους ενήμερους οφειλέτες παρατείνεται για τρεις μήνες, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανασίου Σκορδά. Πρόκειται για τον μηχανισμό αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που βασίζεται αποκλειστικά στην τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη και όχι σε ποια οικονομική κατάσταση βρισκόταν όταν σύναπτε τη δανειακή σύμβαση με το πιστωτικό ίδρυμα.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για το κυβερνητικό συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που συστάθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4224/31-12-13, να αξιολογήσει την πορεία του προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη: Συμψηφίζεται η επιστροφή φόρου με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Ο υπαγόμενος στη ρύθμιση δανειολήπτης δεν θα καταβάλει δόση μεγαλύτερη του 30% του καθαρού εισοδήματός του. Με αυτό τον τρόπο:

1. Διευκολύνονται όσοι προσπαθούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίοι ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών (8 στους 10).

2. Επικεντρώνεται η προσπάθεια σε όσους βιώνουν μία σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους μεγαλύτερη από 20% (τα τρέχοντα εισοδήματα σε σύγκριση με αυτά του 2009) και το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από 25.000 ευρώ. Είναι βέβαιο, αναφέρει το υπουργείο, ότι και η πρωτοβουλία του συντέλεσε στο να κινηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ρυθμίσεις πέραν εκείνων που προβλέπει ο νόμος.

3. Οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα ή μόνον το επίδομα ανεργίας, αποκτούν δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για χρονικό διάστημα έξι μηνών, συνεχόμενο ή τμηματικά προστιθέμενο.

4. Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρέχεται μία ουσιαστική μέσο-μακροπρόθεσμη περίοδος διευκόλυνσης, τεσσάρων ετών, στον δανειολήπτη που εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων του δυσκολεύεται να παραμείνει συνεπής. Η περίοδος των 48 μηνών είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν που οι τράπεζες παρέχουν στις δικές τους ρυθμίσεις.

5. Για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης δεν έχει να ανησυχεί ακόμη και εάν τα εισοδήματά του μειωθούν περαιτέρω, αφού η δόση του θα προσαρμοσθεί αντίστοιχα.

6. Υπογραμμίζεται ότι για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης εφόσον είναι συνεπής στις αναπροσαρμοσμένες υποχρεώσεις του παραμένει ενήμερος χωρίς καμία επίπτωση στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Δεν κινδυνεύει με κανέναν τρόπο η κύρια κατοικία του και συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Τα 20 πράγματα που άλλαξαν στην Ελλάδα της κρίσης