Τι ετοιμάζεται να κάνει η Ισπανία για να σταματήσει το δικό της brain drain
- 14/11/2018, 18:15
- SHARE
Η Μαδρίτη πήρε την πρωτοβουλία να εκπονήσει ένα σχέδιο που στόχο έχει να φέρει πίσω τους επιστήμονες που έφυγαν λόγω κρίσης.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε ένα σχέδιο με στόχο να διευκολύνει την επιστροφή διπλωματούχων εργαζομένων που έφυγαν από τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 2008-2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ισπανική κυβέρνηση, ο αριθμός των Ισπανών που εγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά περισσότερο από 940.000 από το 2009, όταν η ανεργία κατέγραφε εκρηκτική άνοδο μεσούσης της κρίσης.
Η πλειονότητα αυτών των οικονομικών μεταναστών ήταν νέοι επιστήμονες, όπως μηχανικοί και γιατροί. Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θέλει να τους βοηθήσει να επιστρέψουν, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υφυπουργός για θέματα Μετανάστευσης Κονσουέλο Ρούμι.
Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του 2019, δεν καθορίζει έναν συγκεκριμένο αριθμητικό στόχο επιστροφών, διευκρίνισε η αξιωματούχος.
Μεταξύ άλλων προβλέπει τη διευκόλυνση της διαδικτυακής επικοινωνίας μεταξύ των εκπατρισμένων και των ισπανικών επιχειρήσεων που αναζητούν εργατικό δυναμικό με προσόντα.
«Τα προφίλ που αναζητούν οι επιχειρήσεις (…) σχετίζονται με την τεχνολογία και την έρευνα» σημείωσε η Ρούμι.
Η κυβέρνηση δεν προβλέπει να καταβάλει κάποια οικονομική βοήθεια για την επιστροφή τους, με εξαίρεση ορισμένα προγράμματα, «για παράδειγμα στον τομέα της έρευνας, που θα ήταν πολύ σημαντικά και θα προσέδιδαν προστιθέμενη αξία» στην Ισπανία.
Η υφυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «αντιστάσεις» εκ μέρους των μεταναστών, καθώς οι συνθήκες εργασίας είναι συχνά λιγότερο ευνοϊκές στην Ισπανία.
Η χώρα καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη (14,5% τον Σεπτέμβριο) και διατηρεί το ρεκόρ συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (26,9%), δύο φαινόμενα που έχουν αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών.
Εκ των 2,5 εκατομμυρίων Ισπανών που διαμένουν στο εξωτερικό, το 1,5 εκατομμύριο διαμένει στην αμερικανική ήπειρο, ενώ σημαντικός αριθμός εργαζομένων που έφυγε κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει εγκατασταθεί στη Βρετανία και τη Γερμανία.