Τερέζα Μέι: Οι επόμενες επτά ημέρες καθοριστικές για τη Βρετανία
- 18/11/2018, 13:36
- SHARE
Δήλωσε, μάλιστα, πως θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη συμφωνία για το Brexit.
Την κρισιμότητα των στιγμών θέλησε να υπογραμμίσει η Τερέζα Μέι, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να υπεραμυνθεί έως τέλους της συμφωνίας της για το Brexit. H Βρετανίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη οι 48 υπογραφές για την πρόταση μομφής εναντίον της και διεμήνυσε εκ νέου πως οι επιλογές είναι οι ακόλουθες: α) η συμφωνία, που έκλεισε, β) no deal και γ) no Brexit. Το τρίτο, ξεκαθαρίζει, κανείς δεν έχει τη νομιμοποίηση να το πράξει και επιμένει πώς ό,τι και εάν συμβεί η χώρα θα βγει από την κοινότητα τον Μάρτιο του 2019.
Σε συνέντευξή της στο βρετανικό δίκτυο Sky News η Βρετανίδα πρωθυπουργός έσπευσε να σημειώσει ότι απ’ όσο γνωρίζει δεν έχει συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός βουλευτικών επιστολών στο κόμμα της για πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές τα τελευταία 24ωρα.
Το μήνυμά της στους Βρετανούς πολιτικούς και πολίτες σαφές: Οι επόμενες επτά ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, είπε. Αποκάλυψε ότι μέσα στην εβδομάδα θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ και σημείωσε: «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα»
Υποστήριξε ότι η Ε.Ε. αρχικά ήθελε να προσφέρει στη Βρετανία μία συμφωνία «έτοιμη από το ράφι», ωστόσο, η κυβέρνησή της είπε όχι και πάλεψε για κάτι καλύτερο, κάτι πιο φιλόδοξο. «Χρειάστηκε χρόνο, αλλά κατέληξαν να πουν ότι ναι συμφωνούν να δώσουν στη Βρετανία μία πιο φιλόδοξη σχέση με την Ε.Ε. από ό,τι αρχικά σκέφτονταν» ανέφερε.
Επανέλαβε ότι η ίδια έχει καθήκον να υλοποιήσει το Brexit για το οποίο ψήφισαν οι πολίτες, ενώ όσον αφορά στις επικρίσεις για το λεγόμενο backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία απάντησε ότι όλες οι πλευρές θέλουν να έχει υπάρξει συμφωνία για τα σύνορα στην Ιρλανδία πριν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το backstop και ότι σε κάθε περίπτωση θα ήταν ένα προσωρινό μέτρο.
Σύμφωνα εν τω μεταξύ με πληροφορίες, από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι έσπευσαν χθες να ξεκαθαρίσουν στη βρετανική κυβέρνηση πως εάν τελικά θελήσει να παραμείνει η χώρα περισσότερο στην κοινότητα, μεταθέτοντας την έξοδο για ένα χρόνο, ο λογαριασμός του διαζυγίου θα αυξηθεί κατά 10 δισ. στερλίνες.
Η Μέι έρχεται αντιμέτωπη με έντονη αμφισβήτηση στο εσωτερικό του κόμματός της, ενώ δεν βρίσκει στηρίγματα για τη συμφωνία ούτε στους Εργατικούς. Το γεγονός αυτό φέρνει πιο κοντά το σενάριο της πρόωρης κάλπης, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο και εκείνο του δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ξεκαθάρισε ότι οι εργατικοί δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «θολή». Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, δεν το απέκλεισε για το μέλλον, αλλά σημείωσε πως σήμερα δεν είναι στις επιλογές.
Από την άλλη, η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα στο BBC ότι θα ήταν λάθος και απολύτως ανεύθυνο να υιοθετήσει το κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. «Δεν υπάρχει καμία σαφήνεια ως προς την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ επομένως η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να στηρίξει ένα Brexit με κλειστά μάτια», είπε η Στέρτζον για το προσχέδιο συμφωνίας που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. «Θεωρώ ότι θα ήταν λάθος και απόλυτα ανεύθυνο να το ψηφίσει η Βουλή των Κοινοτήτων».
Ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία για το διαζύγιο με την ΕΕ της βρετανίδας πρωθυπουργού είναι μοιραία προβληματική, αλλά είπε ότι η Τερέζα Μέι μπορεί ακόμη να αλλάξει κατεύθυνση. Ο Ράαμπ, ο οποίος παραιτήθηκε την Πέμπτη λέγοντας ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τη συμφωνία, τόνισε ότι θα στηρίξει την Μέι σε μια ψήφο εμπιστοσύνης και πρόσθεσε ότι η συζήτηση περί αλλαγής της ηγεσίας αποπροσανατολίζει την ώρα που η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι επικεντρωμένη στο να φέρει εις πέρας την έξοδο από την ΕΕ.
«Εξακολουθώ να θεωρώ ότι η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει αλλά είναι ήδη αργά και γι αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση», είπε ο Ράαμπ στο BBC, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές προτού πάει στη βουλή η συμφωνία καθώς οι βουλευτές δεν πρόκειται να την ψηφίσουν στην παρούσα μορφή της. «Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουμε τώρα δράση».