Η ειδική εισφορά στα έσοδα από το παγκάρι που μπορεί να βάλει νέα φωτιά στις σχέσεις Μαξίμου – Εκκλησίας
- 19/11/2018, 12:43
- SHARE
Το «φρένο» για τη μισθοδοσία από 82 Μητροπολίτες και τα σενάρια που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου.
«Χρυσή τομή» θα ψάξουν να βρουν εκκλησία και κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, μετά το «φρένο» που έβαλαν οι 82 Μητροπολίτες στη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.
Η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει στην θέση της για διαγραφή των κληρικών από τα μητρώα του δημοσίου και την παράλληλη δημιουργία Ταμείου Εκκλησιαστικής Περιουσίας, θέση που δημιουργεί αντιδράσεις στον κλήρο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συστήσει ειδική Επιτροπή για το θέμα που θα αποτελείται από Ιεράρχες, νομικούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του εφημεριακού κλήρου, που στην πλειοψηφία τους απορρίπτουν την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου.
Η Συνταγματική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια λύση, όμως θα χρειαστούν αρκετές «ζυμώσεις», προκειμένου κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό και από τις δυο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ιεράρχες δεν φαίνεται να μαλακώνουν τη στάση τους ούτε με αυτή τη διέξοδο, ενώ αναταράξεις πιθανότατα να προκαλέσει μια τέτοια προσθήκη και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλα πιο επιθετικά σενάρια από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί ως plan b να φέρει στο τραπέζι πρόταση για επαναφορά του 35%, της ειδικής εισφοράς από τα έσοδα των Ναών. Υπενθυμίζεται ότι το 2004 η ειδική εισφορά από τα έσοδα των Ναών (35%) καταργήθηκε με τον νόμο 3220/2004 επί “εκσυγχρονισμού” ταυτοτήτων της Κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη και δεν αντικαταστάθηκε. Ουσιαστικά δηλαδή μετά το νόμο Σημίτη οι μισθοί των ιερέων καταβάλλονται με επιβάρυνση μόνο του κρατικού προϋπολογισμού. Το 2013 ο νόμος 4111 ορίζει για πρώτη φορά ότι όσοι κληρικοί μισθοδοτούνται ήδη (ρύθμιση “σκούπα”) από τον ειδικό λογαριασμό του νόμου 536/1945, πλέον μισθοδοτούνται από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.
Οι Μητροπολίτες πιέζονται από τους απλούς ιερείς να μην αλλάξει τίποτα στη σχέση τους με το δημόσιο και την ίδια στιγμή το Πατριαρχείο είναι έντονα δυσαρεστημένο από το γεγονός ότι όλα έγιναν ερήμην του. Υπενθυμίζεται πως η Ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συνεδριάσει στις 25-28 Νοεμβρίου.
Για την κυβέρνηση η «εξίσωση» είναι επίσης πολύ δύσκολη, αφού σε μια προεκλογική περίοδο οι 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο, που έχουν ανακοινωθεί πως θα προκηρυχθούν μέσα στο 2019, δεν είναι δυνατό να ακυρωθούν άτολμες.
Σε αυτή τη φάση, το πολιτικό κόστος που θα προκύψει από τις οικογένειες των περίπου 9.000 κληρικών που εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι, δεν φαίνεται να υπολογίζεται από το Μαξίμου.
Η αντιπολίτευση έχει σταθεί απέναντι από την κυβέρνηση θεωρώντας πως ο αιφνιδιασμός που πήγε να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας του γύρισε «μπούμερανγκ» και τώρα είναι εγκλωβισμένος σε ένα νέο «Σκοπιανό». Εκτός από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ δεν συμφωνούν επίσης με τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Με θετικό μάτι βλέπουν έως τώρα στο Μαξίμου το ότι ο κυβερνητικός εταίρος έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους, αν και οι διαρροές που υπάρχουν δείχνουν πως οι ΑΝΕΛ συντάσσονται με την πλευρά της Ιεραρχίας. Το αν θα καταφέρει ο Πάνος Καμμένος να ισορροπήσει ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο είναι το ζητούμενο για τον υπουργό Άμυνας με δεδομένες τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει και με τον κ. Ιερώνυμο, αλλά και με την Εκκλησία συνολικά.