Τετραμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ
- 23/11/2018, 09:28
- SHARE
Στην ατζέντα οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, οι ενταξιακές προοπτικές των χωρών των Δ. Βαλκανίων, ενώ θα γίνει απολογισμός της συνεργασίας των χωρών.
Η συνεργασία και η συνανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων είναι ένας από τους στόχους της τέταρτης Τετραμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, που ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δίνει μια δυναμική για την επίλυση διαφορών, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την έχει χαρακτηρίσει “διεθνές πρότυπο επίλυσης διαφορών”, και στο επίκεντρο της Συνάντησης, όσο και των διμερών επαφών που θα πραγματοποιηθούν, θα βρεθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών.
Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, οι ενταξιακές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, να γίνει απολογισμός της μέχρι τώρα προόδου της συνεργασίας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομίας και θα εξεταστούν οι δυνατότητες ενίσχυσης της με σκοπό το όφελος των λαών της περιοχής.
Από την ελληνική πλευρά στη Συνάντηση συμμετέχουν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Από τις τρεις γειτονικές χώρες οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, E. Ζαχαρίεβα και N. Ντιμιτρόφ, η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, A. Ντράλο και οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης.
«Η οικονομική συνεργασία στο επίκεντρο της συζήτησης»
Τα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης στην 4η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα όσα είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Οι τρεις προηγούμενες Συναντήσεις είχαν εστιάσει σε θέματα μετανάστευσης, πολιτικής προστασίας και αστυνομικής συνεργασίας, αντιστοίχως, και τώρα, που είναι στο επίκεντρο η οικονομική συνεργασία, συμμετέχουν και οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών, οι οποίοι θα έχουν και ξεχωριστή συνάντηση, μετά την Ολομέλεια.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν απτά αποτελέσματα και να προχωρήσει η υλοποίηση αποφάσεων που, ήδη, έχουν ληφθεί. Στο σημείο αυτό χαιρέτισε την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ να προηγούνται συναντήσεις εμπειρογνωμόνων σε τεχνικό επίπεδο οι οποίες θα προετοιμάζουν τις Τετραμερείς Υπουργικές Συναντήσεις. Πρόταση η οποία υιοθετήθηκε.
Μίλησε ακόμα για τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων που θα στηρίξουν τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στις Υπουργικές Συναντήσεις, όπως η δικτύωση τεσσάρων Πανεπιστημίων από τις τέσσερις χώρες (ένα από κάθε μία) και η κοινή αποστολή δημοσιογράφων στις συγκεκριμένες χώρες, προκειμένου «να επικοινωνήσουν με τις τοπικές κοινωνίες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στη βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο που προσφέρει η Ελλάδα στις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για «θαρραλέα κοινή προσπάθεια» των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, και των πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, και είπε πως αφού ολοκληρωθεί μπορεί αυτή να εορταστεί με την προετοιμασία μιας εκδήλωσης στο επίπεδο των τεσσάρων χωρών, εκτός από αυτό μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
«Συνεργασία για την προώθηση των εξαγωγών»
Να δώσουμε βάρος στη συνεργασία και όχι στο μεταξύ μας ανταγωνισμό και να βάλουμε στη συζήτηση και ζητήματα που αφορούν την αγορά σε όλη την περιοχή είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου για την Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, επισήμανε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις νέες ευκαιρίες που δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Πιτσιόρλας διατύπωσε πέντε ιδέες, οι οποίες θα συζητηθούν στη Συνάντηση και είναι οι εξής:
1. Συνεργασία των αρμόδιων οργανισμών των τεσσάρων χωρών με στόχο την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε διεθνείς εκθέσεις και οπουδήποτε αλλού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών.
2. Διασύνδεση των Εμπορικών Μητρώων των τεσσάρων χωρών.
3. Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία του καταναλωτή και προσαρμογή με το ευρωπαϊκό καθεστώς.
4. Συνεργασία των Κεντρικών Αγορών των τεσσάρων χωρών (υπάρχει εμπειρία από τη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας).
5. Συνεργασία για τον έλεγχο αγορών σε ότι αφορά ζητήματα ποιότητας, τήρησης διαδικασιών και το παρεμπόριο.
Το πρόγραμμα της σημερινής μέρας έχει ως εξής:
08.45-09.00: Δηλώσεις υπουργών κατά την άφιξη
09.00-09.30: Εναρκτήρια ομιλία αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γ. Κατρούγκαλου
09.30-09.35: Οικογενειακή Φωτογραφία
09.35-11.25: Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών
11.25-11.40: Διάλειμμα
11.40-13.10: Συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης
13.10-13.50: Συνέντευξη Τύπου από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο.