Τσακαλώτος: Καιρός να συζητήσουμε πιο μόνιμες λύσεις για την οικονομία
- 24/11/2018, 09:35
- SHARE
«Η οικονομία ανακάμπτει και είναι ο καιρός να συζητήσουμε σοβαρά για μια στρατηγική που θα είναι πιο μακροπρόθεσμη, πιο αναπτυξιακή», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών.
Την ανάγκη της ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών με τις οποίες πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις για πιο μόνιμες λύσεις στην οικονομία, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος βρέθηκε στη Μυτιλήνη μιλώντας σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη μετά την έξοδο από τα μνημόνια».
Πριν την ομιλία του χθες Παρασκευή βράδυ, ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τοπικούς επιμελητηριακούς φορείς. «Συζήτησα τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που βρίσκουμε σιγά- σιγά σε αυτά. Λύσεις τόσο για την ιδιαίτερη νησιωτική οικονομία όσο και για την οικονομία γενικότερα» τόνισε ο κ. Τσκαλώτος στη δήλωση του στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Τώρα που έχουμε βγει από τα μνημόνια», συνέχισε, «και η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει είναι ο καιρός να συζητήσουμε σοβαρά, πολύ σοβαρά, και η κυβέρνηση και οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και οι άλλοι φορείς της κοινωνίας για μια στρατηγική που θα είναι πιο μακροπρόθεσμη, πιο αναπτυξιακή, τέτοια που δεν θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε σε μέρες κρίσης όπως αυτές το 2015».
Και κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος στη δήλωση του στο ΑΠΕ ΜΠΕ «Την ώρα της κρίσης ό,τι κάνεις πάντα είναι δύσκολο. Μετά την κρίση όμως έχεις το χρόνο να συζητήσεις για πιο μόνιμες λύσεις. Και νομίζω πως αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα των ημερών. Είμαστε σε αυτή την ιστορική χρονική στιγμή. Την μετά την κρίση. Χρειάζεται τώρα η ενεργοποίηση της κάθε τοπικής κοινωνίας, για να μπορέσει αυτή η μετά την κρίση περίοδος να είναι αποτελεσματική σε όφελος του λαού μας».
Ο κ. Τσακαλώτος χθες το βράδυ μίλησε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου Λέσβου και συζήτησε επί ώρα, μέχρι σχεδόν τα μεσάνυχτα, με πολίτες για ζητήματα της οικονομίας αλλά και για ειδικά τοπικά ενίοτε και προσωπικά τους προβλήματα.
«Το λάθος των αντιπάλων μας, είπε ο κ. Τσακαλώτος, είναι ότι δεν πιστεύουν στη ρητορική τους. Είναι ότι πιστεύουν και μετατρέπουν σε στρατηγική τους για την οικονομία τα όσα ψευδή οι ίδιοι διοχετεύουν στον Τύπο που ελέγχουν. Το λάθος τους είναι ότι δεν κατάλαβαν ποτέ τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είχε και έχει στρατηγική για την οικονομία. Μια στρατηγική ξεπεράσματος της οικονομίας που παραλάβαμε από αυτούς. Γιατί τι παραλάβαμε: Ανεργία στο 27%, απώλεια του 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Παραλάβαμε μια οικονομία σε συνθήκες πολέμου. Γιατί μόνο σε πόλεμο χάνεται το 1/4 του οικονομικού προϊόντος μιας χώρας. Παραλάβαμε από αυτές τις κατά τα άλλα φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μια Ευρώπη εχθρική απέναντι μας. Με ειλημμένες αποφάσεις να μας βγάλει από την ευρωζώνη. Αυτήν την Ελλάδα κληθήκαμε να αλλάξουμε και να σώσουμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε τη στρατηγική ξεπεράσματος της κρίσης που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και κατέληξε στην παρουσίαση της σημερινής κατάστασης.
«Είμαστε μια κυβέρνηση με ταξική μεροληψία. Να παραδεχόμαστε ότι μεροληπτούμε ταξικά υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων. Αυτών που η Νέα Δημοκρατία φόρτωσε το ξεπέρασμα της κρίσης. Εμείς παρουσιάσαμε αυτές τις μέρες τον πρώτο προϋπολογισμό που μειώνει τη λιτότητα. Τον πρώτο προϋπολογισμό με μέτρα ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ σε όφελος της κοινωνίας, και ναι όσο και αν δεν θέλουν να το πιστέψουν, με μη μείωση των συντάξεων».
Τέλος ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε ειδικά μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει σε όφελος των νησιωτικών οικονομιών όπως η θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδυνάμου αλλά και της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης όπως είναι η επίλυση του λεγόμενου «Μακεδονικού» ζητήματος. «Μια προσπάθεια που οδηγεί στο να πάψει η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα να κοιτά προς τα κάτω και να αναπτυχθούν προς τα πάνω, προς το βορά. Μια προσπάθεια που οδηγεί στην συνανάπτυξη όλων των Βαλκανίων. Που θέτει τέρμα σε μια περίοδο ομφαλοσκόπησης. Μια προσπάθεια που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πάει πίσω με ρατσιστικά και εθνικιστικά πειράματα».
Κατά την παρουσία του στη Μυτιλήνη, χθες βράδυ, ο κ. Τσακαλώτος, επισκέφτηκε επίσης την έκθεση για το «δεινοθήριο» της Λέσβου, το παλαιοντολογικό εύρημα της Δυτικής Λέσβου που παρουσιάζει αυτές τις μέρες στη Μυτιλήνη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Και αφού ξεναγήθηκε σε αυτό από τον διευθυντή του Μουσείου, καθηγητή Νίκο Ζούρο, συζήτησε μαζί του θέματα ανάπτυξης όπως ο εναλλακτικός και οικολογικός τουρισμός, στην ανάπτυξη του οποίου η Λέσβος μπορεί να πρωταγωνιστήσει.