Ρύθμιση 48 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ταμεία
- 01/12/2018, 15:11
- SHARE
Όλες οι αλλαγές και ποιους αφορά.
Για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους μεταφέρονται οι αποφασιστικές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς Εφορία και Ταμεία, εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η εν λόγω ρύθμιση θα προβλέπει 48 δόσεις, θα αφορά ακόμα και τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στο τέλος του 2018, ενώ δεν θα έχει τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπει η ρύθμιση των 120 δόσεων.
Αυτό αναφέρουν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας με καλή γνώση των επαφών των δύο πλευρών, συμπληρώνοντας πως η αναβολή των αποφάσεων οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους, εκτός από τις σταθερές ενστάσεις των θεσμών.
Οι λόγοι αυτοί αφορούν αφενός τα άλλα μεγάλα «αγκάθια», όπως τις επικείμενες ανατροπές στην προστασία της πρώτης κατοικίας, και αφετέρου τις άλλες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή –μεταξύ άλλων– τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του νομοσχεδίου για τη μείωση των εισφορών, το οποίο ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τη θέσπιση της κατάργησης του μέτρου της μείωσης των συντάξεων έως 18% το 2019.
Η αναβολή, όμως, της θέσπισης της νέας ρύθμισης δεν σημαίνει «πάγωμα» της διερεύνησης μιας κοινά αποδεκτής λύσης όχι μόνο από την κυβέρνηση και τους θεσμούς, αλλά προπαντός για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι είναι φορτωμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ασφαλιστικές φορείς και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιθυμεί να επαληθεύσει στην πράξη τους αναθεωρημένους προς τα πάνω στόχους για έσοδα από φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, όπως φάνηκε και στο τελικό σχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2019.
Εξάλλου, ακόμα έως τώρα καλύτερες επιδόσεις στις εισπράξεις από ρυθμίσεις αλλά και κατασχέσεις για χρέη στα Ταμεία έχουν φτάσει σε ένα όριο, ενώ δεν σταματά η αύξηση του συνολικού όγκου των ασφαλιστικών οφειλών. Έτσι, εκείνο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση είναι μια ρύθμιση με τα χαρακτηριστικά εκείνης των 100 δόσεων.
Με άλλα λόγια, θα είναι μια ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλοι σχεδόν οι οφειλέτες, χωρίς εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα «στενά» κριτήρια (όπως, π.χ., έχει η ρύθμιση των 120 δόσεων). Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ένα άμεσο θετικό «σοκ» στα έσοδα του Δημοσίου αρχές του χρόνου, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια σημειωθεί μια ορισμένη κάμψη, όπως συμβαίνει συνήθως με τις ρυθμίσεις.
Ωστόσο, η εξεταζόμενη νέα ρύθμιση θα έχει λιγότερες δόσεις, με την πιθανότερη εκδοχή να προβλέπει 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή κατά την οποία «γεννήθηκαν». Έτσι, δεδομένου ότι η νέα ρύθμιση αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2019, θα μπορούσαν να ενταχθούν ακόμα και οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 31/12/2018.